Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Introducem formularul pentru localizarea pasagerilor, din 20 decembrie. Termenul anunțat de pentru aprobarea certificatului sanitar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut, miercuri, o serie de declarații pe tema măsurilor ce urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare, alături de certificatul sanitar, pe care Rafila îl speră aprobat în Parlament până la sfârșitul lunii decembrie, ministrul anunțând și introducerea unui nou document, anume formularul pentru localizarea pasagerilor.

Ministrul Rafila a declarat, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că la reuniunea miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană, statelor membre li s-a recomandat intensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea formularului pentru localizarea pasagerilor.

Iată declarația:

„Ieri am fost la reuniunea miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană și una – dincolo de îngrijorarea legată de noua tulpina Omicron, care recomandă statelor membre intensificarea campaniilor de vaccinare pe de o parte și introducerea – și aici am fost oarecum pregătit, dacă se poate spune așa – introducerea de către toate statele membre a acelui formular de localizare a pasagerilor este, va deveni obligatorie în cadrul Uniunii Europene și e bine că noi o să operaționalizăm acest lucru până pe data de 20 decembrie”.

Ulterior, în cadrul unei conferințe la finalul ședintei de Guvern, ministrul Rafila a declarat că există un draft al proiectului de lege privind certificatul covid, în plus față de cel depus deja în Parlament.

„În scurt timp va fi înaintat Parlamentului ( proiectul de lege privind certificatul covid- n.red). Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament, şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii”, a spus ministrul Rafila, potrivit News.ro.

Reamintim că șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, duminică, că persoanele care intră în România ar urma să completeze formularul de localizare a pasagerului, începând cu data de 20 decembrie.

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oame nii pentru folosirea acestui formular”, a spus Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Raed Arafat a menţionat că documentul va trebui completat de către toate persoanele care intră în ţară.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost