Vin românii! Vine potopul?

Altă isterie a cuprins societatea românească! Channel 4, un canal TV britanic, a produs si a început să difuzeze un serial documentar despre cîțiva emigranți săraci din România care își caută norocul în Anglia. Deocamdată a fost difuzat primul episod care este disponibil și pe Youtube:

L-am urmărit și eu de curiozitate. Singurul lucru care m-a revoltat un pic este titlul serialului, „Vin românii!” ca și cum ar anunța venirea potopului. Conținutul m-a întristat. Am văzut cîțiva românii care s-au dus în Anglia cu scopul de a munci, de a ciștiga cinstit cîțiva bani pentru familiile lor. N-am văzut nici un furt, nici un act de violență.

Am văzut prezentată povestea lui Ștefan, un tată care încearcă să strîngă bani pentru fetița sa care a rămas cu piciorul strîmb și cu dureri permanente în urma unei fracturi tratată superficial de un medic din România, lucru care nu ridică nici un semn de întrebare și nu revoltă pe nimeni. Am mai văzut români bucuroși să se trezească la ora 5 dimineața pentru a curăța străzile Londrei.

De asemenea vedem cum Ștefan, care la începutul reportajului nu știe nici o boabă de engleză, fapt pentru care este respins de o agenție de plasare a forței de muncă, se duce la școală și învață un pic de engleză astfel încît a doua oara cînd se duce la aceeași agenție de plasare a forței de muncă este invitat să completeze o aplicație și este chiar angajat ca gunoier, fapt care-l face să fie extrem de bucuros. Tot Ștefan aplică pentru ajutoare sociale și chiar primește cîteva sute de lire. Dar ce credeți că a făcut cu banii? I-a băut? I-a jucat la ruletă? Nu! S-a dus imediat la o agenție și i-a trimis familiei în România! El și-a păstrat doar 30 de lire, bani cu care urmează să se descurce timp de o săptămîna.

Un alt caz prezentat este al unui țigan mai în vîrstă, Sandu, care părăsește ghetoul țigănesc din Baia Mare împreună cu fiul cel mare și un prieten al fiului cu speranța că în Anglia vor avea mai mult noroc. Cei trei sînt ajutați de un alt român care le oferă o cameră în care să doarmă gratis timp de o săptămînă în timp ce-și caută de lucru. Din păcate norocul nu-i surîde deși omul se străduiește. Găsește în schimb pe stradă un scooter stricat, cu o roată lipsă, pentru copii. Românul care l-a cazat îi spune că nu prea are șanse în Anglia și că ar fi mai bine pentru el să se întoarcă la familie, în România. Scena următoare este din Baia Mare unde unul din copiii lui este extrem de bucuros că se poate primba cu scooterul, reparat de data asta.

Povești triste ale unor oameni săraci care și-au păstrat, totuși, demnitatea. Nu cred că acest documentar a afectat chiar așa de mult imaginea noastră, a românilor, în lume.

Nu același lucru se poate spune despre următoarea știre difuzată zilele trecute pe PRO TV:

„Sa va dau o lectie despre cum se fura cu talent”. Cum s-au filmat doi romani, intr-un supermarket din Marea Britanie

Și atunci sînt de vină străinii?


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost