România, de la „grânar al Europei” la „hambar al Europei”. Propunerile AUR pentru SUVERANITATEA agroalimentară a țării

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis Ministerului Agriculturii propunerile sale de îmbunătățire a primei versiuni a Planului Național Strategic 2023 – 2027, pornind de la viziunea proprie asupra unui Plan Național Strategic de Suveranitate Agroalimentară 2023 – 2027, a informat partidul AUR, marți, printr-un comunicat de presă.

„Am definitivat și transmis astăzi Ministerului Agriculturii un document de 28 de pagini, ce conține viziunea AUR asupra Planului Național Strategic 2023 – 2027. Ea are o componentă de suveranitate și vizează asigurarea independenței și suveranității agroalimentare a României și Uniunii Europene, venituri echitabile pentru producători, prețuri acceptabile pentru consumatori, protecția mediului și standarde înalte privind calitatea produselor agroalimentare din lanțul alimentar, având un impact important asupra sănătății și calității vieții populației, și obținerea autonomiei alimentare locale, în sistem de economie circulară. Sperăm ca reprezentanții ministerului să țină cont de propunerile noastre și să le integreze în bună măsură în documentul final ce va fi trimis spre aprobare la Bruxelles”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

„România trebuie să renunțe la paradigma istorică de <<grânar al Europei>> și să adopte o nouă paradigmă, aceea de <<hambar al Europei>>, lăsând deoparte exportul de materie brută. Vrem fixarea unei ținte minimale structurale de 10.000 de ferme medii și mari, precum și unități agroalimentare care să integreze activitatea de procesare în sistem de agricultură convențională, fixarea unei ținte minimale structurale de 2 milioane de gospodării familiale, reducerea risipei alimentare, valorificarea pe plan local și național a produselor agroalimentare, implementarea de politici publice pentru echilibrarea costurilor pe verigile lanțului alimentar și promovarea de lanțuri alimentare scurte, în sistem de economie locală circulară. Suntem singurul partid de opoziție cu o viziune asupra Planului Național Strategic”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost