Cine erau comuniștii din România interbelică?

Victor Dogaru a publicat pe Facebook un album foto extraordinar cu cîțiva dintre cei cercetați de autorități pentru activități comuniste în România intre anii 1924 și 1935.

Iată mai jos lista acestor „români” care luptau pentru implementarea idealurilor comuniste pe plaiurile mioritice:

 1. Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn)
 2. Bela Iacubovici Robinsohn
 3. Laurențiu Pătrășcanu*
 4. Mihail Roler
 5. Alexandru Nikolschi (născut Boris Grünberg)
 6. Smil Rabinovici
 7. Teodor Luchievici
 8. Mendel Malek
 9. Max Goldstein (familie de 4)
 10. Ion Gheorghe Dragomirescu*
 11. Strul Isdrael zis Feller
 12. Avram Liciu zis Rom*
 13. Avram Aizerman
 14. Bison Rozescu
 15. Smil Bubnovschi
 16. Kahane Burah
 17. Sender Margulius
 18. Melani Ghandzi
 19. Debora Goldstein
 20. Eva Iaroslavski
 21. Julietta Goldstein
 22. Marcus Max
 23. Hirsch Gavrilă
 24. Lodovic Celler
 25. Anatol Creteanu Cresin
 26. Dvoir-Derji Ghendelschi
 27. Meer-Nișa Hincman
 28. Vulah-Funa Haim
 29. Marcus Hoffer
 30. Simon Hers Schvartz
 31. Isac Fruchman
 32. Șeiva Goldstein
 33. Dori Goldstein
 34. Max Goldstein
 35. Nicolae Udrea*

Avem un total de 38 de indivizi (într-o poză apare o familie de patru persoane). Avem numele Max Goldstein de două ori, să zicem că este vorba de același tovarăș. Rămînem cu 37 de tovarăși și tovarășe. Cu (*) am marcat numele românesti pentru că era efortul mai mic, sînt doar patru asemenea nume. Am ceva dubii în privința lui Avram Liciu dar am zis ca poate porecla de „Rom” vine de la român ca pe vremea aia nu există corectitudinea politică din prezent și țiganii nu erau romi. În procente ne dă exact 10,81% români, diferența, adică 89,19%, erau evrei.

Știm că românii erau pe atunci profund anticomuniști. Și cum 89% dintre activiștii comuniști erau evrei ne mai miră oare antisemitismul acelor vremuri? Nu e logic să tragem concluzia că anticomunismul a generat antisemitismul de atunci?

Update: Cu acceptul autorului, Victor Dogaru, căruia îi mulțumim, am preluat toate fotografiile, publicate de domnia sa pe Facebook, ale comuniștilor din România interbelică cercetați de Poliție.

Conform legii antilegionare promovată de tovarășul comisar Alexandru Florian și al său Institut „Elie Wiesel”, votată de aleșii noștri și promulgată de președintele nostru, este absolut legal să lăudăm activitatea „revoluționară”, să le ridicăm statui, să denumim străzi sau școli după ei așa cum cei de la Pitești au numit un liceu după numele criminalului Armand Călinescu.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


19 comentarii la „Cine erau comuniștii din România interbelică?”

 1. Alexandr Soljenitzen in cartea Evreii si rusii doua secole impreuna, arata ca primii agitatori de extrema care indemnau masele la revolutie, stanga din sec al XIX lea, erau evrei.
  Rusi de rand asistau la mitinguri. Constatand ca vorbitorii erau evrei isi spuneau: sunt evrei, este o problema evreiasca, nu ne priveste pe noi dupa care plecau. Toate eforturile organizatorilor esuau in a ridica „masele la lupta”.
  Apoi si-au dat seama, ca trebuie sa stea in umbra, si sa puna etnici rusi sa tina conferinte publice.

  In realitate, guvernul masonic si democratic instaurat in feb 1917 a pregatit preluarea puterii de catre bolsevici. Si Kerensky are o mare vina in preluarea puterii in urma pierderii razboiului civil.

  A se citi cartea lui Soljenitin: este o colectie de documente istorice, in care autorul face doar foarte rar comentarii.

  Primele comitele centrale sovietice aveau peste 95% etnici evrei.

  PS: Cartea evreii si rusii doua secole impreuna, este considerata de evrei ca fiind o carte „antisemita”, desi peste 50% din continut ( sec XX) reproduce documente oficiale din arhivele rusesti.

 2. Interesant. Totusi , e bine de evitat generalizarile , acestea au iz ideologic.Acesti evrei sint occidentalizati , rupti de traditiile lor , imbibati de spiritul iluminist , care nu este evreiesc.Problema este in intregime una occidentala , a lumii crestine .Evreii , ca si emigrantii de azi , plini de frustrari si de asteptari , puteau foarte usor sa fie folositi .

 3. Dlui ADRIAN,
  Cititi, va rog, cartea MUSTUL CARE FIERBE, de Goga. Sper sa o mai gasiti.
  Comunistii au interzis-o.
  Cautati istoria ADEVARATA, nu ce am invatat noi la scoala.
  Cei care au finantat miscarea comunista ( daca doriti sa aflatii, cautati si veti gasi ) au dorit distrugerea crestinismului si in special cel ORTODOX..
  Cu catolicii, lupta a fost mult mai usoara ! Otodocsii opun rezistenta.
  Cautati pe net si cititi proiectul L.U.C.I.D.
  Mergeti la esenta, nu va lasati pacaliti.
  MD

 4. Dlui Adrian :
  Din cate am aflat, acesti evrei pe care -i numiti, iluminati, fac parte din miscarea sionista. Evreii sionisti nu sunt agreati de evreii adevarati ( biblici ).
  Aici , se pare, ca este o alta istorie ( cate feluri de evrei sunt ).
  Poate redactia va scrie cateva materiale despre istoria celor doua feluri de evrei.
  Totul a pornit de la adoptarea cultului i iudaic de catre KAZARI. ( o tara care era in sud-vestul Rusiei de astazi )
  Mult succes.
  MD

 5. Multumesc pt. referinte, sint intotdeauna binevenite.Ati uitat ,protocoalele, .Prefer indreptarul filocalic, am senzatia ca sintem prinsi intre ciocan si nicovala .

 6. Da. Lista edificatoare. Pacat ca la dezbaterea de pe relaitatea TV nu a fost prezentata (de fapt cred ca n-a avut cine s-o prezinte). O singura remarca as avea: nu e vorba cumva de Lucretiu Patrascanu in loc de Laurentiu (pozitia 3 in lista)?

  • Probabil ca este Lucretiu Patrascanu dar exact asa scrie sub poza respectiva din arhiva, Laurentiu. Cred ca ar fi fost util sa preiau mai multe poze, poate toate, nu stiu daca autorului, Victor Dogaru, i-ar fi picat bine. Daca vom putea obtine acordul vom prelua si posta toata colectia de poze.
   Pina atunci puteti vedea toate pozele aici. Trebuie sa aveti cont Facebook.

 7. @adrian
  Interesant. Totusi , e bine de evitat generalizarile , acestea au iz ideologic.

  1) Comunitatea evreilor se prezinta ca o structura transnationala, militarizata. Ca membrude rand nu mori de foame, dar te supui neconditionat regulilor. Bunurile economica (fabrici, pamanturi, retea comert) nu sunt ale tale decta pe hartie: in realitate sunt ale comunitatii, dar o parte insemnata din profit iti revine; obedienta, meritele si educatia joaca un fundamental in stabilirea locului ierarhic unde te afli. Paulescu: Coranul spitalui Cahalul Francmasoneria. Daca nu raspunzi la comenzi cum trebuie esti sanctionat: ti se ia afacerea sau mai rau (piesa de teatru Take Ianke si Cadar).

  2) La varf, in mare, dincolo de Bnai Brit si ce o mai fi, se lupta pt influenta ultra-religiosii (care primesc si pun in aplicare ordine de la ‘fiinte netrupesti’) si liberalii – cei preocupati de afaceri (saducheii si fariseii). In final vor castiga inchinsatorii la bahomet – o spune Paisie Aghioritul caruia Dumnezeu i-a descoperit aceste lucruri. Triumful lor va culmina cu inscaunarea lui Antihrist. Nu mai are sens pierdera timpului cu citirea de carti legate de conspiratii mondiale. Oricum investigatiile lor se incheie cu consiliul celor 300 sau cati or fi.

  3) Discursul si faptele oamenilort politici, media, economici sunt decise din aceasta zona.

  PS: Pana si presedintele Ronald Regan, inainte de alegerile prezidentiale din 1980, si-a prezentat programul in fata reprezentantilor Bnai Brit. Fara blagoslovite de acolo…
  Cartea Zeul tolerantei, vine cu referiri la documete oficiale

 8. Nu e logic să tragem concluzia că anticomunismul a generat antisemitismul de atunci? NU, este o fractura logica. Cu putina lectura si efort interlectual s-ar putea gasi explicatia implicarii unui important numar de etnici evrei in aceasta miscare. Dublarea efortului initial ar conduce si la aflarea originii antisemitismului romanesc interbelic. Cat despre legea 217/2015 este o lege foarte prost scrisa (desi intentiile sunt corecte).

 9. Lucretiu Patrascanu nu era evreu decat prin alianta, prin sotie, si nu este in fotografie.
  Cred ca ar trebui sa incercam sa facem o analiza reala a motivelor pentru care romanii au imbratisat ideile si metodele acestora.
  Pentru mine este dureros si revoltator sa accept faptul ca romanii l-au torturat pe Ion Mihalache si pe I.D, Sarbu, ca Mihail Ghelmegeanu a trecut de la dreapta spre stanga fara remuscari, ca intelectuali romani cu adevarat competenti profesional plimbau cainii Zoicai, purtau discutii „stiintifice” cu Leana si nu au avut scrupule in a construi vile pentru nomenclaturisti si darama cartierul Uranus si spitalul Brancovenesc.
  Sa spunem ca am inteles cum sunt evreii (ascunsi, exagerati, cu simtul umorului, abili financiar, revansarzi, monoteisti la prima vedere si politeisti la a doua vedere, manipulatori cinici..) dar noi, romanii, cum suntem?
  Florian este mai detestabil decat Crin?
  Pana la urma este si jignitoare ideea ca o alta etnie este responsabila pentru slabiciunile si ratarile noastre perpetuate de-a lungul a trei generatii.

 10. PANA LA URMA ESTE SI JIGNITOARE IDEEA CA O ALTA ETNIE ESTE RESPONSABILA PENTRU SLABICIUNILE SI RATARILE NOASTRE PERPETUATE DE-A LUNGUL A TREI GENERATII.

  Ceea ce pare in regula la prima vedere nu este decat un cliseu insidios reluat prosteste sau interesat. De ce? Fiindca se focalizeaza asupra SLABICIUNILOR SI RATARILOR NOASTRE, dar si fiindca nu se spune nicaieri ca in contra acestui popor si pe teritoriul Romaniei s-au aflat structuri profesioniste cu scopuri bine definite, s-a intamplat inca din vremea lui Alexandru Ioan Cuza când o multime de agenti austrieci si maghiari isi monitorizau cozile de topor, atunci nu prea multe, insa destul de eficiente.

 11. Si la Bucuresti exista o strada care poarta numele odiosului prim ministru Armand Calinescu. Strada se afla in centrul istoric al orasului.

Comentariile sunt închise.