România continuă planul Green Deal. Peste 20.000 de persoane se vor specializa în domeniul bateriilor pentru automobilele electrice, conform unui Memorandum semnat de Guvern

Guvernul României a semnat, joi, prin Ministerul Economiei și Ministerul Educației, un Memorandum de Înțelegere cu EIT InnoEnergy, susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), instituție a Uniunii Europene.

Guvernul României și EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia, se precizează într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani.

Totodată, Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați).

În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.

Universitatea din Petroșani va pregăti tineri în domeniul energiei verzi

„Semnarea acestui Memorandum, deschide noi perspective de angajabilitate și reconversie profesională pentru județul Hunedoara. Pentru universitate, înseamnă o nouă oportunitate, aceea de a intra în elita universităților care pregătesc specialiști în domeniul construcției, proiectării și realizării bateriilor pentru automobilele electrice. Este o provocare care înseamnă alinierea Universității noastre la meseriile și la viitoarele profesii, atat de căutate în mediul european în anii care urmează!

Vă asigur că împreună cu colegii din Universitatea din Petroșani vom pregăti specialiști de care are nevoie nu numai România, ci întreaga Europa. Acești specialiști care vor fi competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațional. Vom dori să facem aceste specializări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă universitate europeană care va fi specializată în construcția și producerea bateriilor din industria auto”, a declarat, pentru HD24, rectorul Universitații din Petroșani, Radu Sorin.

Despre EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei sustenabile din Uniunea Europeana, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera Pactul Ecologic European și obiectivele de decarbonare ale Europei.

Cele 300 de companii din portofoliu sunt pe cale să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro și să economisească anual 1,1G de tone de CO2e până în 2030.
EIT InnoEnergy este motorul a trei inițiative europene strategice, respectiv Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) și Inițiativa Solară Europeană (ESI). Înființat în 2010 și sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), EIT InnoEnergy are birouri în Europa și în SUA.

Știri pe acest subiect:

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

Demersuri pentru salvarea mineritului din România. Partidul AUR cere renegocierea cu Comisia Europeană a Pactului Ecologic (Green Deal), care impune închiderea minelor

Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost