Joi, 21 martie, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc au fost numiţi trei noi consilieri patriarhali, anunță Ziarul Lumina.
Potrivit sursei citate, este vorba despre pr. Adrian Agachi (Biroul de presă și relații publice), Răzvan Mihai Clipici (Sectorul cultură, pictură și restaurare) şi Augustin Păunoiu (Publicaţiile „Lumina”).
La începutul lunii, dr. Viorel Coman a fost numit consilier patriarhal la Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române.
Sursa citată nu menționează ce funcție va ocupa pr. Adrian Agachi în cadrul Biroului de presă. Reamintim că, luna trecută, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat reorganizarea Biroului de presă, după cum a relatat RostOnline.
Dr. Viorel Coman
Teologul Viorel Coman este asistent universitar suplinitor la Catedra de Teologie dogmatică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București.
Din 2016, Viorel Coman este doctor în teologie al Universității Catolice din Leuven, Belgia, unde a și activat ca cercetător postdoctoral între anii 2017 și 2023, predând cursuri de teologie trinitară, ecleziologie, dialog intercreștin și metodologie. În prezent, dr. Viorel Coman este colaborator științific al Universității Catolice din Leuven. Între 2018 și 2022, teologul român a fost secretar al Societas Oecumenica (Societatea europeană de cercetare ecumenică). Din ianuarie 2023, este copreședinte al Grupului de Dialog Ecumenic al International Orthodox Theological Association. În 2018, a devenit membru al European Academy of Religion. Este autor de lucrări și studii teologice publicate la prestigioase edituri din spațiul european și american, în limbile engleză, română, franceză și spaniolă. Câteva dintre articolele sale au fost traduse în cehă, olandeză, italiană și rusă.
Preot dr. Adrian Agachi
Părintele Adrian Agachi este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București în anul 2009. A continuat studiile cu un masterat absolvit cu distincție la Universitatea din Wales, Marea Britanie, în anul 2010, și cu un doctorat în teologie ortodoxă obținut la Universitatea Winchester din Regatul Unit, în anul 2012. În perioada 2014-2019, a slujit ca preot de caritate într-un spital din municipiul București, iar în prezent este preot coslujitor la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Dudu din localitatea ilfoveană Chiajna.
Din anul 2008, părintele Adrian Agachi este colaborator al cotidianului „Ziarul Lumina”, iar începând cu anul 2014 a fost redactor în cadrul Editurii „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Este autorul a numeroase articole, lucrări și studii teologice, precum și al câtorva cărți apărute atât la Editurile Patriarhiei Române, cât și la o prestigioasă editură britanică.
Răzvan Mihai Clipici
Răzvan Mihai Clipici este absolvent al Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” (2005-2009) și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, programele de licență (2009-2013) și masterat (2014-2016). În paralel, a studiat la Facultatea de Litere a Universității din București (licențiat în Biblioteconomie și Știința informării, 2009-2012, și diplomă de master în Științele Comunicării, 2012-2014).
Începând din anul 2016 este colaborator al Televiziunii TRINITAS, realizând și producând numeroase emisiuni și filme documentare. Din anul 2019 lucrează ca inspector eparhial în cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare. În 2021 a fost numit director al Componentei Cultură, iar din 2022 conduce în calitate de director și Componenta Conservare-Restaurare în cadrul căreia funcționează Laboratorul de conservare-restaurare al Patriarhiei Române.
Răzvan Mihai Clipici a publicat „Ordinul Național Steaua României în grad de Colan” (2021), „Istoria Sfintei Cuvioase Teofana Basarab” (2022), precum și numeroase articole și studii prezentate în reviste de specialitate. A realizat emisiunile: „Manuscrise și maeștri tipografi” (2016); „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism” (2017); „Unirea din 1918. Istoria unui ideal” (2018). Între filmele documentare de care s-a ocupat ca realizator și producător amintim: „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism”, „Contribuția Bisericii la realizarea Marii Uniri”, „Unirea din 1918”, „Decretul 410/1959. Istoria răstignirii monahismului românesc”, „Patriarhul Nicodim Munteanu”, „Patriarhul Iustin Moisescu”, „Mormântul Eroului Necunoscut”, „Părintele Dometie Manolache – monah mărturisitor și darnic” și „Rugăciunea, cale spre desăvârșire”.
Augustin Păunoiu
Augustin Păunoiu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, specializarea Pastorală, cu teza de licență „Manuscrise omiletice din secolele 17-19 în Biblioteca Academiei” (1999), urmând apoi studii aprofundate la aceeași instituție de învățământ teologic (2000).
În anul 2002 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Mănăstirea „Sainte Marie de la Pierre qui vire”, Franța, iar în anul 2009 a urmat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent din România.
A fost profesor de religie la Liceul Energetic (2000-2001), la Liceul de Electronică (2006-2007) și la Școala Generală „Principesa Ileana” (2007-2008), toate din Bucureşti.
În perioada 1 iunie 2008 – 1 ianuarie 2010 a fost redactor în cadrul „Ziarului Lumina”, iar de la 1 ianuarie 2010 a fost numit redactor-șef al săptămânalului de spiritualitate şi atitudine creştină „Lumina de Duminică”.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în mijlocul fermierilor din sudul României: Pregătesc un raport și voi solicita sprijin pentru agricultură, în Parlamentul European - 11 septembrie 2024
- Problema migrației. Avertismentul Ungariei, decizia Germaniei și reacția Comisiei Europene - 11 septembrie 2024
- Doborârea dronelor, discutată cu reprezentanții MApN în Comisia de apărare, miercuri, în Senatul României - 11 septembrie 2024