Ungaria negociază renunțarea la petrolul rusesc și cere Comisiei Europene 750 de milioane de euro şi patru ani derogare

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat, miercuri, că Ungaria ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro pentru a renunța la petrolul rusesc, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul Peter Szijjarto în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Inițial, Ungaria avansase suma de 750 milioane de euro.

Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi sperăm să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a spus, luni, ministrul Peter Szijjarto.

Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, argumentând cu ridicatul cost pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia, notează sursa citată.