Statul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru colectarea TVA și să facă un Institut de IA de 100 milioane de euro

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, luni, că vrea să bugeteze pentru anul viitor înființarea unui Institut de Inteligență Artificială (IA) și că împreună cu specialiștii din Ministerul de Finanțe / ANAF au identificat soluții pentru a crește colectarea TVA folosind instrumente de Inteligență Artificială (IA).

Proiectul privind înființarea Institutului este estimat la 100 de milioane de euro.

„Urmează să bugetez pentru anul viitor pregătirea și studiul de fezabilitate pentru un Institut de Inteligență Artificială (IA) în România, în parteneriat cu Universitățile și mediul privat. Este un proiect estimat la aproximativ 100 milioane de euro.

Ținta mea este ca noi să fim competitivi și peste 10-15 ani, nu doar să încercăm să copiem pe alții care acum sunt mai dezvoltați.”, a declarat luni ministrul Bogdan Ivan, în cadrul unui , notează Hotnews.ro.

Potrivit oficialilor Ministerului Digitalizări, „finanțarea pentru acest proiect provine din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, iar termenul de implementare este finalul anului 2027.”

„Deja am identificat ce putem să facem pe termen foarte scurt, mă refer în materie de zile, pentru a folosi IA, ERP-uri, roboți care procesează automat datele și le corelează pentru a avea date financiare relevante, pentru a crește colectarea in special din TVA. În modul cel mai simplu, estimările sunt între 0,9 și 1% creșterea colectării TVA folosind instrumente de Inteligență Artificială (IA)”, a menționat ministrul Digitalizării.

Ministrul Bogdan Ivan a amintit că în luna septembrie din acest an a fost lansată în dezbatere publică și o „Strategie națională privind Inteligența Artificială”, care ar urma să fie adoptată până la finalul acestui an.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost