Etnicii români reclamă modificările abuzive la Legea cetățeniei române și cer retragerea acestora. „O insultă la adresa istoriei!”

Etnicii români reclamă modificările aduse de Ministerul Justiției la Legea cetățeniei, caracterizându-le ca „o insultă la adresa istoriei”, și cer anularea acestora.

Concret, potrivit noilor prevederi cerute de Ministerul Justiției din România, etnicii români care solicită cetățenie română trebuie să dovedească cunoașterea limbii române printr-un certificat lingvistic  la un nivel de cel putin B1 al Cadrului European comun de referință pentru limbi.

Această măsură ignoră faptul că, de exemplu, în Republica Moldova limba oficială este cea română, actele și dimplomele de studii fiind emise în limba română.

Totodată, se majorează termenul pentru analizarea dosarului de la 5 luni, cum este în prezent, la 2 ani.

Pe urmă, bolnavii pot depune dosarul doar dacă starea lor medicală este confirmată de un medic din România, însă în cazul persoanelor care nu se pot deplasa, este imposibil să vină în România..

Acestea sunt doar câteva exemple pentru care etnicii români reclamă modificările abuzive la Legea cetățeniei române și cer retragerea acestora.

În acest sens a fost inițiată o petiție, care se poate semna aici.

De asemenea, mai multe asociații care reprezintă etnicii români din Republica Moldova și din Ucraina au transmis un memoriu către principalele instituții din țara noastră.

Context

La începutul lunii februarie, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea Legii cetățeniei române, după cum a relatat RostOnline.

Ministrul Justiţie, Alina Gorghiu, a susținut că revizuirea Legii cetăţeniei este „un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver. ”

Reamintim că, în 2022, AUR a propus acordarea cetățeniei române pe baza unei declarații de apartenență la filonul cultural românesc, la fel cum procedează Serbia, Grecia sau Bulgaria, care acordă cetățenii pe criterii culturale.

Propunerea AUR a fost respinsă, la momentul respectiv, în Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României, după cum a anunțat senatorul Claudiu Târziu, inițiatorul acestui proiect.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Etnicii români reclamă modificările abuzive la Legea cetățeniei române și cer retragerea acestora. „O insultă la adresa istoriei!””

  1. Legea civila , adica Codul Civil , precizeaza clar , ” relatia de rudenie ” , adica ” rude , afini de la gr.I pana la gr.VI ” atunci poate trebuia sa plecam de la ” RELATIA DE RUDENIE ” grupul familiar , acesta este baza , sunt multi romani , care inca au in grupul familial , rude de gr III , IV , afini sau directi in Serbia , in Ukraina , in Bulgaria , in Macedonia , in Basarabia , etc , etc asa cum i-au ” URGISIT ISTORIA ” pe romani , separatii de interesele ” ISTORIEI SI ALE POLITRUCILOR MOMENTULUI ” , trecuti , prezenti si viitori .
    De ce pentru romanii din alte tari , nu s-au dat burse de studiu privind invatarea limbii romane , in scoli romane de catre copii lor ? Cum putem avea ” ipocrizia politica a momentului ” sa ceri sa vorbeasca corect limba romana , pentru cetatenie , cand ei nu au fost , nu sunt ajutati cu nimic sa o invete si sa si-o insuseasca ; mai mult ce faci cu etnicii secui , unguri care au dubla cetatenie , romano-ungara , si multi nici nu stiu sa vorbeasca limba romana , cu toate ca locuiesc si sunt cetateni cu drepturi in Romania.
    IPOCRIZIE , MINCIUNA SI ” SERVIALISM ” A STATUL ROMAN PRIN TOTI REPREZENTANTII SAI PRIVIND ACEASTA POSIBILA LEGE

Comentariile sunt închise.