Chișinău/ Energia electrică din România ajunge în Republica Moldova, din 14 octombrie

Republica Moldova a început importul de energie electrică din România, de vineri, 14 octombrie, a anunțat, pe Facebook, Constantin Boroșan, secretar de stat în Miniseterul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

„Astăzi (vineri- n.red) 14 octombrie 2022 începând cu ora 01:00 în sistemul energetic național sunt importate 100 MW energie electrică din sistemul energetic al României.

Importul energiei electrice are loc de către compania de stat din Moldova – furnizorul SA „Energocom”, care achiziționează energia electrică de la compania de stat SA „Hidroelectrica” – cel mai mare producător de energie electrică din România.

Transportul energiei electrice / alocarea capacității transfrontaliere de transport are loc prin linia electrică LEA 400 kV Isaccea – Vulcănești.

Alocarea capacității transfrontaliere de transport are loc zilnic în comun de către operatorii de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” în Moldova și CNTEE „Transelectrica” în România.

În sistemul energetic național este asigurat echilibrul producere – consum. Frecvența este în limitele normative de 50 Hz.

Îndemnăm consumatorii de energie electrică: instituții publice, agenți economici, consumatori casnici; să reducă consumul de energie electrică în special în orele de vârf. Aceasta este foarte important pentru a asigura continuitatea / livrarea neîntreruptă a energiei electrice pentru țara noastră”, a anunțat, pe Facebook, Constantin Boroșan, secretar de stat în Miniseterul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Pe același subiect:

De ce pentru românii din România nu se poate plafona prețul energiei electrice?

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost