Ucraina elimină scriitorii ruşi din manualele școlare

Minsterul Educației din Ucraina a decis să elimine autorii ruși din programa școlară, a informat, joi, agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform programei actualizate, la disciplina de literatură străină vor fi studiate de acum înainte numai operele în limba rusă care aparţin autorilor născuţi în Ucraina sau care au avut o relaţie specială cu această ţară.

„Revizuirea şi actualizarea conţinutului programei generale a învăţământului secundar este o reacţie în faţa provocărilor apărute în legătură cu agresiunea armată pe scară extinsă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, motivează ministerul ucrainean.

După cum remarcă agenţia ucraineană Unian, în urma acestei decizii elevii ucraineni nu-l vor mai studia pe poetul naţional rus Aleksandr Puşkin, dar în programa şcolară vor rămâne Nikolai Gogol şi Mihail Bulgakov, ambii născuţi în Ucraina, deşi sunt scriitori ruşi.

Orele de curs dedicate până în prezent autorilor ruşi urmează să fie dedicate scriitorilor, poeţilor şi dramaturgilor europeni, printre care Jean de Lafontaine, Robert Burns sau Johann Wolfgang von Goethe.

Eliminarea autorilor ruşi nu este singura modificare aducă programei şcolare ucrainene.

Astfel, la disciplina Istorie, „tematicile actualizate vor oferi o viziune a Uniunii Sovietice ca stat de tip imperial”, semnalează comunicatul ministerului ucrainean, adăugând că elevii vor trebui să studieze mai detaliat istoria recentă. Mai mult, disciplina ”Apărarea Ucrainei” va fi consolidată cu componenta ”patriotico-militară”, cu informaţii despre războiul actual şi despre ”eroii” săi, iar la disciplina ”Bazele Sănătăţii” vor fi predate noţiuni de protecţie pe timp de conflict, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost