Pînă la urmă, ce mare șmecherie e și Harvard-ul ăla?

Ministru al Finanțelor în România este domnișoara Ioana Petrescu, absolventă a prestigioasei universități americane Harvard. Cînd a fost numită în funcție aproape toată lumea a fost plăcut surprinsă, în sfîrșit aveam și noi un ministru școlit în America care va face ordine la Finanțe. Prima oară am avut ocazia să o cunoaștem mai bine după celebra întîlnire de la Cotroceni (Youtube) în care, alături de Ponta, prim ministrul plagiator al României, au încercat să-i explice lui Băsescu cum vor compensa pierderea de venituri bugetare în urma scăderii CAS-ului, o măsură salutară, de altfel, pentru populația plătitoare de taxe din România.

Petrescu si Ponta la Cotroceni

Duo-ul guvernamental nu a prea reușit să explice cam nimic atunci dar promisiunea lor a fost că vor explica totul ulterior. Și a venit ziua de vineri cînd domnișoara ministru a declarat, printre altele, și următoarele: „Au fost discuţii cum se acoperă măreţul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, decât dacă niciun angajator nu foloseşte banii pe care îi are in plus să creeze investiţii, decât dacă acel angajator ia acei bani în plus şi îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puţin pentru că există efecte pozitive în economie„.

Eu nu am diplomă de absolvire de la Harvard ci de la o universitate autohtonă, am în schimb un pic de experiență în crearea și conducerea unei firme private. Dacă aș avea un contabil care să-mi explice în felul acesta care ar fi impactul ieftinirii unui produs sau serviciu cu, să zicem, 10% asupra veniturilor firmei l-aș da imediat afară chiar dacă ar avea diplomă de Harvard.

Eu unul m-aș aștepta la o prezentare de genul: „Ieftinirea cu 10% a produsului X, în cazul în care vindem exact aceeași cantitate ca anul trecut înseamnă un minus de 10% anual. Pentru a avea aceleași venituri ca și anul trecut va trebui sa vindem cu aproximativ 11% mai multe produse X. Dar, în urma studiului pieței de consum, noi preconizăm că vom vinde cu 20% mai multe produse X, asta însemnînd un venit suplimentar de 8%. Dacă previziunile noastre nu se dovedesc reale planul de rezervă ar fi să reducem cheltuielile salariale cu 2%. Putem reduce cheltuielile salariale prin eliminarea postului de plimbător de hîrtii între birouri a domnului Ponta, de exemplu.

Apoi mi-am amintit de un alt absolvent de Harvard, unul considerat a fi cel mai puternic om al Planetei, mă refer la Barack Obama, președintele SUA, care, prin acțiunile sale, distruge nu doar SUA ci și lumea în care trăim și mi-a trecut supărarea. Pînă la urmă, ce mare șmecherie e și Harvard-ul ăla?


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Pînă la urmă, ce mare șmecherie e și Harvard-ul ăla?”

  1. Asa e, mai cu seama cand discutam despre Obama; cred ca vartejul in care omenirea a intrat (vezi nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia etc), se datoreaza in buna masura atat actiunilor, cat si inactiunilor dlui Barack Hussein Obama.
    Poate ca se datoreaza asta si Harvardului, care e, probabil, un bastion al stangii (mi se pare ca acolo a predat icon-ul intelectualilor „left” – „liberalls”, mr. Noam Chomsky.

Comentariile sunt închise.