Situație tensionată în apropierea României. Kievul acuză Rusia că trimite lunetişti şi tancuri pentru provocări în Donbas. SUA, pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est

Ministerul Apărării de la Kiev a acuzat, marţi, Rusia că desfăşoară tancuri şi echipe suplimentare de lunetişti pe linia frontului din Donbas, în estul Ucrainei, pentru a provoca pierderi soldaţilor ucraineni şi a-i determina să riposteze cu focuri de armă, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comunicatul ucrainean a fost difuzat cu doar câteva ore înainte de videoconferinţa preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, programată după ce Rusia a desfăşurat trupe la frontiera cu Ucraina.

Anterior, un înalt oficial de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite, pe lângă sancţiunile economice, sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a relatat AFP, citată de Agerpres.

„Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri” din Europa de Est pentru ”mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii” şi ”Statele Unite ar răspunde favorabil”, a indicat sursa citată, în ajunul unei întrevederi mult aşteptate între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Oficialul a precizat însă că o ripostă militară americană directă, în cazul unui atac împotriva Ucrainei, nu este luată în considerare în prezent.

 

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!