Sălaj: Comemorarea masacrului de la Treznea, din 9 septembrie 1940, când zeci de români au fost uciși de trupele maghiare

Oficialităţi locale şi judeţene au fost prezente, vineri, la evenimentul de comemorare a martirilor din Treznea, la împlinirea a 82 de ani de la masacrele horthyste ce au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania.

Manifestarea a debutat cu o ceremonie militară şi religioasă la Cimitirul Eroilor şi a continuat la monumental dedicat martirilor, din centrul localităţii Treznea, anunță Agerpres.

„Iertăm, pentru că aşa este creştineşte, dar nu uităm, masacrul de la Treznea fiind amintit, an de an, ca o pată neagră în istoria umanităţii, o crimă care nu trebuie să se mai repete. Am speranţa că rănile comunităţii s-au închis, pentru că oamenii înfruntă viitorul cu trecutul lor. Nu putem rupe pagina cu această dată din cartea de istorie a localităţii şi a României, la fel cum nu putem şterge numele martirilor de pe crucile din cimitir. Ce putem însă face este să ne rugăm pentru mântuirea sufletelor celor decedaţi şi să le cinstim memoria aşa cum se cuvine. Nu în ultimul, trebuie să avem grijă să transmitem şi generaţiilor viitoare istoria ‘nefardată’ a acestor locuri, aşa cum a fost ea consemnată în documentele vremii şi în memoria localnicilor”, a precizat, în cuvântul său, prefectul Dari Toma.

82 de ani de la masacrul de la Treznea

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localități din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, notează Sportul Sălăjean.

86 de localnici – copii, bărbați, femei, vârstnici – toți au fost  omorâți în 9 septembrie 1940 de trupele horthyste, pentru simplul motiv că erau români.

Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 92 de persoane, dintre care 86 de români și 6 evrei.

În Trăznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei. Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcati.

În fiecare an la 9 septembrie, sătenii din Treznea comemorează victimele acestui masacru la monumentul din localitate dedicat acestora. Treznea este și va rămâne o nuanță a durerii și aducerilor aminte peste care unii trec atât de ușor.

Odihnă veșnică martirilor! Dumnezeu să le vegheze sufletele, iar noi suntem datori să le onorăm memoria!

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost