Situație tensionată în apropierea României. Kievul acuză Rusia că trimite lunetişti şi tancuri pentru provocări în Donbas. SUA, pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est

Ministerul Apărării de la Kiev a acuzat, marţi, Rusia că desfăşoară tancuri şi echipe suplimentare de lunetişti pe linia frontului din Donbas, în estul Ucrainei, pentru a provoca pierderi soldaţilor ucraineni şi a-i determina să riposteze cu focuri de armă, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comunicatul ucrainean a fost difuzat cu doar câteva ore înainte de videoconferinţa preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, programată după ce Rusia a desfăşurat trupe la frontiera cu Ucraina.

Anterior, un înalt oficial de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite, pe lângă sancţiunile economice, sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a relatat AFP, citată de Agerpres.

„Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri” din Europa de Est pentru ”mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii” şi ”Statele Unite ar răspunde favorabil”, a indicat sursa citată, în ajunul unei întrevederi mult aşteptate între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Oficialul a precizat însă că o ripostă militară americană directă, în cazul unui atac împotriva Ucrainei, nu este luată în considerare în prezent.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost