Claudiu Stănășel, politicianul român care a impresionat Italia: „Forțele de centru-dreapta vor da Italiei un guvern puternic!”

Claudiu Stănășel, născut la Craiova în urmă cu 28 de ani, este, începând din 2019, cel mai tânăr consilier local din Italia. Tot atunci a fost ales și vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato, al treilea după numărul de locuitori din centrul Italiei. Claudiu este singurul român din Italia cu o funcție atât de importantă la nivel administrativ-instituțional.

A avut amabilitatea să răspundă unor întrebări despre activitatea sa politică și instituțională, despre planurile sale, dar și despre viitorul Italiei în urma alegerilor legislative din 25 septembrie.

1.Claudiu Stănășel, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți români care trăiesc astăzi în Italia. După unele voci, sunteți mai faimos în Peninsulă decât în țara natală…

Claudiu Stănășel: Trăiesc în Europa, în Italia, în Prato care este casa mea de peste 20 de ani. Aici am familia, compania, prietenii, aici lucrez și aici intenționez să rămân. Merg mereu înainte ținând capul sus și sunt mândru de originile mele. În acești ultimi ani am străbătut Italia în lung și în lat, întâlnind mii și mii de oameni pentru a realiza un proiect politic revoluționar, construit împreună cu o echipă numeroasă formată din oameni de mai multe etnii, clase sociale și grupe de vârstă, echipă care mi-a fost alături de la început și care crește în fiecare zi.

Obiectivul nostru este să demonstrăm că tinerii noilor generații pot fi liderii de azi și de mâine în orice sector al societății noastre, inclusiv în politică și instituții. O cale de integrare sănătoasă și productivă trebuie să se concentreze pe participarea deplină la viața societății, oferind astfel valoare adăugată creșterii sociale, culturale, economice și politice.

Ceea ce am făcut până acum în Prato a fost doar începutul. Sunt mândru de rezultatele obținute și de recordurile pe care le-am atins, însă nu trebuie să ne oprim. Aceasta este calea cea dreaptă de urmat și imensul sprijin de care beneficiem o demonstrează din plin. Sunt convins că acest model de integrare care nu se bazează doar pe a cere și a pretinde drepturi sau altceva, ci care își propune să evidențieze îndatoririle și să aducă contribuții valoroase, poate fi o revoluție utilă și fructuoasă pentru întreaga Italie, iar eu nu voi renunța până când nu voi reuși.

2.La alegerile locale din 2019, ați fost ales consilier local și, ulterior, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana. Sunteți nu numai cel mai tânăr – ați fost ales la 24 de ani – dar și cel mai votat român din Italia. Cum apreciați astăzi, la trei ani distanță, această formidabilă reușită?

Claudiu Stănășel: Ceea ce am reușit să facem în 2019 a fost o mare reușită politică și socială. Datorită ajutorului și încrederii din partea multor oameni, am avut, pentru prima dată într-un municipiu mare italian, cu peste 200.000 de locuitori, un tânăr de origine română care a intrat în Consiliul Local obținând cele mai multe voturi din lista proprie și din coaliție, dar, mai ales, care a fost votat ulterior în unanimitate de noul Consiliu în calitate de Vicepreședinte al Consiliului Local – funcție instituțională care nu fusese niciodată atribuită unui tânăr politician, darămite și cetățean străin.

În 2019 am demonstrat că un tânăr cetățean român poate fi protagonist la cele mai înalte niveluri ale instituțiilor locale, chiar și atunci când este vorba despre al treilea ca mărime din centrul Italiei după Roma și Florența. Subliniez asta, deoarece, la vremea respectivă, încă nu aplicasem pentru cetățenia italiană. Am reușit doar în calitate de cetățean român.

Vreau să arăt că așa ceva poate deveni realitate și sunt mândru că am deschis acest mare drum pentru întreaga comunitate românească, prima comunitate străină din Italia după numărul de locuitori.

3.Din poziția pe care o aveți, ați fost unul dintre principalii responsabili ai administrației locale într-una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii – pandemia de COVID-19. Ce atribuții concrete ați avut și cum ați gestionat criza?

 Claudiu Stănășel: Datorită rolului meu instituțional, am fost în prima linie, aceasta fiind una dintre experiențele care m-au marcat cel mai mult în viață, dar care, în același timp, mi-a permis să învăț multe într-un timp foarte scurt. În cea mai complicată fază a pandemiei, am fost în numeroase moduri la dispoziția orașului meu.

Din punct de vedere pur instituțional, în primul rând, am încercat pe cât posibil să ofer ajutorul necesar, informații și răspunsuri la întrebările și solicitările continue care veneau în acea perioadă de haos și dezinformare. Am muncit mult în cadrul Comisiei de Buget și Finanțe, al cărei membru sunt, pentru a elabora propuneri și măsuri utile de sprijinire a familiilor și companiilor din Prato aflate în mare dificultate – nimeni să nu fie lăsat în urmă. În ciuda viziunilor noastre politice diferite, recunosc că am făcut cu toții o treabă bună, întrucât am pus mai presus de orice să reușim, pentru a da semnalul corect.

Am prezentat zeci de moțiuni în Consiliul Local în încercarea de a identifica soluții fezabile pentru a ajuta cele mai afectate sectoare ale economiei noastre locale. Multe au fost votate și adoptate, devenind astfel un instrument suplimentar de rezistență în acele vremuri dificile. De asemenea, am susținut manifestări în stradă pentru numeroasele bătălii pe care le-am purtat în ceea ce privește gestionarea pandemiei – care trebuia și putea fi realizată mai bine – sau chiar campanii de colectare a alimentelor și bunurilor pe care le-am donat familiilor aflate în dificultate.

Acesta este primul meu mandat și nu m-am gândit niciodată că va trebui să mă confrunt cu o asemenea situație, dar voi continua să depun toate eforturile, pentru că Prato este casa și familia mea, iar pentru mine casa și familia sunt pe primul loc.

4.Care sunt principalele inițiative pe care le-ați avansat sau susținut în Consiliul Local din Prato?

 Claudiu Stănășel: Această activitate mi-a permis să întocmesc peste o sută de moțiuni și ordini de zi pe care le-am depus personal sau împreună cu alți colegi, conținând diverse propuneri și măsuri. Multe dintre acestea au fost votate și aprobate, iar altele încă așteaptă să fie discutate.

De exemplu, o temă foarte dragă mie este turismul, pentru care am propus diverse amendamente, de la turismul eco-sustenabil, la măsuri pentru sprijinirea operatorilor din domeniu și a hotelurilor, de asigurare a accesibilității tuturor cetățenilor, chiar și a celor care suferă de dizabilități. Din punctul meu de vedere, oricine are dreptul să ne viziteze și să se bucure de acest teritoriu.

Un alt domeniu pentru care am lucrat este zona de securitate, pentru a asigura agenților poliției locale cele mai bune echipamente și cele mai moderne instrumente tehnologice, între care pistolul taser și camere de luat vederi corporale; de asemenea în domeniul iluminatului public și reamenajării zonelor abandonate, introducerea poliției de cartier și multe altele.

Un subiect foarte important pentru mine este și dizabilitatea. Am propus amendamente prin care să fie garantat un ajutor social mai mare celor care au cu adevărat nevoie, o convenție în vederea unor beneficii fiscale și a unor reduceri prin intermediul unui card special, o mai mare accesibilitate prin înlăturarea acelor bariere care împiedicau o viață demnă pentru cetățenii cu dizabilități din Prato sau prin utilizarea alfabetului Braille pentru nevăzători.

În ceea ce privește familia, am propus câteva ajutoare sociale, precum un stimulent financiar pentru nou-născuți, parcări pentru gravide, contribuții și scutiri de taxe în funcție de numărul de copii din familie.

De asemenea, în mediul afacerilor și în domeniul muncii am venit cu propuneri pentru a sprijini produsele Made in Italy, reducerea taxelor locale, crearea unui fond de ajutor și sprijin pentru companiile cele mai afectate de criză, debirocratizare, o mai mare transparență în relația dintre societățile comerciale și municipalitate și altele.

În sfârșit, în ceea ce privește una dintre cele mai importante și de actualitate probleme, cea socială, am susținut diverse măsuri și bune practici, ajutoare pentru cei mai nevoiași, propuneri pentru a-i ajuta pe cei care riscau să fie evacuați din cauza restanțelor financiare. Au mai fost adoptate și alte măsuri, între care: consiliul studențesc pentru a-i implica pe tineri în politică, ajutoarele destinate agriculturii și apiculturii.

La începutul mandatului meu, am promis că vom urma o cale responsabilă și coerentă și am încercat să fiu fidel acestei promisiuni, străduindu-mă să contribui permanent și să răspund cetățenilor și solicitărilor acestora.

5.La finalul anului 2019, ați lansat proiectul instituțional: „Toscana – România: Turism și Afaceri”. Care este stadiul acestuia?

 Claudiu Stănășel: „Toscana – România: Turism și Afaceri” este un proiect instituțional al cărui obiectiv principal este crearea de noi locuri de muncă și oportunități de dezvoltare economică, stimulând integrarea economică, socială și culturală a comunității românești din Toscana și a comunității italiene din România. Această inițiativă a fost lansată la sfârșitul anului 2019, beneficiind de o dublă prezentare: prima în Prato cu autoritățile locale și regionale italiene, iar a doua la Ministerul Economiei cu autoritățile naționale române. Dorința noastră fermă este de a crea o rețea de relații naționale și internaționale care să facă din Prato puntea instituțională între Toscana și România. Un proiect care a avut un start grozav, însă care s-a oprit după câteva luni, din cauza pandemiei, fiind forțați să-l întrerupem pe toată durata crizei sanitare.

Abia în acest an am putut relua activitatea prin realizarea unei serii de inițiative în vederea marii lansări la nivel național și internațional. De exemplu, a avut loc o serie de vizite în Toscana ale unor administratori români și, similar, ale unor administratori italieni în România, în vederea unui schimb de experiență între cele două părți, diferite schimburi interculturale între școlile italiene și universitățile italiene și românești, conferințe tematice pe sectoare specifice de interes comun, dar și alte activități care au pus bazele a ceea ce va fi prima etapă concretă a acestui proiect.

Începând din 2023, proiectul va avea un calendar propriu și un program de activități, în speranța că situația națională și internațională ne va permite să revenim cu totul la normal. Acest proiect este un „șantier” continuu în care converg zilnic numeroase idei sosite de la asociații culturale și organizații de diferite feluri, atât din Italia, cât și din România.

Sunt mulțumit pentru că este exact ceea ce ne-am dorit atunci când l-am lansat!

6.Aproximativ 1,1 milioane de români sunt rezidenți astăzi în Italia. Românii alcătuiesc, de departe, cea mai numeroasă comunitate care trăiește pe teritoriul italian. Cu toate acestea, mai puțin de 50 de români au candidat la alegerile locale din 2019. Este vorba despre lipsă de interes? Sau despre altceva?

Claudiu Stănășel: În acest moment sunt, din păcate, prea puțini consilieri români în întreaga Peninsulă și rar reușim să obținem consilieri în orașele mari unde concurența este mult mai acerbă. În ultimii 5 ani am desfășurat mai multe campanii electorale în Toscana și în centrul Italiei și am învățat multe din aceste experiențe. Am câștigat alături de candidații pe care i-am susținut, însă am și pierdut, așa cum este normal într-o democrație.

Am observat că mulți dintre candidații români care candidează la alegerile locale o fac prin intermediul listelor civice. Cei care candidează astfel au șanse mai mici să devină consilieri, deoarece, în cazul listelor civice, este mai dificil să fie obținute voturile necesare.

Sfatul meu pentru toți cetățenii români care vor să candideze este să se alăture principalelor partide politice și, eventual, celor de centru-dreapta, acestea având capacitatea, instrumentele și forța necesare pentru a câștiga un număr mai mare de consilieri. Având o pondere politică mai mare, vor putea asigura servicii mai bune în favoarea comunității.

De asemenea, așa cum am afirmat imediat după alegerile din 2019, este important să mai înțelegem că nu există consilieri municipali exclusivi ai comunității românești într-un oraș italian. Eu reprezint vocea tuturor, a cetățenilor italieni, români și de orice altă naționalitate, îi reprezint pe cei care m-au votat, însă sunt și vocea celor care nu m-au votat, dar care au nevoie de mine.

În sfârșit, este esențial să înțelegem cum să desfășurăm o campanie electorală pentru a câștiga. Rețelele de socializare și articolele sau interviurile sunt utile, dar nu ele sunt cele care aduc voturile. Avem nevoie de muncă constantă în teritoriu și de discuții față în față cu cetățenii. Restul poate aduce ceva valoare adăugată, dar ceea ce faci în fiecare zi, printre oameni, este ceea ce face diferența și te va face să câștigi. Cred că este nevoie de curaj pentru a participa la orice fel de alegeri, dar, în același timp, cred că este necesar să avem modele bune pe care să le urmăm și exemple din care să învățăm. De aceea am fost mereu disponibil să ajut: îmi doresc ca, în următorii ani, să avem câteva sute de aleși de origine română în toate orașele Italiei și, de ce nu, chiar și în instituțiile regionale sau în Parlament.

7.Recent, website-ul centro-destra.it v-a nominalizat în fruntea unei liste a celor mai promițătoare „tinere speranțe politice pe care ni le-am dori” în viitorul Legislativ. Cum apreciați această nominalizare și care este motivul pentru care nu vă regăsiți, totuși, pe listele de candidați la alegerile din 25 septembrie?

Claudiu Stănășel: Am luat hotărârea de a nu candida la aceste alegeri în urma unei îndelungate reflecții, atât împreună cu echipa mea, cât și cu liderii de centru-dreapta care m-au propus și m-au lansat în politică. Am fost ales la Prato în 2019 și, de atunci, am făcut tot posibilul să-mi duc la îndeplinire mandatul, având mereu în minte acest obiectiv: să creez toate condițiile pentru ca doleanțele concetățenilor noștri, ale semenilor noștri, să ajungă la fiecare nivel instituțional, atât pentru a rezolva problemele municipiului nostru cât și pentru a putea profita cât mai mult de toate oportunitățile pe care le oferă Prato.

În 2020 am refuzat propunerea de a fi candidat la alegerile regionale din Toscana, acesta fiind motivul pentru care am respins și această oportunitate. Zeci de mii de oameni mă urmăresc astăzi pe rețelele de socializare și nu numai și îmi doresc să aibă în continuare încredere în mine. Așa că îmi voi duce la bun sfârșit mandatul fără a-mi folosi actuala funcție instituțională pentru a obține o candidatură la un nivel superior.

Țin să mulțumesc întregii prese italiene care, în ultimele săptămâni, mi-a promovat numele și munca noastră în echipă, un adevărat „certificat de merit” care ne umple de bucurie și ne dă puterea de a da ce-i mai bun din noi. Apreciez interesul și propunerile de a candida venite din partea mai multor formațiuni, dar îmi voi ține promisiunile pe care le-am făcut cetățenilor mei din Prato.

Sunt și voi continua să fiu pe teren în această campanie electorală pentru a susține și a aduce voturi coaliției de centru-dreapta, așa cum am făcut întotdeauna. Mă aflu în prima linie și îmi respect angajamentul față de partenerii mei în care cred. Rămân la dispoziţia coaliţiei pentru a da o mână de ajutor viitorului guvern în care am încredere. Împreună putem câștiga și oferi Italiei un guvern de centru-dreapta care să o scoată din actuala criză și să o conducă s un viitor mai bun.

8.Deznodământul scrutinului din 25 septembrie este îndelung așteptat. Atât în Italia, cât și la nivel european. Conform tuturor sondajelor de opinie, cele trei partide de centru-dreapta, Fratelli d’Italia, Lega și Forza Italia, sunt creditate cu șanse reale de a alcătui viitorul guvern. O victorie a dreptei va însemna un nou început pentru Italia și va da un elan uriaș mișcării național-conservatoare europene.

Claudiu Stănășel: Întotdeauna am crezut în unitatea forțelor de centru-dreapta, întrucât noi, cei care am început viața politică de jos, știm bine că modelul de bună guvernare pe care această coaliție l-a adus multor orașe și regiuni a determinat o schimbare radicală pozitivă și concretă în viața cetățenilor.

Ziua de 25 septembrie poate marca un punct de cotitură istoric și este esențial să facem tot posibilul pentru a garanta Italiei un guvern care să fie în sfârșit o expresie a voinței populare, și nu rezultatul unor acorduri bazate pe interese de putere. Lucrăm pentru a oferi acestei țări un guvern suveran care să permită Italiei să ridice capul, să redevină mare și să ducă la îndeplinire toate reformele pe care cetățenii acestei țări le cer de prea mult timp. Programul propus de centru-dreapta este foarte valid și, dacă va fi aplicat corespunzător, ne va putea permite să ne ridicăm, după întunecații ani de crize economice, sociale și politice care au condus Italia din ce în ce mai mult spre abis, într-un punct fără întoarcere.

În cea mai mare parte a Europei, se prăbușește această stângă ruptă de realitate și de vremuri, aceasta fiind o oportunitate care nu trebuie ratată de a face din Italia bastionul unei renașteri politice europene care pune în centru valorile și idealurile, pentru a reda politicul cetățenilor. Pe 25 septembrie avem o mare responsabilitate atât la nivel național, cât și la nivel european. Un guvern de centru-dreapta ar putea readuce Italia în fruntea Europei, între cei care dictează linia și agenda politică, renunțând în sfârșit la acest rol dominant și nedemn impus de Partidul Democrat și de tovarășii de stânga care dețin încă puterea în Italia prin guverne tehnocrate sau de așa-zisă responsabilitate națională.

9.În final, vă rog să adresați un mesaj românilor care trăiesc pe pământ italian.

Claudiu Stănășel: Întotdeauna am crezut în marele potențial al comunității noastre românești și sunt convins că tinerii noștri au capacitatea necesară pentru a ocupa funcții de conducere în orice domeniu și a demonstra că reprezentăm cea mai integrată și productivă comunitate străină din Italia, o adevărată valoare adăugată pentru întreaga societate italiană.

Dragi compatrioți, doar uniți, putem deveni o forță extraordinară de care orice formațiune politică trebuie să țină cont! Aveți curajul să intrați în arenă și să vă puneți în slujba întregii comunități! Numai din interiorul instituțiilor putem arăta tuturor cât valorăm și cât de bine putem face pentru ceea ce numim de mult „acasă”.

Interviul a fost realizat de Dragoș Moldoveanu, publicist și traducător, și preluat de pe platforma conservatoare italiană www.nazionefutura.it.

Dragoş Moldoveanu

About Dragoş Moldoveanu

Politolog, eseist, n. 1985. Traducător al volumului „Mişcarea conservatoare”, Paul Gottfried (Ed. Logos, Bucureşti, 2009) şi autor al cărţii "Cesare Borgia. Prinţul Renaşterii (vol. 1)" (Ed. Rost, Bucureşti, 2014). Fondator al Asociaţiei "Institutul pentru Studii Renascentiste".

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost