Green Deal-ul european, sfârșitul AGRICULTURII tradiționale? România, primul stat vizat de Comisia Europeană pentru implementarea politicilor privind schimbările climatice

Green Deal, proiectul european care vizează realizarea neutralității climatice până în 2050, a devenit cunoscut în România mai ales prin prisma discuțiilor privind închiderea minelor, însă acesta nu este singurul domeniu vizat de politicile UE, un alt sector important fiind agricultura.

Pactul Verde European reprezintă un set de propuneri de revizuire a legislației privind clima, energia și transporturile și de punere în aplicare a unor noi inițiative legislative pentru a alinia legislația UE la obiectivele UE în materie de climă.

Strategia „De la fermă la consumator”

În mai 2020, Comisia și-a anunțat Strategia „De la fermă la consumator”, prezentată ca fiind una dintre acțiunile-cheie din cadrul Pactului verde european. Strategia are în vedere evoluția actualului sistem alimentar al UE către un model durabil, se precizează într-o informare făcută de Consiliul European pe acest subiect.

Potrivit sursei citate, strategia are următoarele obiective principale:

  • asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente, accesibile ca preț și nutritive în limitele planetare;
  • înjumătățirea utilizării pesticidelor, a îngrășămintelor și a vânzării de antimicrobiene;
  • creșterea suprafețelor de teren destinate agriculturii ecologice;
  • promovarea unui consum alimentar și a unor diete sănătoase mai durabile;
  • reducerea pierderilor și a risipei de alimente;
  • combaterea fraudei alimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente;
  • îmbunătățirea bunăstării animalelor.

România, primul stat vizat de Comisie

Startul discuțiilor privind implementarea strategiei „De la fermă la consumator” a fost dat de un subiect relativ atractiv, anume „agricultura ecologică”, România fiind primul stat care a găzduit un eveniment pe această temă, după cum a informat Ministerul Agriculturii.

Sursa foto: MADR

„În perioada 19-20 iulie 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu reprezentanți la nivel înalt ai DG AGRI, au avut un schimb de opinii privind Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Evenimentul se înscrie în acțiunile Comisiei Europene de a asigura asistență statelor membre în dezvoltarea sectorului ecologic. România este primul stat membru care s-a bucurat de prezența oficialilor europeni care au apreciat deschiderea MADR și promptitudinea organizării întâlnirii”, se precizează în comunicatul de presă.

Secretarul de stat din cadrul MADR, Ion Găman, a afirmat în deschiderea evenimentului că astfel de manifestări sunt extrem de utile, având în vedere creșterea în decursul ultimilor ani a interesului consumatorilor pentru alimentele ecologice.

„Punctul de plecare al acestui eveniment îl constituie Pactul Verde European cu cele două strategii De La Fermă La Consumator și Strategia în domeniul Biodiversității, potrivit cărora cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie să fie destinate agriculturii ecologice până în 2030. Astfel, având în vedere diversitatea întâlnită în statele membre în ceea ce privește procentul terenurilor cultivate ecologic, acestea își propun obiective ambițioase pentru a reuși prin eforturi comune să atingă țintele propuse în Politica Agricolă Comună.

În prima parte a evenimentului au fost prezenți la masa discuțiilor reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, care, alături de reprezentanții Comisiei Europene au dezbătut subiecte precum Planurile de Acțiune Europene și Naționale, dar și încurajarea tranziției de la agricultura convențională la cea organică prin achizițiile publice verzi. Pe parcursul dezbaterilor s-a subliniat necesitatea promovării unor măsuri ce pot duce la dezvoltarea sectorului agriculturii ecologice, cum ar fi: valorificarea specificului local, integrarea produselor ecologice în criteriile achizițiilor publice, promovarea cantinelor ecologice, o mai mare transparență a pieței, identitatea vizuală unică a produselor.

Reprezentanții Comisiei Europene le-au expus celor prezenți exemple de bune practici din țări UE, dar și Planul de acțiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Cei prezenți au convenit asupra faptului că, pentru atingerea obiectivelor, este nevoie de colaborare și comunicare între actorii implicați”, se menționează în comunicatul de presă.

În prezent, suprafața agricolă cultivată în sistem ecologic în România este de doar 3%, țara noastră fiind plasată pe ultimul loc în UE la acest capitol. În anul 2020, în România existau 2.887.000 de mii de exploatații agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost