Efectul Djokovic? Serbia ANULEAZĂ licența de exploatare a litiului pentru firma australiană Rio Tinto

Guvernul sârb a decis să retragă licența de exploatare a litiului pentru firma australiană Rio Tinto și să pună capăt tuturor proiectelor pe care acesta firmă intenționa să le deruleze în Serbia.

Anunțul a fost făcut de premierul sârb Ana Brnabic, la finalul ședinței de guvern de joi.

„La şedinţă de guvern a fost anulată decizia anterioară a guvernului din 13 februarie 2020, cu privire la planul spaţial de implementare a extracţiei, utilizării şi procesării mineralului jadarit. Planul a fost anulat şi nu mai există; toate actele juridice, toate permisele şi deciziile sunt de asemenea anulate. Nu am avut niciodată acorduri cu Rio Tinto. Am anulat şi documentul privind crearea unui grup de lucru pe proiectul Jadar, aşa că am îndeplinit toate cerinţele protestatarilor de mediu şi am pus capăt activităţii Rio Tinto în Serbia”, a declarat premierul Ana Brnabic, potrivit Adevărul.

Decizia a fost anunțată la câteva zile după ce jucătorul Novak Djokovic a fost expulzat din Australia.

Totuși, anterior acestui eveniment, la începutul lunii decembrie, în Serbia au avut loc proteste ale activiştilor de mediu, care au blocat autostrăzile importante. Protestatarii s-au opus acordării dreptului concernului Rio Tinto de a începe exploatarea litiului.Autorităţile sârbe au precizat că vor permite concernului să dezvolte zăcăminte numai după un referendum.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Efectul Djokovic? Serbia ANULEAZĂ licența de exploatare a litiului pentru firma australiană Rio Tinto”

Comentariile sunt închise.