Provocări în noul an universitar. Cazare mai scumpă cu peste 50%, restricții la consumul de energie în căminele studențești. Cursuri online sau până la ora 17.30

Noul an universitar vine cu provocări, atât în privința costurilor pentru cazarea studenților, mult mai mari față de anul trecut, cât și în legătură cu restricțiile impuse pentru diminuarea consumului de energie.

Cazarea studenților este mai scumpă cu peste 50% în acest an, în anumite cămine. Cel mai ieftin loc de cazare într-o cameră de 4 persoane costă 250 de lei. Dacă e cameră de două persoane, locul se plătește cu aproape 400 de lei. Din ianuarie, costul ar putea fi mai mare cu până la 70%, notează ȘtiriTVR.ro.

În plus, există restricții privind consumul de energie, impuse la cursuri sau în camerele de cămin.

„Să nu folosească aparate de încălzire atâta timp cât universitatea le oferă confortul necesar, să încercăm să folosim cantinele universităţii, să nu gătim în cămine. Și, de asemenea, să încercăm ca în interior să programăm orele în intervalul în care avem lumină. Probabil că o să venim după ora 08.30. Încercăm să închidem totul în jur de ora 17.30”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Referitor la cursurile online, Universitatea București a anunțat, de săptămâna trecută, că Senatul Universității a aprobat, în ședința din 21 septembrie, „Metodologia privind modul de desfășurare a activităților de predare, învățare, cercetare, aplicații practice și evaluare, la forma de învățământ cu frecvență, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice”.

„Documentul prevede că pentru studiile universitare de licență, ponderea activităților desfășurate în format online sincron nu trebuie să depășească 25% din totalul activităților din cadrul respectivelor programe de studii.

Pornind de la această decizie, Consiliile celor 19 facultăți ale UB își stabilesc modalitățile de desfășurare a activităților de predare, învățare, cercetare, aplicații practice și evaluare, respectând procentul mai sus menționat.

Nu în ultimul rând, facem precizarea că ponderea activităților desfășurate în format online sincron stabilită la nivelul Universității din București- limitată la 25% din totalul programelor de studii- este cu mult sub limita maximă permisă de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS și care poate ajunge până la 50%”, a anunțat Universitatea București.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că şcolile şi universităţile care vor avea probleme cu plata facturilor în această iarnă, după cum a relatat RostOnline.

Restricțiile la consumul de energie sunt impuse în contextul în care CE  a transmis, recent, un comunicat de presă prin care anunță că propune „o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor”.

Pe același subiect:

Comisia Europeană „propune obligația” de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf

Revine școala online din cauza facturilor la energie? Anunțul ministrului Cîmpeanu și exemplele din țară care îl contrazic

Economie pe spatele bolnavilor. Conducerea unui spital din Gorj reduce căldura în calorifere și cumpără pilote pentru pacienți

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost