Persoanele trecute prin boală în ultimele 90 de zile, SCUTITE de carantină. Noi reguli CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, luni, modificarea condițiilor de carantinare, în premieră fiind anunțate restricții doar pentru persoanele vaccinate, nu și pentru cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Astfel,  în documentul aprobat de CNSU se precizează că:

„Art.3 – (1) Se instituie măsura carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) măsura carantinei instituită cu privire la contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu se aplică persoanelor aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2”.

 

 

Totodată, CNSU a decis renunţarea la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic.

„Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”, se precizează în documentul aprobat de CNSU.

Hotărârea nr. 6 din 31.01.2022 este disponibilă integral aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost