Claudiu Târziu (AUR): Rețele străine de comerț controlează 70% din piața românească. Dependență masivă de companii cu capital străin constituie o vulnerabilitate pentru siguranța alimentară a României

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a avertizat, luni, că dependență masivă de companii cu capital străin constituie o vulnerabilitate pentru siguranța alimentară a României.

„Rețele străine de comerț controlează 70% din piața românească. Această dependență masivă de companii cu capital străin constituie o vulnerabilitate pentru siguranța alimentară a României.

Este inadmisibil ca România, cu marele său potențial agricol, să depindă de hrana produsă în exterior și să aibă deficit comercial în domeniul produselor agro-alimentare.

Suveranitatea alimentară, ca și cea energetică sau politică, este fundamentul adevăratei reziliențe în fața șocurilor și crizelor neprevăzute”, a transmis, luni, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR.

Reamintim că, potrivit unei analize ZF, rețelele străine au ajuns să controleze 70% din piața comerțului din România.

Cu 4.000 de magazine de tipul hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount sau proximitate modernă reţelele străine de comerţ au ajuns să controleze 70% din piaţă, după cum a relatat RostOnline.

Spre comparaţie, circa 45.000-50.000 de mici chioşcuri şi alimentare au restul de 30% din vânzări.

Astăzi, unu din patru români trece zilnic pragul unui supermarket sau hipermarket, conform estimărilor făcute de ZF pe baza datelor comunicate de unele reţele. Astfel, aceste companii au ajuns să fie opţiunea de shopping pentru cea mai mare parte a românilor care fie merg la colţul blocului la cumpărături, fie călătoresc zeci de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat hipermarket.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost