Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte oficial pe luptătorii anticomunişti

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărît, în şedinţa sa din 28 – 29 Octombrie a.c., să-i pomenească oficial la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor pe eroii creştin-ortodocşi din închisorile comuniste, ca şi pe cei din Decembrie 1989, alături de cei ai celor două războaielor mondiale.

De asemenea, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost declarat Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Acesta este cel mai important pas pentru recunoaşterea de către Biserică a jertfei pentru credinţă dată de luptătorii anticomunişti, după ce, în urmă cu mai mulţi ani, Sfîntul  Sinod a hotărît introducerea în slujba Sfintei Liturghii a ecteniei formulate de vrednicul de pomenite Mitropolit Bartolomeu Anania, el însuşi fost deţinut politc:

„Toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe cîmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului românesc, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.“


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


9 comentarii la „Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte oficial pe luptătorii anticomunişti”

 1. >pomenească oficial la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor pe eroii creştin-
  >ortodocşi din închisorile comuniste

  Exista o diferenta intre sfintii-martiri si eroii-martiri.
  Sfintii martiri, spovediti, impartasiti, au murit pt Hristos – in particular marturisind crestinismul in fata ighemonilor comunisti. Valeriu Gafencu face parte din categoria Sfintilor Martiri.
  Despre eroii-martiri nu stim daca au satisfacut conditiile de mai sus… Cu multe consecinte din perspectiva bisericeasca.

  Teoretic si Dan Iosif ar fi putut fi omorat de un glont ratacit in 21 dec 1989. Ar fi fost pomenit ca erou martir.

 2. SA I POMENEASCA DOMNUL DUMNEZEU INTRU IMPARATIA SA!PE CEI CAZUTI IN LAGARE IN DEPORTARI PE CIMPUL DE LUPTA DE AICI SI DE PRETUTINDENI!

 3. Dea Domnul sa gasim la pangar, in bisericile din diaspora, icoane pictate in Romania, caci am incurajat suficient comertul cu obiecte bisericesti confectionate in Grecia.

 4. „Exista o diferenta intre sfintii-martiri si eroii-martiri”.

  Subscriu.

  „Teoretic si Dan Iosif ar fi putut fi omorat de un glont ratacit in 21 dec 1989. Ar fi fost pomenit ca erou martir”.

  Da, cred ca si Dan Iosif ar fi fost declarat erou, de catre cei care si-ar fi revendicat glontele ratacit.

 5. Faptul cà biserica noastrà stràmoseascà îi pomeneste în mod oficial pe luptâtorii anticomunisti este un lucru foarte bun.
  În schimb, pomenindu-i si cinstindu-i pe acesti eroi, din pàcate, «contravine» cu Legea 217 / 2015 care interzice cinstirea «criminalilor de ràzboi», asa cum i-a numit legea respectivà pe acesti eroi.

  De aceea, cred, Biserica Ortodoxà Românà are obligatia moralà si socialà de a interveni si a cere abrogarea acestei legi absurde si îndreptatà ca un atac la adresa valorilor noastre spirituale din secolul 20.

  Marian Costache
  Montréal, Canada

Comentariile sunt închise.