Elveţia INTERZICE survolarea teritoriului său pentru transportul de ajutor militar

Elveţia, fidelă neutralității, a decis, vineri, să interzică survolarea teritoriului său pentru livrarea de ajutor militar către părțile aflate în confict, în contextul războiului din Ucraina.

Hotărârea nu se referă la survolarea aeronavelor militare ale părţilor aflate în conflict sau ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor, susțin oficialii elvețieni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (…) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată’”, a anunțat guvernul printr-un comunicat.

Conform legii neutralităţii, Elveţia nu poate participa la un război între alte state. Din punct de vedere istoric, neutralitatea a jucat un rol important în formarea statului elveţian şi este menţionată în documente încă din 1647, a explicat Confederaţia într-o broşură privind neutralitatea publicată în urma invaziei ruse în Ucraina.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost