AFDPR cere respingerea „legii Ilieşiu”

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România a cerut ieri Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege „pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare”, al senatorului Sorin Ilieşiu. Proiectul a fost adoptat deja în Senat şi prevede, între altele, înfiinţarea unui „Muzeu Naţional al al Totalitarismului Comunist” şi a unui „monument naţional al în victimelor totalitarismului comunismului” în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

După cum vedeţi în facsimilele alăturate, legea Ilieşiu e plină de aberaţii, de la încălcarea unor drepturi şi libertăţi constituţionale (probabil pentru simetrie cu pevederile absurde din Legea 217/2015), dictează Academiei să facă un nou raport asupra regimului comunist (deşi există deja unul, alcătuit de o comisie prezidenţială şi asumat de statul român de cîţiva ani) şi altor autorităţi să amplaseze în centrul capitalei o cruce gigant, luminată non-stop cu beculeţe, fără să ţină cont de contextul arhitectonic şi de… bunul-simţ.

sorin_lege_1

sorin_lege_2

sorin_lege_3

 

 

Redăm în continuare scrisoarea adresată de AFDPR Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Comitetul de conducere al AFDPR a aflat cu stupoare despre proiectul de lege pe care Senatul României l-a adoptat în ședința din 22 septembrie 2015, care prevede construirea unui monument reprezentând o cruce înaltă de circa 27-28 m. amplasată în Piaţa Universităţii.

Suntem convinşi că nu s-ar încadra în ambientul arhitectural al zonei respective.

Oricum, acest monument nu ar avea nici o legătură cu noi și mai mult decât atât, avem monumentul nostru, intitulat „Aripi” [vezi foto – n. red. RostOnline] – autor fiind maestrul sculptor Mihai Buculei -, la care se lucrează scriptic și fizic de 16 ani, acesta fiind finalizat de mai bine de o lună şi aflându-se în incinta întreprinderii constructoare “SC ELECTROMECANICA SA” din Ploiești.

Monumentul va fi dezvelit și sfințit în acest an (2015), în Piaţa Presei Libere unde fundaţia acestuia este executată.

În ceea ce privește înființarea unui „Muzeu al Totalitarismului”, vă facem cunoscut că nu agreem nici denumirea și nici locația bănuită de noi.

Noi cerem cu fermitate transformarea cât mai grabnică a Fortului „13” Jilava în muzeu, cu cheltuieli minime de consolidare și cale de acces separată, precum și construirea în exterior a unei clădiri noi, „Memorialul Crimelor Comunismului”, care să cuprindă o bibliotecă de memorialistică, documentare, săli de proiecție, conferințe și studiu, expoziții permanente și temporare etc.

Avem în vedere și accesarea de fonduri europene.

Mai precizăm că pentru demararea și finalizarea celor trei obiective – monument, muzeu și memorial – avem încheiate, de mai mulți ani, protocoale de colaborare cu Fundația Română pentru Democrație și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care ne-au sprijinit și ne vor sprijini în continuare, la modul cel mai concret.

În concluzie, vă rugăm să nu aprobaţi respectivul proiect de lege!

Cu deosebită stimă,

PREŞEDINTE

Octav Bjoza


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost