Doborîrea bombardierului rusesc, o provocare a Turciei?

În cursul zilei de 24 noiembrie 2015 un avion de vînătoare turcesc a doborît un bombardier rusesc în preajma graniței dintre Siria și Turcia. Turcia susține că i-a avertizat de 10 ori bombardierul rusesc că a violat spațiul aerian înainte de a-l doborî. Pentru a dovedi că dreptatea e de partea sa, guvernul de la Ankara a dat publicității o hartă cu traiectoria celor două avioane implicate în incident, bombardierul rusesc (roșu) și avionul de vînătoare turcesc (albastru):

harta Siria Turcia avion Rusia

În colțul din stînga jos se poate observa ce înseamnă 8 km pe hartă. Folosind ca reper linia respectivă putem aproxima că avionul rusesc s-a aflat în spațiul aerian turcesc pe o distanță de aproximativ 4 km. Viteza maximă a bombardierului rusesc este de 1.315 km/oră. N-am găsit date care să indice viteza bombardierului în momentul în care a fost doborît, de aceea mi-am luat libertatea de a lua ca punct de reper o viteză de 600 km/oră. La această viteză avionul rusesc s-a aflat în spațiul aerian turcesc mai puțin de 30 de secunde.

Mi se pare imposibil ca turcii să fi avut timp să avertizeze bombardierul rusesc de 10 ori și să-l și doboare în timp ce se afla în spațiul aerian al Turciei. De aceea cred că acest incident este o provocare pentru escaladarea crizei.

Trebuie menționat că Rusia susține că avionul său nu a încălcat deloc spațiul aerian turcesc ci că, dimpotrivă, avionul de vînătoare turcesc a încălcat spațiul aerian al Siriei.

În urma incidentului, Rusia a decis trimiterea cuirasatului „Moscova” în zona de coastă siriană Latakia. Putem spune că planul Turciei de escaladare a crizei a reușit.

Update 25 noiembrie: Conform Turciei, bombardierul rusesc s-a aflat în spatiul lor aerian timp de 17 secunde pe o distanță de 1,85 km.

Scrisoare Turciei către ONU

Turcia a dat publicității înregistrarea avertismentelor pe care le-ar fi transmis avioanelor rusești:

https://www.youtube.com/watch?v=xt0SPfPFYUQ

Pilotul rus care a fost salvat a declarat că nu au fost averizați deloc. Iată mai jos declarația sa:

 „There were no warnings. Not via the radio, not visually. There was no contact whatsoever. That’s why we were keeping our combat course as usual. You have to understand what the cruising speed of a bomber is compared to an F-16. If they wanted to warn us, they could have shown themselves by heading on a parallel course. But there was nothing. And the rocket hit our tail completely unexpectedly. We didn’t even see it in time to take evasive maneuvres.”

Adică:

Nu am fost avertizați deloc, nici prin radio, nici vizual. Nu am fost contactați deloc. De aceea ne-am păstrat cursul de zbor. Trebuie să înțelegeți că viteza de croazieră a unui bombardier e comparabilă cu a unui avion F-16. Dacă ar fi vrut să ne avertizeze puteau să se arate zburînd paralel cu noi. Dar nu s-a întîmplat nimic de genul ăsta. Racheta lor a lovit coada avionului nostru fără să ne fi așteptat la asta. Nici măcar nu am văzut-o la timp pentru a încerca să o evităm.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Doborîrea bombardierului rusesc, o provocare a Turciei?”

 1. Din declaratiile oficialilor politici, se pare ca Turcia a avut acordul SUA nu al NATO care a chemat la moderatie.

  Intre declaratiile liderilor politici si militari din ultimele luni, periodic au aparut acelea prin care se sugera necesitatea comunicarii, pt a nu aparea ciocniri intre „aliatii” care lupta contra ISIS. Este clar ca „se clocea” ceva; de ambele parti. Acum avem dovada.

  Rusia a afirmat ca va dubla numarul fortelor din Mediterana si din Siria. Prin urmare, turcii au lovit in Siria, rusii vor raspunde in Mediterana, FARA A MAI LUA CONTACT CU FORTELE TURCE. Mai exact vor lovi UNDE AU CHEF SI CAND AU CHEF, FARA SOMATIE, CA „SA-SI PROTEJEZE OAMENII”. Exista precedentul in opinia lor: AU FOST LOVITI IN SIRIA SI NU PE TERITORIUL TURC.

  http://www.stiripesurse.ro/rusia-muta-in-mediterana-dupa-ac-iunile-turciei-orice-pare-ostil-va-fi-doborat_974401.html :

  Rusia intenționează acum să pună în aplicare noi măsuri care vizează consolidarea securității bazei aeriane din Siria și, în special, pentru a consolida apărare aeriană.
  Distrugătorul Moscova dotat cu rachete ghidate și echipat cu sistemul de apărare aerian „Fort”, similar cu S-300 va staționa pe coasta provinciei Latakia:
  „Am avertizat că fiecare țintă [din Mediterana] care prezintă o potențială amenințare va fi distrusa”, a declarat generalul-locotenent Serghei Rudskoy în timpul unui briefing.
  „Toate contactele militare cu Turcia vor fi suspendate”, a adăugat el.

 2. Șase avioane de luptă aparținând Turciei au intrat miercuri în spațiul aerian național al Greciei dinspre nord-est, centrul și sudul Mării Egee, au declarat responsabili din Ministerul elen al Apărării, potrivit site-ului AirLive.net.

  Avioanele turcești erau însoțite de o altă aeronavă ce nu dădea impresia că ar face parte din această formațiune. În timpul incidentului de miercuri, aparatele Turciei au comis circa 20 de încălcări ale spațiului aerian al Greciei, indică, sub rezerva anonimatului, aceiași oficiali de la Atena, potrivit cărora două dintre aparatele de zbor aveau arme la bord și că un duel aerian ar fi avut loc.

  http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/16/o-formatiune-de-sase-avioane-de-lupta-turcesti-a-incalcat-spatiul-aerian-national-al-greciei-08-10-54

 3. @CCC1
  >Sunt cumva trupe Daesh in nordul Siriei?

  Foarte probabil ca nu sunt; dar cand omori fara judecata un priozonier de razboi nu intri intr-o categorie similara teroristilor ?

 4. @Romeo, nu prea e loc de amabilitati si de protocol acolo. Nu am explicat clar „Turcia a facut ce trebuia”, scuze: Turcia a facut ce trebuia in scenariul ei de evolutie curenta, nu cred ca a fost o reactie intempestiva, ci una calculata si garantat pre-anuntata rusilor.

Comentariile sunt închise.