Datele personale privind milioane de români, accesate de oricine intră în platforma Coronaforms

Date sensibile privind milioane de români pot fi accesate de oricine are dreptul să intre pe platforma Coronaforms. Orice persoană cu cont şi parolă de acces în sistem poate să vadă CNP-ul, adresa şi numărul de telefon ale oricărui pacient înregistrat în platforma oficială.

Este o scăpare gravă, spun reprezentanţii pacienţilor şi ai medicilor, care cer măsuri urgente, anunță ȘtiriTVR.ro.

Mai mulţi medici de familie, care au în evidență bolnavi cu Covid şi care fac teste rapide, au descoperit întâmplător că oricine are acces la platforma Coronaforms poate vedea datele personale ale unor pacienţi cu care n-are nicio legătură.

Toţi cei care testăm, atunci când dorim să introducem testul, dacă facem o cătare cu numele pacientului, găsim toţi oamenii din România care sunt înregistraţi în Coronaforms cu acelaşi nume, cu CNP, seria şi numărul buletinului, adresa”, a precizat dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. 

Platforma poate fi accesată doar pe bază de cont personal şi semnătură digitală, de către specialiştii desemnaţi de Ministerul Sănătăţii. Sunt cei care se ocupă de testări, de tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu Covid, precum şi de anchetele epidemiologice. Numai medici de familie sunt în jur de zece mii.

„Dacă tastăm şi căutăm un nume pe platformă, deşi am cod de acces, şi îmi apare o listă întreagă de persoane, e foarte grav. Trebuie doar să avem o cheie, să aibă acces doar persoana desemnată pe un anumit episod de boală şi de evaluare a stării de sănătate a mea. Să se blocheze orice acces urgent”, spune Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

În platforma oficială Coronaforms apar date personale privind milioane de români. Sunt înregistraţi nu doar cei aproape 3,2 milioane de pacienţi confirmaţi cu Covid, ci şi cei care au avut doar teste negative.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care a realizat platforma, a transmis sursei citate că a respectat cerinţele primite de la autorităţile sanitare.

Platforma trebuie să respecte cerinţele privind protecţia datelor personale, arată autoritatea în domeniu, care cere Ministerului Sănătății să ia măsurile necesare. Regulamentul european în domeniu prevede, între altele, că, pentru a asigura un nivel de securitate corespunzător, trebuie criptate informaţiile şi asigurată confidenţialitatea.

Ministerul Sănătății a transmis că respectă toate prevederile legale și că îmbunătățește în permanență gradul de securitate al aplicației. În plus, a explicat că a fost nevoie ca personalul medical, singurul care are acces, să poată căuta un pacient doar în baza numelui pentru că au fost mulți oameni testați fără CNP sau documente de identificare. „Corona-forms” reprezintă singura sursă prin care sunt gestionate informațiile privind testările și infectările cu virusul SARS-CoV-2.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost