Solicitarea AUR a avut ecou! Președintele Iohannis CONFIRMĂ că se lucrează la modificarea legilor privind securitatea națională

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, marți, că legile privind securitatea națională se modifică, declarația fiind făcută la o zi după ce partidul AUR a solicitat clarificări pe această temă.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor ’90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, europene, care respectă drepturile cetăţeanului, însă, în timp, ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg. Este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament”, a declarat președintele Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, anunță Agerpres.

Șeful statului susține că „nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti.”

„Cineva – şi ştim cine – a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuţia Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute. Vor fi modificate, vor intra în Parlament, unde specialiştii, comisiile de specialitate, vor interveni şi, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic aşa, self-evident. Nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti sau altceva. Acestea sunt nişte speculaţii care sunt, pur şi simplu, eronate”, a spus Iohannis.

Reamintim că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită clarificări din partea SRI, SIE, STS, MAI și MAPN, în urma apariției în presă a unor articole privind un așa-numit „pachet de zece legi privind securitatea națională”, potrivit unui comunicat de presă, după cum a relatat RostOnline.

„Un site apropiat de serviciile de informații a publicat în ultimele zile o serie de articole care ar reflecta cele mai importante schimbări aduse de aceste proiecte de legi, însă ele nu sunt asumate de nimeni. Toată lumea tace. Vrem și noi să știm dacă sunt o fumigenă sau propunerile elucubrante de acolo chiar au fost înaintate de instituțiile de forță ale statului român. Vom trimite și adrese oficiale în acest sens”, a precizat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Potrivit informațiilor apărute în presă, cele zece proiecte de legi ar urma să acorde puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, imunitate pentru ofițerii SRI și SIE, ar face aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și ar obliga cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Solicitarea AUR a avut ecou! Președintele Iohannis CONFIRMĂ că se lucrează la modificarea legilor privind securitatea națională”

  1. Apoi daca citeste doua comunicate transmise pe acelasi site si pe aceeasi speta priviind , promulgarea pachetului de legi privind ” SIGURANTA NATIONALA ” , pachet necesar pentru totii romanii , care doresc responsabilitatea legala a Statului , privind ” SIGURANTA NATIONALA SI SIGURANTA CETATEANULUI ” CA PRIM OBIECTIV AL SIGURANTEI NATIONALE , NU MAI INTELEGI NIMIC . DE CE ? PE ACELASI SITE PARTIDUL IN CAUZA ” AUR ” SPUNE CA SE OPUNE ACESTUI PACHET DE LEGI DEOARECE ” REINFIINTEAZA SECURITATEA ” SI PE ACEELASI SITE ACELASI PARTID SPUNE CA A PROMOVAT ACEST PACHET DE LEGI CATRE PRESEDINTELE IN CAUZA , CARE A GARANTAT VERBAL IN MAI 2020 , ACEST FAPT , DAR NU L-A REALIZAT NICIODATA CONCRET . APOI NOI CA PROSTII , DE CETATENII ” TURMENTATI ” CE SA LUAM DE BUN ? PROMOVAREA LEGII DE ” AUR ” SAU OPUNERE LA PACHETUL DE LEGI DE CATRE ” AUR ” SI ALTE PARTIDE ” POLITRUCE ” IN CAUZA ? RAMANE DE VAZUT UNDE ESTE ADEVARUL SI UNDE ESTE PROPAGANDA DE PARTID . Cu respect pentru ” SECURITATEA NATIONALA „

  2. Este bine când conducerea statului reacționează la unele propuneri rezonabile. De siguranța națională ar trebui să fie evitate folosirea englzismelor etc. Nu de alta dar pentru țăranul sau muncitorul simplu nu e prea clar ce ar fi însemnând acel ,,DRAFT,,. Acum portalul ar trebui să ia la control promisiunile făcute de șeful statului și alte persoane. Nu de alta dar se poate întîmpla ca mâine să fie ultat cele spuse azi

Comentariile sunt închise.