Războiul e bun pentru afaceri

Câteva lucruri pe care le-am realizat odată cu declanșarea „loviturii de stat de o zi” din Rusia:

Grupul paramilitar Wagner are un efectiv de aproximativ 25.000 de luptători. Aceștia au reușit să înfrângă armata Ucrainei în luptele pentru Bahmut.

Similar, în luptele pentru Mariupol armata Ucrainei a fost înfrântă de trupele cecene ale lui Ramzan Kadârov. Efectivul lor este de aproximativ 20.000 de luptători.

Armata Ucrainei s-a pregătit pentru acest război cu Rusia încă din 2014. Armata Ucrainei este pregătită de NATO.

Țările NATO au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari doar în ultimul an în Ucraina.

Atâtea pregătiri și atâtea resurse pompate în armata ucraineană pentru a fi înfrântă de 25.000 de mercenari? Există doar două posibilități: ori nu se vrea, ori nu se poate. Dacă nu se poate e grav pentru prestigiul NATO, dacă nu se vrea e grav pentru Ucraina.

Revenind la lovitura de stat din Rusia. Până în urmă cu câteva zile trupele Wagner erau catalogate de presa occidentală a fi teroriste. În cursul zilei de ieri, în timpul marșului spre Moscova, aceleași trupe erau catalogate de presa occidentală a fi formate din luptători pentru libertate, iar Prigojin din măcelarul lui Putin a devenit liderul revoluției. Odată ce Prigojin a anunțat că face cale întoarsă, aceleași trupe au redevenit teroriste, iar Prigojin a redevenit măcelar.

Războiul e bun pentru afaceri

Țările NATO își fac acum curățenie în depozite, echipamentul militar vechi este trimis în Ucraina. Doar că o bună parte din acest echipament s-a deteriorat în timp, lucru de care se plâng și ucrainenii atunci când reclamă calitatea proastă a armamentului primit din Occident.

Doar că Ucraina este într-o situație fără ieșire. Pe de o parte e Rusia care e în proces de anexare a unei bune părți din teritoriul național ucrainean. De cealaltă parte e NATO, dar în principal SUA. Și SUA nu face cadouri. Tot ce dă acum va fi recuperat cel puțin îndoit. Cei ce ați citit cartea lui John Perkins, „Confesiunile unui asasin economic„, știu la ce mă refer:

Asasinii economici, scrie John Perkins, sunt profesioniști extrem de bine plătiți care escrochează de miliarde de dolari țări din întrega lume. Ei redirecționeaza banii de la Banca Mondiala, de la agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de la alte organizații străine de „ajutor” către seifurile corporațiilor și către buzunarele puținelor familii bogate care controlează resursele naturale ale planetei. Mijloacele lor sunt variate, de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mită și șantaj, la sex si crimă.

Mai întâi se dau imprumuturile. Condiția e ca acești bani să fie folosiți pentru lucrări care să fie executate de marile companii multinaționale. Astfel banii intră în seifurile complexului militar industrial. Apoi datoriile mai sunt plătite încă o dată, doar că de data asta cu dobândă.

La fel se va întâmpla și cu Ucraina. Războiul în desfășurare nu are nici o variantă câștigătoare pentru aceasta. Cred că e evident pentru tot mai multă lume că șansele Ucrainei de a-și recupera teritoriile ocupate acum de Rusia devin tot mai mici odată cu trecerea timpului, iar ce va rămâne în componența sa la finalul războiului va deveni proprietatea oligarhilor și a marilor companii multinaționale.

Spuneam că depozitele militare occidentale se golesc acum. Asta înseamnă că trebuie umplute din nou. Complexul militar industrial își freacă palmele. Urmează ani de zile de comenzi de sute de miliarde de dolari.

Vă amintiți de planul de pace dintre Ucraina și Rusia negociat în urmă cu un an la Istanbul și prezentat de Putin în urmă cu o săptămână? Conform liderului de la Kremlin, ambele părți l-au acceptat, doar că nu a fost pus în practică. Sau de toate planurile de pace ulterioare propuse de diferite țări? Nici unul nu s-a materializat. Motivul e simplu: războiul este extrem de profitabil, dar nu pentru Ucraina, ci pentru complexul militar industrial care controlează atât administrația de la Washington, cât și administrațiile de la Berlin, Paris, Londra etc. Care administrații anunță lunar noi ajutoare de miliarde de dolari transmise Kievului.

Ce se întâmplă cu acești bani?

Ucraina este o țară extrem de coruptă. Președintele actual al Ucrainei ar fi rămas un actor anonim dacă nu ar fi intrat în grațiile lui Igor Kolomoisky, același oligarh care e și sponsorul batalioanelor naționaliste din Donbas.

Astfel Zelenski a fost ales în 2019 președinte al Ucrainei cu 73,22% din voturi cu promisiunea că va rezolva problema din Donbas și va extirpa corupția. Doar că în octombrie 2021 popularitatea sa ajunsese la 24,7%! E clar că nu a reușit nici una, nici alta. Situația din Donbas s-a acutizat, iar Ucraina a rămas la fel de coruptă, dacă nu a devenit chiar mai coruptă. Cred că vă dați seama unde ajung o bună parte din miliardele de dolari care intră lunar în Ucraina.

Așa că războiul nu se va termina prea curând, atâta timp cât complexul militar industrial nu și-a atins obiectivele. Suntem în iunie 2023, dar se fac planuri cu avioanele de luptă americane F 16 care urmează să fie transmise Ucrainei abia în prima jumătate a anului 2024!

Vă dați seama câți tineri nevinovați vor muri până atunci? Dar asta nu conteaza atâta timp cât războiul e bun pentru afaceri.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost