Ponta iar minte prin omisiune

Deja e o obișnuință a șefului „celui mai cinstit guvern pe care l-a avut România” să mintă prin omisiune.

Să pornim de la declarația sa apropo de stingerea datoriilor României către FMI:

“Anul ăsta am terminat. Nu mai avem datorii la FMI, nu mai facem. Eventual facem un acord preventiv, bani nu mai luăm. Decizia e una politică, se va referi la o perioadă de timp când nu voi mai fi prim-ministru. Dacă mă întreabă pe mine, e important să negociezi. FMI a zis să nu reducem TVA la pâine. V-am ascultat, am făcut ca mine, a fost bine. Îmi asum eu acest lucru. Dacă ai puterea să negociezi şi te bazezi pe rezultat, e în regulă. Cred că vom avea un nou acord” (Antena 3, 12 septembrie 2015, emisiunea „Q & A”)

La prima vedere pare un lucru bun, România nu mai are datorii la FMI! Mulți l-au felicitat, uite ce rezultate bune are „cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România”! Băsescu și Boc au împrumutat și cheltuit o căruță de bani și noi i-am plătit înapoi. Ponta ar vrea să dea de înțeles că datoria publică a României a scăzut.

Din păcate pentru el, realitatea e complet diferită. Datoria publică a României a crescut continuu din 2012, anul în care Ponta a fost numit pentru prima oară prim ministru.

Datoria publică a României a ajuns la 44,1% din Produsul Intern Brut /PIB/, până la valoarea de 65,94 miliarde de euro, la 31 decembrie 2014, față de nivelul de 54,38 miliarde de euro, înregistrat la finele lui 2012, reiese din Raportul Curții de Conturi referitor la evaluarea managementului datoriei publice în perioada 2012-2014 la Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, publicat vineri.

‘Datoria publică a României, în perioada analizată, a manifestat o tendință de creștere continuă, la 31.12.2014 ajungând la o valoare de 295.578,7 milioane lei (65.946,5 milioane euro), față de nivelul înregistrat la 31.12.2012, respectiv de 240.842,5 milioane lei (54.382,2 milioane euro)’, se notează în document.

Conform sursei citate, în perioada auditată, datoria publică în euro pe cap de locuitor a înregistrat o creștere semnificativă, de 608,3 euro/locuitor, astfel încât, la finele anului trecut, aceasta era de 3.313,9 euro/locuitor, comparativ cu 2.705,6 euro/locuitor la data similară din 2012.

[…]

În structura pe destinații a datoriei publice interne, cea mai mare pondere a fost deținută de datoria contractată pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, finanțarea de proiecte având o pondere nesemnificativă, de 0,1% din total datorie publică guvernamentală internă. (Agerpres, 22 mai 2015)

Este ca și cum eu m-aș lăuda că am plătit credit cardul de la BCR folosind credit cardul de la BRD în același timp cu creșterea balanței de pe credit cardul de la Raiffeisen Bank.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Ponta iar minte prin omisiune”

 1. De cate ori face o declaratie Ponta, imi vine in minte scena din „Maestrul si Margareta” in care personajul Bezdomnai (fara Dumnezeu), dupa ce s-a intalnit cu Voland (diavolul in persoana) intra in toiul noptii in cafeneaua elitelor scriitorilor moscoviti, in izmene.
  La aparitia acestuia se produce o confuzie teribila si odata scandalul izbucnit, responsabilul cafenelei il intreaba apasat pe paznic:” De ce l-ai lasat sa intre, nu l-ai vazut ca era in izmene?”
  Citatul este aproximativ.
  Oare Presedintii celor doua Camere, Presedintele Romaniei, Serviciile, membrii PSD, familia, cetatenii, nu vad ca Ponta este in izmene, ca are o problema?
  Cum este posibil ca toti acestia sa nu se ingrijoreze cand dispare, minte, se contrazice, ii fug ochii necontrolat ?
  Citatul pe care l-ati pus la inceputul articolului, analizat vorba cu vorba este numai bun ca diagnostic.

 2. Reprezentantul FMI Tolomio G. a declarat (digi24) nonsalant ca in trei ani Romania va intrece in dezvoltare Grecia, Portugalia si Cehia.
  Cine ii pune pe oamenii acestia sa vorbeasca vrute si nevrute?
  Acest dublu limbaj practicat la misto, la care nu se preteaza comunicatorii BCE, imi aminteste deviza sub care erau grupati observatorii germani ai reuniunilor grupului Bilderberg:
  ” Alles Schall und Rauch”- Totul nu este decat iluzie si fum -.

 3. pt Clement: pai Grecia si Portugalia au datorii mai mari de 100% din PIB, deci cam oricine o duce mai bine ca ei, asa ca nu vad mare realizare. Cehii, da, stau mai bine. Cresterea noastra economica nu are legatura cu FMI-ul ci e direct dependenta de oamenii care ne conduc,

Comentariile sunt închise.