144 de ani de la lupta de la Smârdan. Povestea Mariței, fetița din Timoc împușcată în timp ce ducea apă soldaților români

În urmă cu 144 de ani, în timpul Războiului de Independență, a avut loc bătălia de la Smârdan, câștigată de trupele române în 12/14 ianuarie 1878.

Atunci, în timpul aprigei bătălii, Maria Ion Zaharia, o fetiță din Timoc, în vârstă de numai 15 ani- chiar 12, după anumite surse- a fost împușcată în timp ce ducea apă soldaților români.

Marița s-a aflat, alături de alți voluntari din jurul Smârdanului, printre cei care au oferit ajutor Armatei Române în Războiul de Independență de la 1877. Ea a făcut parte dintr-un grup de 37 de tinere fete care au oferit sprijin activităților Serviciului Sanitar. A fost prima dintre cele cinci fete voluntare căzute victime, la Smârdan.

În memoria acesteia, aromânii au ridicat, în 1905, în apropierea cimitirului eroilor români de la Smârdan, un monument din bronz, reprezentând o fetiță ce privea spre spre liniile inamice tinând în mâna dreaptă o coroană, iar în cea stângă o găleată cu apă „pentru eroii cărora le e sete”, notează Ziarul Financiar.

Monumentul a fost distrus prin dinamitare de bulgari, în 1917.

Peste ani, în 2001, într-un parc din Calafat (jud. Dolj), a fost dezvelit un monument realizat de un artist din Vaslui, în care Marița poartă un costum tradițional.

Din păcate, din motive necunoscute, din statuie s-a rupt brațul drept, cel în care fetița ținea, coroana de pus pe frunțile eroilor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „144 de ani de la lupta de la Smârdan. Povestea Mariței, fetița din Timoc împușcată în timp ce ducea apă soldaților români”

  1. Ar trebui si in scoli, la orele de istorie a Romaniei, sa fie amintite aceste fapte de omenie, de curaj, de patriotism ale tinerilor romani!

Comentariile sunt închise.