Paradoxul românesc. Cele mai mici venituri din UE, printre cele mai mari prețuri la energie și la gaze

România, una dintre statele cu cele mai reduse venituri din UE, are printre cele mai mari prețuri la energie, scumpiri spectaculoase fiind înregistrate și la gaze, anunță Eurostat, citat de Hotnews.

La energie electrică consumată de clienții casnici, România a ajuns chiar în top 3 în UE, după țări precum Olanda și Belgia. Imediat după România se află Germania. La gazele consumate de casnici, ne aflăm tot undeva în varful ierarhiei, pe locul 6, după Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Irlanda, și pe locul 2 la cea mai mare scumpire.

În prima jumătate a anului 2023, prețurile medii ale energiei electrice consumate în gospodăriile UE au înregistrat o creștere, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh. Prețurile medii ale gazelor au crescut, de asemenea, de la 8,6 euro/100 kWh la 11,9 euro/ 100 kWh.

La energia electrică, majorări uriașe în moneda națională s-au înregistrat în Lituania (+ 88 %), România (+ 77 %) și Letonia (+ 74 %). Scăderi semnificative în moneda națională au fost înregistrate în Spania (-41 %) și Danemarca (-16 %).

Exprimate în euro, prețurile medii cele mai ridicate au fost în Țările de Jos (47,5 EUR/ 100 kWh), Belgia (43,5 EUR), România (42,0 EUR) și Germania (40,3 EUR). Cele mai scăzute au fost în în Bulgaria (11,4 EUR la 100 kWh), Ungaria (11,6 EUR) și Malta (12,6 EUR).

Prețurile gazelor (în moneda națională) au crescut cel mai mult în Letonia (+ 139 %), România (+ 134 %), Austria (+ 103 %), Țările de Jos (+ 99 %) și Irlanda (+ 73 %). La polul opus se află Estonia, Croația și Italia cu scăderi între -0,6 % și -0,5 %, în timp ce în Lituania prețul a rămas neschimbat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Paradoxul românesc. Cele mai mici venituri din UE, printre cele mai mari prețuri la energie și la gaze”

  1. Probeaza , ca ROMANIA , nu mai este un ” STAT INDEPENDENT SI SUVERAN ” doar un ” stat cu o populatie de ” CONSUMATORI ” reprezentat prin ” ALESII SAI ” , cozi de topor al marilor multinationale , la energie ,la gaze la orice insemana ” uitilitati ” pentru traiul decent de zi cu zi , dar care fac si vor face profit in continuare ” fara scrupul ” pe baza ” STATULUI NEFUNCTIONAL ROMAN ” prin „ALESII SAI DEMOCRATIC „

Comentariile sunt închise.