VIDEO/ Protestul polonezilor liberi. Sute de mii de oameni în stradă la Varșovia: „Tusk în celulă”, „Presă liberă”

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Varșovia, joi, 11 ianuarie, în cadrul „protestului polonezilor liberi”, manifestație organizată de partidul Lege și Justiție, anunță Știri pe surse.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez). Mulți au cu ei steaguri albe și roșii, unii au adus pancarte cu sloganul „Solidaritate cu Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik”.

„Protestul polonezilor liberi”, organizat de partidul Lege și Justiție, a început joi, la ora 16.00. Organizatorii anunță că sunt aproximativ 300.000 de participanți și „câteva zeci de mii sunt încă pe drum”.

În mulțime se pot vedea multe steaguri naționale și bannere cu sigla Solidarității. Printre scandările adunate se numără: „Polonia liberă”, „Tusk în celulă, nu la Bruxelles” și „Mass-media liberă, tribunale libere, oameni liberi”. Bannerele poartă sloganuri: „Protestul polonezilor liberi”, „Tirania fărădelegii”, „Închideți mituitorii, eliberați eroii”, „Corbul roșu nu va învinge vulturul” și „Germanul nu ne va scuipa în față”.

De ce manifestă aceștia?

Săptămâna trecută, președintele PiS, Jarosław Kaczyński, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că demonstrația va avea loc „în apărarea libertății de exprimare, a mass-media și a democrației”. Potrivit lui Kaczyński, „avem o problemă reală cu democrația astăzi”.

Potrivit fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki, „libertatea noastră, bogăția polonezilor obișnuiți, stabilitatea economiei și securitatea sunt grav amenințate”. „Ce putem face pentru a ne apăra împotriva acestei situații? Ceea ce polonezii au făcut întotdeauna în fața pericolului. Să ne unim, să ne arătăm solidaritatea și să arătăm acum un cartonaș roșu echipei de opt stele”, a spus el săptămâna trecută într-o înregistrare postată pe platforma X.

Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik au fost condamnați legal la doi ani de închisoare și la cinci ani de interdicție de a ocupa funcții publice. Tribunalul districtual din Varșovia i-a găsit vinovați în legătură cu activitățile operaționale din timpul așa-numitului scandal al terenurilor. Kamiński și Wąsik au fost reținuți marți în incinta Palatului Prezidențial, unde se adăposteau pentru că președintele îi grațiase înainte de pronunțarea hotărârii definitive. Judecătorii au considerat însă că această grațiere nu are efect.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost