În Polonia lui Tusk, libertatea presei este în primejdie de moarte

În minunata Polonie nouă, recent-instalatul guvern Donald Tusk strivește drepturile și libertățile democratice, în cel mai pur spirit al extremei-stângi. În numai câteva zile de la intrarea în activitate a a noului guvern, reprezentanții puterii așa-zis europeniste au acționat asemenea unor adevărate forțe de represiune în slujba unei dictaturi în plină facere. Cel dintâi exemplu: instituțiile media de stat.

O scurtă retrospectivă a celor mai importante momente ale ultimelor zile:

13 decembrie 2023 – noul cabinet condus de Donald Tusk depune jurământul, în ovațiile stângiștilor de toate soiurile și ale entuziaștilor care privesc către Bruxelles ca spre Paradisul noii lumi. Desemnarea „pro-europeanului” Tusk – revenit pe fotoliul de prim-ministru al Poloniei – este aclamată drept triumf al democrației și al libertății.

19 decembrie 2023 – Camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia – Sejm-ul – a adoptat o rezoluție potrivit căreia „toate autoritățile de stat trebuie să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituțională în ceea ce privește accesul cetățenilor la informații de încredere și funcționarea mass-media publice”.

20 decembrie 2023 – în baza rezoluției parlamentare, votate pentru a restaura „imparțialitatea” și „echilibrul” (sic!), ministrul interimar al Culturii și Patrimoniului Național, Bartlomiej Sienkiewicz, demite vechile conduceri ale televiziunii publice, radioului de stat și agenției de presă PAP, iar postul TVP Info își întrerupe emisia. Ministrul desemnează noi consilii de supraveghere în locul celor destituite. Opoziția acuză că acțiunile ministrului au fost realizate prin încălcarea prevederilor legale.

Potrivit lui Donald Tusk, „campionul” noii democrații poloneze, televiziunea publică trebuie închisă pentru că ar fi fost folosită ca un „instrument de propagandă” de către fostul guvern conservator de la Varșovia.

Drept răspuns, președintele Republicii Andrzej Duda  îi adresează o scrisoare prim-ministrului Tusk, în care îi „reamintește” că sursele de drept universal obligatoriu sunt Legea fundamentală în sine, statutele, acordurile internaționale ratificate și regulamentele, în timp ce rezoluțiile Sejm-ului nu au forță juridică și nu constituie acte de drept universal obligatoriu. De asemenea, președintele Duda i-a reamintit șefului Guvernului că organismul competent în ceea ce privește numirea și demiterea membrilor organelor de conducere ale instituțiilor publice de radiodifuziune și Agenției Poloneze de Presă este exclusiv Consiliul Național al Presei, nicidecum ministrul Culturii.

Manevrele lui Sienkiewicz, efectuate în detrimentul instituțiilor media și în vădit dispreț față de angajații acestora, au avut drept efect întreruperea emisiei posturilor publice de televiziune: TVP Info, TVP 3 (regionale) și TVP World, aceasta provocând pierderi financiare imense.

Potrivit prof. Ryszard Legutko (co-președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European), acțiunile guvernului Tusk reprezintă „sfârșitul libertății de informare în Polonia”.

Într-un comunicat distribuit la scurt timp de la evenimentele care au stârnit indignarea reprezentanților partidului Lege și Justiție (PiS), ceea ce s-a întâmplat în 20 decembrie „a marcat prima zi a sfârșitului democrației și a accesului liber la informații în Polonia, garantat de articolul 54 alineatul (1) din Constituția poloneză.”

„Membrii organismelor responsabile de gestionarea și supravegherea instituțiilor media publice au fost înlocuiți într-o manieră incompatibilă cu Constituția și legile poloneze.  A existat, de asemenea, o tentativă, fără precedent în statele democratice, de a prelua sediul mass-mediei publice, de a întrerupe semnalul unui important canal public de televiziune de informare și de a bloca site-ul acestuia.

Au fost comise acte de agresiune împotriva parlamentarilor din actuala opoziție în timp ce aceștia își îndeplineau sarcinile oficiale și își exercitau atribuțiile. În timpul preluării sediului mass-mediei publice la sediul Telewizja Polska din Varșovia, a avut loc un act de agresiune împotriva unui membru al Sejm-ului Republicii Polone. Doamna deputat Joanna Borowiak, în timp ce își îndeplinea atribuțiile parlamentare, a fost atacată fără milă. Integritatea sa personală a fost încălcată. În prezent, ea se află în spital din această cauză.

Într-un stat de drept, nu poate exista o situație în care autoritățile, ca formă de răzbunare și cenzură, să preia cu forța o companie de stat prin intermediul unei rezoluții care nu este un izvor de lege, ocolind calea legislativă prevăzută pentru acest act în virtutea semnăturii necesare a Președintelui Republicii Polone.

Aceasta este o încălcare flagrantă a legii. Este o încercare de a reduce la tăcere toate vocile critice la adresa guvernului de stânga. Pentru a se asigura că acest guvern susține agenda centralistă în UE. Nu vom fi reduși la tăcere – și le cerem tuturor celor care prețuiesc libertatea de exprimare să ne sprijine eforturile” – a mai afirmat reputatul profesor Legutko.

 

În urmă cu două zile, același ministru al Culturii, la comanda prim-ministrului Tusk, a anunțat punerea în lichidare a companiilor media de stat, invocând drept motiv decizia președintelui Duda de a suspenda finanțarea mass-mediei publice. Potrivit noii administrații, acest demers va asigura „funcționarea continuă” a organizațiilor media și „va preveni concedierile angajaților”, în paralel cu reforma inițiată privind așa-zisa depolitizare a instituțiilor de presă.

 

Nu este nicio surpriză: noul guvern Tusk acționează impulsiv și vindicativ, în disprețul Constituției și al legilor, pentru a-și impune agenda în deplină congruență cu Bruxelles-ul. Asaltul concertat asupra presei, în numele „obiectivității” și „depolitizării”, este un pas hotărât în direcția instaurării unui regim de tip totalitar, care nu va ezita să suprime orice atitudine disidentă. Doar o minte naivă sau ignorantă ar putea crede că asemenea acțiuni sunt purtate în numele democrației și al dreptului fundamental la liberă exprimare.

Acesta este încă un front de bătălie. Într-un război pe viață și pe moarte.

Dragoş Moldoveanu

About Dragoş Moldoveanu

Politolog, eseist, n. 1985. Traducător al volumului „Mişcarea conservatoare”, Paul Gottfried (Ed. Logos, Bucureşti, 2009) şi autor al cărţii "Cesare Borgia. Prinţul Renaşterii (vol. 1)" (Ed. Rost, Bucureşti, 2014). Fondator al Asociaţiei "Institutul pentru Studii Renascentiste".

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „În Polonia lui Tusk, libertatea presei este în primejdie de moarte”

Comentariile sunt închise.