Progresiștii încep să se trezească la realitate

Ieri a început pe HBO noul sezon al emisiunii Real Time a lui Bill Maher, ateu progresist, susținător al stângii americane. Înainte de startul noului sezonul, Bill Maher a oferit un interviu publicației Deadline.

Printre alte subiecte, în timpul interviului s-a discutat și despre actuala pandemie. Iată ce a declarat realizatorul TV:

DATELINE: Trebuie să recunoaștem că ultimele două luni nu ne-au adus vești bune în legătură cu pandemia în curs de desfășurare odată cu răspândirea rapidă a variantei Omicron. Emisiunea ta a fost filmată din curtea casei tale pentru o perioadă în cursul anului 2020 din cauza pandemiei și chiar a fost suspendată anul trecut pentru o perioadă când ai fost testat pozitiv. Deci, revenind la un nou sezon săptămâna aceasta, care e părerea ta acum despre pandemie?

MAHER: Pentru mine Covid e un subiect închis.

DATELINE: Serios?

MAHER: Nu mi-a fost niciodată frică de Covid. Mi-a fost întotdeauna frică de reacția la Covid și, pe măsură ce s-a întâmplat, s-a dovedit că am avut dreptate. Sunt sigur că mulți oameni gândesc diferit, dar așa sunt eu. Pentru oamenii sănătoși acest virus nu a fost o amenințare serioasă.

Pe de altă parte sunt și destui oameni care nu sunt sănătoși. Ar trebui, desigur, să îi protejăm pe cei vulnerabili, dar trebuie să recunoaștem că acest virus a fost o amenințare pentru cei foarte bătrâni, pentru cei pentru care orice boală este o amenințare și pentru persoanele cu comorbidități, care se datorează, în mare parte, stilului de viață.

DATELINE: Da, dintotdeauna ai fost vocal când a fost vorba de stilul de viață pe care îl alegem și în cea ce privește modul în care oamenii au grijă de sănătatea lor.

MAHER: Corect. Adică, 78%, acest procent e conform CDC, deci 78% dintre oamenii care au murit sau au fost internați în spitale din cauza Covid erau obezi. Acum, nu spun că meritau să moară. Nu-mi deforma cuvintele, te rog. Spun doar că este un stil de viață pe care și l-au ales, știi?

Deci, faptul că în America, autoritățile medicale nici măcar nu a încercat să-i determine pe oameni să trăiască un stil de viață mai sănătos ca răspuns la această pandemie este un scandal uriaș pentru mine.

[Nota DATELINE: Studiul CDC din martie 2021 pe care pare să-l citeze Maher spune de fapt că „dintre cei 148.494 de adulți care au fost diagnosticați cu Covid-19 în cadrul a 238 de spitale din SUA în perioada martie-decembrie 2020, 28,3% erau supraponderali, iar 50,8% erau obezi.”]

Nu este un punct de vedere izolat sau ciudat să spunem că dacă oamenii și-ar crește nivelul de vitamina D, și-ar crește nivelul de zinc, ar înceta să mai consume așa mult zahăr, ar începe să se odihnească suficient, să nu mănânce în exces și să nu bea zilnic alcool, adică exact ceea ce s-a întâmplat în această perioadă de pandemie, ar avea o șansă mult mai mare de a supravietui în cazul în care ar contracta virusul. Cei ce au ignorat toate aceste lucruri au sânge pe mâini. Nu există altă modalitate de a spune acest lucru.

Înțeleg că instituțiile medicale occidentale au o relație comfortabilă cu industria farmaceutică, așa că înțeleg că singura lor idee pentru rezolvarea acestei crize este un răspuns farmaceutic. Și mă bucur că există un vaccin pentru că mulți oameni au nevoie de un vaccin. Te ajuta să nu mori. Dar nu ar fi trebuit să menționăm cel puțin și aceasta modalitate alternativă de a răspunde crizei pandemice?

[..]

Emisiunea mea are rolul să discute despre subiectele pe care alți oameni le ignoră sau le este prea frică să le menționeze.  Și exact asta voi face și cu Covid.

DATELINE: Adică?

MAHER: Adică, a trecut ceva timp de la ultima emisiune, acum știm unele lucruri pe care nu le știam atunci despre Covid, iar despre vaccinuri știm că nu împiedică nici transmiterea virusului și nici îmbolnăvirea. Acesta este un fapt cunoscut acum. Vaccinurile doar îți ofera o șansă mai mare de a supraviețui în cazul în care contractezi boală, ceea ce este un lucru mare, să nu subestimam asta. Dar dacă nu împiedică transmiterea și nu împiedică îmbolnăvirea, de ce tratăm în continuare această boală așa cum am făcut-o pâna acum? Și la ce naiba folosește rapelul? Pentru că eu nu îl voi face vreodată.

DATELINE: De ce crezi că este inutil?

MAHER: Nu numai că este inutil, dar vorbim de un vaccin foarte, foarte nou. Nu ar trebui să tratăm nedrept oamenii care doresc să permită propriului lor sistem imunitar să lupte cu virusul. Eu m-am vaccinat din solidaritate. Acum se administrează cel de-al patrulea vaccin în Israel. Pe prima pagină a New York Times, care este o publicație foarte pro-vaccin, am citit un articol care spune că mulți oameni de știință din Israel sunt împotriva acestui lucru, oameni de știință și medici, pentru că au spus că ar putea avea un efect invers, ceva numit oboseală a sistemului imunitar.

Ei bine, eu nu vreau asta. Să înțeleg că acum nu ești protejat de vaccin sau de sistemul tău imunitar, că ai nevoie de doze de rapel? Eu nu cred asta.

DATELINE: Una dintre realitățile emergente din ultimele luni este că mulți sunt pur și simplu epuizați de pandemie și de ceea ce par a fi recomandările în continuă schimbare ale guvernelor și oamenilor de știință – modificarea reglementărilor, cerințelor și edictelor, cum ar fi recenta trecere la carantină pentru doar cinci zile dacă ai fost testat pozitiv pentru Covid. Ascultându-te, se pare că nu crezi că dr. Anthony Fauci sau autoritățile medicale știu cu adevărat ce fac?

MAHER: Ei nu știu multe despre o mulțime de lucruri. Aceasta nu este o critică la adresa lor, ca și cum ar fi corupți, deși cu siguranță există multă corupție în instituțiile medicale. Dar am susținut întotdeauna că marea temă generală ar trebui să fie aceea că oamenii se uită în trecut și spun, oh, uite cât de departe am ajuns din punct de vedere medical.

Da asta e adevărat. Nu ne mai punem dinți de lemn în gură ca pe vremea lui George Washington și, desigur, avem antibiotice și o mulțime de vaccinuri și multe alte lucruri miraculoase. Dar, în general, încă nu înțelegem prea multe despre cum funcționează corpul uman. Așa că, nu sta acolo în halatul tău alb și spune-mi doar să fac ceea ce-mi spui tu. Ați greșit vreodată? De multe ori, este răspunsul meu. De multe ori. Când eram copil mi-au găurit dinții și mi-au pus mercur acolo. Acum, desigur, nu mai facem asta, dar chiar crezi că peste 50 de ani oamenii se vor uita înapoi și vor spune: Oh, da, au făcut totul ca la carte în 2022? Nu, vor fi îngroziți de lucrurile pe care le facem acum.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost