Sorin Pâslaru, ZF: Câte „Roşii Montane“, alimentate de anumite centre de putere, ne fac să credem că NU ȘTIM, că NU PUTEM, că la noi este altfel?

Cazul Roşia Montană, în care opinia publică a fost intoxicată în mod deliberat cu ideea că România va pierde procesul, arată că s-ar putea să fie multe alte teme care ne sunt prezentate ca indubitabile, dar adevărul să fie altul, explică,  într-un editorial pentru Ziarul Financiar, Sorin Pâslaru.

Potrivit acestuia, cazul Roşia Montană arată că agenda publică din România poate fi controlată sau chiar confiscată.

Câte „Roşii Montane“ sunt astăzi alimentate de anumite centre de putere ca să ne facă să credem că altfel nu se poate? Câte teme construite nu ne sunt oare vândute ca fapte certe din diverse interese?, întreabă Sorin Pâslaru.

„Ca şi în cazul Roşia Montană, finalul poate să arate cu totul diferit faţă de ceea ce ni se spune astăzi.

În anii ‘90, spre exemplu, România a închis rafinării, a lichidat bănci, întreprinderi de maşini agricole, pentru că nu se mai putea, pentru că aveau pierderi.

În Pipera, spre exemplu, nu mai este nici urmă din întreprinderile de semiconductori pe care se bat acum cele mai puternice ţări din lume pentru construcţia de cipuri.

Nu merita găsită o soluţie de salvare pentru acele întreprinderi?

Ni s-a spus că nu se poate, dar alţii au putut.

Când sistemul financiar mondial a fost pus în pericol în criza din 2008-2009, americanii, britanicii sau olandezii şi-au salvat băncile cu bani de la stat, cu sute de miliarde.

Ni se spune deseori că nu se poate altfel.

Nu se poate să avem trenuri de mare viteză, nu se poate să scăpăm de primarii care bagă bani în borduri în loc să facă şcoli, nu se poate să avem o pondere a creditelor în PIB ca în Polonia sau Germania, nu putem să dezvoltăm procesarea locală a materiilor prime agricole şi să condiţionăm investiţiile în retailul alimentar de investiţii în producţie, nu se poate să protejăm şi să impulsionăm mica producţie locală.

Peste tot în lume se vând ziare la chioşcuri, numai în România nu se poate.

Nu se poate să avem 38% taxe din PIB şi 10 milioane de salariaţi în România.

Nu se poate.

Vom pierde.

În anii 2000 nu se putea să fie puşi sub acuzare miniştri sau premieri despre care toţi ştiau că sunt corupţi, dar până la urmă s-a putut.

De fapt, toate acestea sunt acceptate pentru că încet, încet, puşi în faţa acestor neputinţe construite în mod deliberat, românii şi-au pierdut stima de sine.

Nu se poate de fapt nimic fără stimă de sine, care ar fi trebuit să fie primul lucru care să ne facă să credem că n-o să pierdem acest dosar, Roşia Montană”, notează Sorin Pâslaru.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Sorin Pâslaru, ZF: Câte „Roşii Montane“, alimentate de anumite centre de putere, ne fac să credem că NU ȘTIM, că NU PUTEM, că la noi este altfel?”

  1. Poate , daca as fi ” analist de presa ” asa urmariI ” pe ce posturi asa zise media ” SI ALE CUI SUNT , s-a facut propaganda si initiala , ” cu exploatarea ” si urmatoare ” cu manifestantii asa zisi sorositi ” si actuala cu ” Am pierdut , a platim prostia noastra ” , eu unul o platesc din salariul meu , declara unul ” de la propaganda lor ” nu doresc sa precizez numele , intr-o emisiune tot televizata la ” ANTENA 3 ” tot propaganda lor , al celor care in 97 , au initiat ” ROSIA MONTANA ” si initiaza alte ” ROSII MONTANE ” pe buna dreptate , fiindca isi permit adica : au sistemul de stat la comanda , au mass media la comanda , au banii de ” praduiala ” , adica au ” TOT ” . Atunci vorba rusilor ” DAVAI , DAVAI ” ADICA inainte ” TOVARASI ” . Precizez pentru a nu fii confuzie in exprimare ca nu ” RUSII ” s-au implicat in ” ROSIA MONTANA ” doar evreii de cetatenie romana cu nationalitate canadiana , prin ” gruparea lor , din 97 ” continuata in 2000 si ceva….. pana acum prin media lor , prin ” URMASII , URMASIILOR LOR ” parafrazand ” pe voievod in cauza ” prin ” zicerea sa traditionala, adica ” MOLDOVA , nu este a mea , ci a urmasilor , urmasilor , vostri ” acum mai de curand la ” ALTI ENORIASI LOCALI DE O ANUMITA COMUNITATE IN CAUZA ” , putem spune ” ROMANIA NU ESTE A MEA , CI A URMASILOR , URMASILOR VOSTRI ” ESTE ” LOZINCA SI DICTONUL LOR MEDIA , POLITIC SI SOCIAL „

Comentariile sunt închise.