Prețul plătit de Polonia pentru apărarea SUVERANITĂȚII naționale: UE amenință Varșovia că va pierde finanțare de aproape 75 de miliarde de euro

Tensiunile dintre Polonia și Bruxelles au ieșit din nou la suprafață, luni, după ce UE a reluat presiunile asupra Varșoviei, sub amenințarea tăierii finanțării europene.

Concret, purtătorul de cuvânt al executivului UE a anunțat, luni, că Varșovia riscă să piardă 75 de miliarde de euro, alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027, dacă nu va corecta modificările aduse sistemului de justiţie.

Comisia Europeană a îngheţat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie. Comisia susține că „Varşovia nu îndeplineşte criteriile democratice în materie de independenţă a justiţiei”, a transmis agenția Reuters, citată de Agepres.

În fapt, este vorba despre tenacitatea Poloniei de a da prioritate legilor naționale în detrimentul celor europene.

În toamna anului trecut, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării.

Ce declarau atunci oficialii polonezi:

„Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone. Astăzi,  acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”, declara atunci purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, după cum a relatat RostOnline.

Totodată, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, Julia Przylebska, denunţa „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez”, enumerând  o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Context

În România, majoritatea PNL-PSD-UDMR din Senat a votat, luni, pentru supremația legilor europene în fața celor naționale, anulând astfel suveranitatea națională și Constituția României, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost