Ungaria negociază renunțarea la petrolul rusesc și cere Comisiei Europene 750 de milioane de euro şi patru ani derogare

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat, miercuri, că Ungaria ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro pentru a renunța la petrolul rusesc, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul Peter Szijjarto în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Inițial, Ungaria avansase suma de 750 milioane de euro.

Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi sperăm să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a spus, luni, ministrul Peter Szijjarto.

Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, argumentând cu ridicatul cost pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia, notează sursa citată.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost