Klaus Iohannis, la Summitul privind Ambițiile Climatice din SUA: România va ELIMINA treptat CĂRBUNELE până în 2030

România va elimina treptat cărbunele până în 2030 și va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, la New York, în cadrul Summitului privind Ambițiile Climatice.

„Din 1990, România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-și în același timp PIB-ul. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Ne angajăm ferm să accelerăm în continuare atingerea țintei net-zero emisii!

România va elimina treptat cărbunele până în 2030 și va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel național pentru generarea, stocarea și transportul de energie regenerabilă, precum și pentru eficiența energetică, prin REPowerEU. România găzduiește unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din țări în curs de dezvoltare.

România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producția de panouri și baterii solare. Interacțiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară și abordarea tranziției verzi”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a menționat că mediul și schimbările climatice vor constitui o prioritate pentru asistența oficială pentru dezvoltare a României pentru următorii 4 ani.

„România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice și pentru îmbunătățirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi și Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în țările africane.

Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale și nicio țară sau cetățean nu sunt feriți de impactul lor. Să fie clar, trebuie să fim îndrăzneți în deciziile și acțiunile noastre!”, a mai spus președintele Iohannis.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost