Jertfe umane în Colectiv – cultura morţii

Despre incidentul din clubul Colectiv nu ştiu dacă are sens să scriu prea multe, din motive evidente. Dar mă simt dator să vă împărtăşesc câteva idei, mai ales celor care au scris virulent la adresa dlui Codrescu. Urmând sfatul unui comentator, voi aşterne ideile, cu liniuţă şi număr. Ordinea e aleatorie.

01 – prin 2000, citisem un articol despre satanism şi vrăjitorie. Se vorbea despre un vrăjitor care a desenat un cerc în interiorul căruia urma să facă o invocaţie, alături de alte câteva persoane. La un moment dat, dracul chiar a apărut, fapt ce i-a bulversat pe toţi, dar nu se ştie cum şi de ce, cel mai înspăimântat a fost însuşi vrăjitorul, care, dându-se înapoi, a ieşit din cerc, iar diavolul l-a devorat. Întâmplarea deţinea toate juruinţele c-ar fi adevărată, iar pe mine unul, nu mă surprinde. Ideea este că, făcând incanţii, s-ar putea să te trezeşti cu cine nu te-aştepţi. Nu te joci cu chestiile astea! Nu demult citisem în presă, cazul unei fete de prin America Latină, care jucase nu ştiu ce joc şi s-a îndrăcit. Astea nu-s jocuri.

02 – sigur că la baza izbucnirii focului au stat cauze materiale, palpabile. Dacă s-au folosit doar artificii de tort, aşa cum se spune, buretele fonic se putea aprinde şi în cadrul unui concert folk. Ideea este că în deschidere a cântat (conform metalhead.ro) o formaţie poloneză satanistă, iar afişul, semnele, simbolurile şi culorile folosite chiar şi de ”ai noştri” conturează o atmosferă de ocult şi creează premisele unei intervenţii de dincolo. Ăsta e rolul oricărui simbol, de a uni cele două lumi.

03 – remarc cu stupoare cât de uşor se poate muri în România: cu motoreta într-o groapă, asfixiat într-un club, sfâşiat de câini, în urma unui stafilococ intraspitalicesc, în urma unei lipse de răspundere generalizată. În tot acest timp, dezbatem picior peste picior, poate şi cu ţigara în mână, cutumele acestor vremuri, dar să ne schimbăm pe noi înşine şi să ne autoeducăm, nu!

04 – nu poţi spune că rock-ul e satanic, sau că Dumnezeu a pedepsit pe acei oameni. Să analizăm clipurile şi versurile unor artişti pop-dance, vom vedea incantaţii şi simboluri de-a dreptul drăceşti. Pedepsei te expui automat când te depărtezi de Dumnezeu şi Duhul Lui. În unele cazuri, ea poate fi mortală, trupească sau sufletească. În Australia, spre exemplu, sinucigaşii sunt mai mulţi decât victimele accidentelor auto, aproape 8 pe zi, dacă reţin bine. Asta tot din cauza îndepărtării de Hristos.

05 – au ieşit la rampă cu lacrimi de crocodil toţi politicienii şi maimuţoii publici. N-au făcu nimic să preîntâmpine cazurile mortale de la punctul 3, dar se grăbesc să-şi mărturisească regretul, mereu când se întamplă. Ce valoare au condoleanţele dlui Juncker pentru nişte oameni care i-au pierdut pe cei apropiaţi?

06 – 3 zile de doliu naţional pentru nişte inconştienţi şi iresponsabili mi se pare prea mult. Dar se-apropie alegerile… De-asemenea nu văd cum ar putea fi pomeniţi în cadru oficial, având in vedere circumstanţele. Poţi spune ”cu drepţii odihneşte Doamne pe robii Tăi” când ei au murit la un concert rock, făcănd semnul diavolului, fie şi inconştient, şi negând autoritatea si chiar pe Dumnezeu, aşa cum denotă versurile lor, de-acolo? Hm? Poţi?

07 – este trist nu numai că au murit aşa mulţi oameni, dar mai trist cum murit. Jertfe umane.

08 – Faptul că îţi vezi greşelile şi îţi dai seama de ce se petrece în jurul tău, dar, mai ales, cu tine, este o milă din partea Domnului. Să ne rugăm să miluiască pe cât mai mulţi, că, uite, vrei să-i înveţi şi ei te alungă. Satana cere mai multă jertfă!

09 – mulţi au impresia că ce le e dat li se cuvine. De-aici şi revolta lor vizavi de articole ca ale dlui Codrescu. Sunt supăraţi că libertatea prost manifestată atrage consecinţe nefaste, pe care e firesc să le atragă. Se revoltă pe Dumnezeu, hulesc. Acuma, problema e ortodoxul moralist, nu dracul în sine. Şi se miră şi se revoltă. Dar, fraţilor, nu uitaţi, răul se dezbină de la sine, numai binele dăinuieşte. Acesta a fost un episod colectiv în Colectiv, dar pot fi şi altele, mai izolate, mai puţin dureroase, dar cu acelaşi efect. Faptul că nu-ţi calci pe mândrie să recunoşti e un lucru care îţi anulează orice şansă de scăpare.

10 – trupele trecute pe-acolo de-a lungul vremii (cu simbolurile si versurile lor satanice), trupa noastră, cu versurile, simbolurile şi stilul lor macabru, lugubru, intrarea liberă, evenimentul ”Halloweenistic”, folosirea focului în spaţiu închis, aglomerat, mă fac să cred că n-a fost o simplă coincidenţă. Fie ele şi artificii de tort, de ce s-au pus lângă stâlpul cu burete?!? Cineva a vrut să-i sacrifice pe aceşti oameni. Lumea e revoltată şi de amploarea din mass-media, dar jertfe d-astea se-aduc zilnic pe ecranele tv-ului. Şi nu numai. Ia cineva aminte?

11 – sunt consternat de nivelul de inteligenţă/cultură al poporului român. Şi nu de ieri de azi. Mereu când suferă sau mor oameni, se găsesc unii să-şi pună ţărănă în cap, încercând să atragă şi pe alţii la comportamentul lor, dar cu toate astea, nu se face nimic pentru preîntâmpinarea necazului. Povestea drobului de sare este fatidică. Dacă i-ai fi spus unuia ce urma să meargă în Colectiv, că totul are o aură, aşa… de rău augur, să zicem, te-ar fi luat la mişto. Acuma după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat, tot eşti luat la pertu. La fel şi în cazul avorturilor – corpul meu, fac ce vreau, chiar şi crimă. Plăcerea, asta e tot ce contează, viaţa, fie măcar şi în accepţiunea trupească, n-are aşa mare valoare. Altfel s-ar preţui mai mult.

PS! Ascult mai multe genuri de muzică rock: alternativ, progresiv şi clasic. Am, deci, cunoştinţe destule să mă pot pronunţa despre calitatea artistică de doi lei a acestor formaţii. Asta pentru cei care invocă activitatea culturală. E de tot plânsul.

Editare ulterioară: punctul 11.

Liviu Daniel

About Liviu Daniel

Teolog, publicist, iubitor de frumos şi adevăr.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


32 de comentarii la „Jertfe umane în Colectiv – cultura morţii”

  1. Daca e de vorbit despre jertfe umane in cazul clubului Colectiv – si a altor cluburi la fel ca el – atunci e vorba de jertfele aduse pe altarul lui Mamona, lacomia nepotolita si fara Dumnezeu care anima patroni, inspectori, politicieni, si care taraste in siajul ei vieti nevinovate. Ar trebui sa fim mai circumspecti, mai atenti, mai puternici in fata acestor tentatii ieftine si pierzatoare si sa nu uitam ca daca ne vindem libertatea (spirituala in primul rand) pe un pumn de arginti, nu vom avea nici libertate, nici bogatie.
    Un articol frumos a scris parintele Bastovoi:
    http://www.activenews.ro/stiri-social/Parintele-Savatie-Bastovoi-despre-drama-de-la-Colectiv-si-Halloween-Jocul-de-a-bostanii-este-un-joc-de-a-moartea.-Uneori-moartea-capata-indrazneala-ca-la-Bucuresti.-Nu-mimati-nimic-din-ce-este-al-mortii.-Fiti-lumina.-Pentru-a-trai-126245

  2. Genul asta de articole explica, partial, decaderea fara precedent a Bisericii crestine.
    Nu contest existenta unor oameni de calitate din Ortodoxia romaneasca, chiar cunosc cativa, insa cred ca se impun consultatii psihiatrice multora din aceasta zona.

    • Normal, tot ce nu înţelegem intră în sfera patologicului. E ca şi cum eu v-aş trimite la psihiatru taman pentru opinia exprimată aici. Aş avea oare dreptate?

  3. Cezare, Cezare, as da cezarului ce-i al cezarului, dar nu ai dreptate.

    Adica Biserica trebuie sa faca mofturile unor dezechilibrati si frustrati ca sa aiba ce? Masa de manevra? La numar? Biserica are o menire. Caderea sau decaderea ei se raporteaza la implinirea sau nu a acestei meniri. In rest, lumea o poate numi cum vrea. Daca are un gram de sinceritate si bun simt, o va numi sfintitoare, daca zace in pacate, o va urî, şi-i va spune decazută.

    Si cam ce-ai avea de argumentat la acest articol punctual? Lipsa jelirii unor oameni care s-au dus s-asculte o formatie cu cranii de mort, coarne si care incita la razvratire si lepadare de Dumnezeu?

    • „Adica Biserica trebuie sa faca mofturile unor dezechilibrati si frustrati ca sa aiba ce? ”

      Dezechilibratii aia aveau medii de varsta de 20-35 de ani. Erau studenti in diverse specializari, tineri profesionisti in diverse meserii, creatori de continut divers (muzica, arte moderne etc),unii aveau familiile lor, altii erau single. Plateau taxe, ipoteci, trudeau sa urneasca caruta numita Romania care cum putea, aveau diverse pasiuni in care credeau. Uneori le iesea, alteori mai putin. Oameni obisnuiti, probabil fara prea multe biblioteci in cap, dar cu smartphonuri in mina. Ca majoritatea romanilor, poate intrau in biserici de Pasti, sa ia lumina, probabil serbau Craciunul in familie.

      Termeni precum „dezechilibrat”, „satanist”, „eretic” dezumanizeaza individul, aruncandu-l la o periferie morala/sociala de unde, de pilda, in anii ’50, la noi, si prin tot secolul 20, peste tot, era mai usor sa-i arunci in puscarii politice. Indivizii respectivi nu mai erau studenti, ofiteri, bacani, avocati, profesori, politicieni, erau „tradatori”, „exploatatori”, „dusmani” etc. Termenii se schimba, consecintele nu prea – intr-o teocratie precum Iran satanistii astia, daca nu mureau de foc, cu siguranta putrezeau prin cine stie ce colturi intunecoase.

      Romania este, acum, mult mai suportabila, insa cine are acum 20 si ceva minte in cap si nu emigreaza… se trezeste ca mine la 40 sa insiste ca distractiile moderne dupa o saptamana de munca grea nu implica indepartarea de Dumnezeu.

      • ma refeream la tine si la cei de-a de tine, nu la „studentii” din club.
        n-am zis ca nu au valoare umana, n-am zis nici ca ma bucur de cele intamplate
        si nu gandesc nici „inchizitorial”
        am fost si eu in cluburi, am autografe de la Iris inca de la „Luna Plina”, desii ii ascultam de mai demult
        problema este ca teribilismul costa
        si nu te-astepta sa contribui la el
        iresponsabilitate a fost din toate partile
        iar cu unele chestii nu te joci
        intelegi ce poti, eu cred ca am fost destul de clar

  4. GABI – partial adevarat. Atunci cand sarbatoresti si, deci, iubesti niste lucruri grotesti, dracesti, iti asum consecintele? Devii un caz trist, dar daca o cauti, cine sa te jeleasca? Si cu ce drept? Alegi moartea, ai parte de moarte, o chemi, o invoci. SImplu.

    Claudiu: ai avea dreptate, pentru ca multi dintre ei nu judeca. Subliniez, nu judeca, nu in sensul ca nu se lasa convinsi, dar vin cu niste argumente de te doare bila. Sunt imaturi. De altfel, cei ce participa la asemenea evenimente sunt adolescenti. Si multi dintre comentatorii de aici.

  5. @Cezar Jipa
    Cum invata in secolul trecut Sf Paisie Aghioritul, Dumnezeu il ia pe om la cele vesnice in cel mai favorabil moment pentru mantuire. Asa se explica de exemplu de ce mor copii mici. Ca sa speculez, multi din nevinovatii care au murit, s-a fi scufundat in pacate mai mari daca ar mai fi trait, si ar fi dobandit o stre mai grea in vesnicie.

    1. MA TEM CA MULTI NU S-AU MANTUIT, SI DIN UNELE INTERVIURI TV ASTA NU E SPECULATIE.
    2. MA TEM CA ASEMENEA DVS, SUB INFLUENTA INFECTIEI CE SE REVARSA PRIN TELEVIZIUNI, MULTI ROMANI NU AU INTELES AVERTISMENTUL LUI DUMNEZEU.

    SI DIN CAUZA ASTA VOR VENI UGII MAI MARI !

    • „Ca sa speculez, multi din nevinovatii care au murit, s-a fi scufundat in pacate mai mari daca ar mai fi trait, si ar fi dobandit o stre mai grea in vesnicie.”

      Tehic vorbind, crestinul, prin definitie, pacatuieste pentru ca exista. Prin simplul fapt ca traiesti, pacatuiesti. NU ai cum sa nu te infunzi in pacate si mai mari/multe, n-ai de ales, indiferent de vointa personala. Dupa spovedanie si impartasanie, o iei de la capat… instantaneu. In plus, conteaza calitatea pacatului,nu neaparat cantitatea, ceea ce face ca acest „deces la timpul potrivit” de care vorbesti sa fie o iluzie.
      Exista, trebuie sa recunosc, o frumusete a zadarniciei in dogma crestina. Evident, lui Sisif nu i se permite nici acedia/sinuciderea, asa ca…

      • nu putem sti ce-ar fi fost daca, stim numai ce este pentru ca.
        oricum, mesajele astea, fie prin imagini, fie prin versuri, sunt violente, pacatoase, dezumanizante si da, dracesti.
        de-aici o droaie de consecinte.

      • Domnu’ Jipa,

        M-am uitat pe un post TV la prezentarea unor detalii din victime: majoritatea erau cu „iubitul” sau cu „iubita”. Unii trecuti de 30, 40 de ani. Retin o singura pereche sa fi fost sot-sotie.
        Cu parere de rau, cate iubite or fi avut ? cate avorturi ? Cati ani de viata in pacate grele ?

        Afertismentul lui Dumnezeu – (ca daca s-ar fi aplicat la toti pacatosii…) dupa Scriptura si Sf Pariniti:
        – focul nu a curs din cer ci din tavan
        – cauza majoritatii mortilor au fost gazele extrem de toxice (pucioasa din Sodoma si Gomora). Azi noapte, un doctor afirma ca s-a identificat cu greu formula chimica a fumului: cianuri, sufati, clor si alte substante nemaintalnite pe plan international.
        – oamenii care se desolidarizea incercand sa scape, tragandu-se unii pe altii inapoi, ca in Fratii Kartamazov a lui Dostoievsky – femeia care daduse de pomana un fir de ceapa, SI A RATAT IZBACIREA DIN CAUZA EGOISMULUI CARE A INSOTIT-O IN VESNICIE.
        – Sf Lavreintie de cernigov a avut o descoperire de la Dumnezeu despre iad: sa-i vedeti cum sunt: ca pestii intr-un butoi; la intrare erau unii peste altii si cei din spate ii trageau pe cei din fata ca sa scapwe cu viata.
        – vaietele si strigatele infricosetoare despre care vorbesc toti Sf Parinti – prezente in relatarile TV
        – Icoana pogorarii la iad: un hau imens si in departare o iesire – singura care ofera lumina. In cazul nostru o hala, si o micuta iesire spre viata.
        – Versurile formatiei poloneze erau explicit sataniste iar unii din obisnuitii clubului erau rockeri satanisti.
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/11/02/dovezi-video-obisnuitii-clubului-colectiv-chiar-se-inchinau-lui-satana-scurt-cuvant-catre-parintii-de-adolescenti-rockeri/

        Intamplarea este un avertisment, dar aproape toata media de stanga sau de dreapta il contesta, ducand in continuare oamenii pe drumul pierzaniei.

        Domnule Jipa,
        Biserica nu duce „munca de lamurire”, asemenea comunistilor. Un om ca dvs, care se presupune ca a fost botezat, trebuie sa fie ingropat de pacatele nespovedite faptuite in decursul vietii.
        In acest context, dvs nu prea puteti fi adus la normalitate prin argumente logice.
        Trebuie ca cineva sa mearga la Biserica sa dea rugaciuni, sa planga, sa roage fierbinte pe Dumnezeu.
        Exista un precedent: fericitul Augustin, smuls din mrejele pacatului prin rugaciunile si lacrimile mamei sale si ale Sf Ambrozie.
        Dar fer Augustin era de buna credinta; ceea ce este esential. Daca nu aveti buna credita, si asemenea fariseilor ati intrat sa faceti doar tulburare si sa ispititi, tulburare, nu exista solutie.
        Mantuitorul a putut indrepta/vindeca vamesi, desfranate, deminizati dar nici un fatarnic=FARISEU.
        Nici chiar inviind morti.

  6. >Genul asta de articole explica, partial,
    >decaderea fara precedent a Bisericii crestine.

    @Cezar Jipa
    Spre deosebire de cultele crestin-heterodoxe (catolice, protestante, neo protestante) BISERICA OROTODOXA este o institutie divino-umana, al care cap este HRISTOS.
    Deci BISERICA nu poate gresi ! Pot gresi membrii ei, clerici sau mireni DAR NU BISERICA !

    1) Daca dvs sunteti crestin-ortodox, sunteti in mare primejdie sa va pierdeti mantuirea, si trebuie neaparat da cautati un duhovnic caruia sa-i descoperiti ranile sufletesti; dupa spovedanie si impartasanie va veti veni in sine, putand aborda in mod rational si duhovnicesc lupta cu demonii care va bantuie.

    2) Daca sunteti umanist, sau mai grav mason ne-ar fi de mare folos sa nu va mai etalati pe forum cancerul sufletesc de care suferiti provocand tulburare. Si apoi umati punctul 1).

  7. Romeo,

    nu e neaparat sa fii mason sau ranit duhovniceste sa fii alaturea de cale, sau pe langa subiect

    omu’ are supararile lui, ce sa-i faci?

  8. @Liviu Daniel
    Daca urmaresti constant canalele de stiri, divertisment etc, te vatemi sufleteste; mai ales daca nu ai repere crestin-ortodoxe ferme.

    Parintele staret Efrem de la Vatoped (Athos) afirma:
    – Noi nu ii uram pe eretici; noi uram modul lor de viata. Ori modul lor de viata, este o consecinta INEVITABILA a dogmelor eretice.

    Cultura mortii din ziua de azi transmisa prin media, sau in cazul de fata prin evenimente rock, procedeaza invers: iti impune un mod de viata eretic, iar mai devreme sau mai tarziu, te rupe de modul de viata crestin ortodox, sau mai grav te rupe de biserica. Devii un apostol al „dogmelor” fluide ale diverselor tipuri de umanisme, sau chiar sataniste.

    Avva Dorotei, in Filocalia vol al IX lea, descrie un caz concret al unui monah, care a inceput cu contestarea staetului manastii unde era, si in final a ajuns sa conteste Sf Treime.

    >omu’ are supararile lui, ce sa-i faci?
    Daca nu e un trimis sub acoperire, in mod cert e bantuit si muncit ce vrajmas.

  9. Tragedia de la Colectiv: Artistul Paul Hitter expune caracatiţa cluburilor-gunoaie, “bombele cu ceas” care ucid spiritual şi fizic noua generaţie

    “Cu ochii mei am vazut iadul de acolo, cu droguri la vedere si chestii nasoale. Picior de politie? Vreo razie ceva? Pai nu sunt razii, ca locurile astea sunt centre de formare ideologica. Sunt “societatea civila”!”

    Ma uit in jurul meu si vad vieti, multe vieti, tinere, ratate si pierdute. Pierdute in cluburi de noapte, pierdute pentru cauze ce nu ne apartin, pierdute urland: Ne-am luat tara inapoi. Suntem tara cu 8 servicii secrete, ultimul din ele aprobat acum cateva zile. Mancam E-uri, murim inecati cu fum, murim calcati in picioare, murim fiind cool.

    Refuzam sa vedem mizeria si saracia, lucrurile prost facute, le pictam mai colorat, in “creativitate”, “exprimare libera”, “hipsterisme”, un sat murdar, mizerabil, cu aere de capitala. O schimbare cu adevarat nu se doreste. Avem chilotii murdari in cur de rahat, dar gura plina de englezisme. Vina este Colectiva. Pe afara vopsit gardul, inauntru leopardul.
    Toata mizeria imbracata in matase. Dar inauntru tot mizerie este. Terasa Eden, un gunoi printre otetari. Acesti omniprezenti otetari. Unde este dragostea pentru frumos? Ce ati facut din tineri? Noaptea caselor, evenimente mediatizate, case care stau sa se darame. Evenimente pe bani europeni. Numai nume fistichii: Papiota, Pionierul, Atelierul de Productie, Bicicleta si asa mai departe. Toate in darapanaturi.

    – See more at: http://www.ziaristionline.ro/2015/10/31/tragedia-de-la-colectiv-artistul-paul-hitter-expune-caracatita-cluburilor-gunoaie-bombele-cu-ceas-care-ucid-spiritual-si-fizic-noua-generatie/#sthash.aydaT1sT.dpuf

  10. Eu astept detalii despre formatia poloneza de satanisti care a cantat in deschidere. Nu de alta, dar a avut o putere magica iesita din comun. Sa ma explic: nici eu, nici cei cu care am fost acolo, NU AM VAZUT-O!!!

  11. In postare scrie limpede ca lumina zilei „trupa poloneza din deschidere”. Ori e in deschidere, ori e in aprilie. E foarte usor sa ne jucam cu cuvintele, sa judecam si sa spunem ca nu ne putem ruga pentru unul-altul (desi Biserica se roaga, dupa cum vedem). E foarte usor, dar nu-i crestineste.

  12. mea culpa cu deschiderea, a fost vehiculata in alta parte, apoi am citit ca a fost in aprilie, dar am uitat sa rectific.

    Biserica… da ne putem ruga, dar sa avem si pt cine. Faptul ca mergi la concerte cu capete de bovine atarnate-n par si titluri de albume gen The Satanist, decor „infernal” si racnete stranii, pe de o parte, iar pe de alta faptul ca mergi si la biserica, nu te face crestin, ci slujitor la 2 domni. Un crestin adevarat nu avea ce cauta intr-un club gen Colectiv, cu un asemenea climat.

  13. Îmi pare rău să observ că toate saiturile de dreapta de la noi postează asemenea inepții în legatura cu tragedia de la Colectiv. Chiar sunt profund dezamăgit de Răzvan Codrescu și de toată redacția Rost, pe care ii stimam pentru nivelul intelectual ridicat, de pe care se dezbăteau problemele unei drepte românești autentice și mai ales ,,moderne”, care e atât de necesară în zilele noastre.

    Articolul de mai sus, cât și cel al lui Codrescu, mi se par a fi mai degrabă rodul unor superstiții, decât al credinței. Nu înțeleg de unde atâta pudibonderie în legătură cu craniile și flăcări de pe coperta unui album?! Și să mă scutiți cu explicațiile metafizice, ,, nimic nu e întâmplător” și alte argumentații de nivelulul unei Barabancea. Exact aceași argumentație ca în articolul de mai sus (și în al domnului Codrescu), era și în postările acelei Barabancea și a altor ,,ezoteriști” și ,,spiritualiști”, yoghini, agramați și sfertodocți care văd numai ,,energii, aure lotuși, invocații, gandește pozitiv” și alte asemenea tâmpenii și pseudo- spiritualități.

    Dacă tot suntem la nivelul acestei argumentații infantile, atunci va rog sa mă luminați și pe mine de ce ard atâtea biserici ? Mi se va spune, că Dumnezeu îî scapă pe credincioși.
    Dar atunce aici ce s-a întâmplat ? Pe copiii ăștia i-a luat mai repede la El findcă erau curați ?!

    http://adevarul.ro/news/eveniment/tragedia-copiilor-arsi-biserica-marturiile-ultimului-supravietuitor-1_50acf7287c42d5a6638cbeec/index.html

    Cunoaștetiți voi atât de bine planurile lui Dumnezeu ? Sau încă suntem la nivelul unui Iehova vechi testamentar, tribal și capricios care pedepsește și răsplătește după cum are chef.

    Cred că ar trebui mai multă decență și mai ales smerenie, articolele de natura asta duc doar în derizoriu ortodoxia și gândirea de dreapta.

  14. Marius, dureros este cand incerci sa-i explici omului niste chestii, dar te trezesti vorbind cu peretii, pentru ca mai apoi sa te trezesti cu replici dezamagitoare.

    Oare este asa greu sa pricepi ca toate elementele constitutive ale acelui decor (nu ma refer strict la Goodbye to gravity) precum cranii, cruci aprinse, torte, vopseli pe trup, ochi negri, intuneric, haos, anarhie, serpi, balauri, ingeri chiar, etc. SUNT PARTE A UNUI RITUAL?

    Un ritual la care co-participanti sunt cei ce privesc, asculta, dau din cap, sar, intr-un cuvant, incuviinteaza, chiar daca, poate nedeplin constienti. Iar ritualul, simbolul, te poarta intr-o alta lume. In cazul nostru, gravitatia s-a pierdut in acest decor, in alte cazuri, poate diferi.

    Noi nu vrem decat sa tragem un semnal de alarma celor care au participat inconstient la acest tip de manifestari. Poate vor deschide ochii si vor indrepta caile lor.

    Mai multa decenta? Smerenie? Nu ne-am bucurat o clipa de tragedie, ma rog ca Dumnezeu sa redea viata celor din spital si sa ierte inconstienta celor trecuti. Dar nu putem schimba normalitatea, altfel daca ne dam cu lumea vom fi din lume.

    Ce e asa de greu de priceput ca suntem inconjurati de duhuri malefice si-atunci cand le chemi se vor manifesta in toata puterea lor. Dumnezeu nu se baga peste libertatea omului.

    Discutia duce in derizoriu cand oameni insuficient induhovniciti sau insuficient de sinceri si corecti au pretentia ca Biserica, respectiv cei din jur, sa le slujeasca mofturilor lor.

    Un crestin adevarat n-avea ce cauta la un concert metal, intr-un club care a gazduit formatii sataniste, indiferent daca era expus pericolului de moarte. N-avea! Crestinul sta in biserica, iar daca socializeaza, o face in locuri „decente si smerite” ca sa parafrazez.

    Ce spui de asta?

  15. Da-mi voie sa rad de link-ul de la wowbizz, emisiunea aia e e pentru spargatori de seminte cu grave carente intelectuale si chiar umane.

    Cunosc foarte bine chiar scena metal, mi-am petrecut anii tineretii prin ea, da exista trupe cu mesaj satanist pe fata, oricum cel mai adesea si aia sunt doar niste betivani prosti si atat, dar aici nu e cazul nefericitei trupe.

    Nu neg existenta maleficului, dar intre trupa Goodbye to Gravity si ritualul satanist nu vad nici o legatura si chiar nu au. Nu arunca nimeni sange pe participanti. Si spectacolele rock sunt adesea cu cranii si dinamisn, e doar un divertisment.

    Si pe Lowendal.net (sait al dementilor new age-isti), e ecact aceasi interpretare, ritual satanist, reptilieni, cranii, energii, nvocatii si foc.

    Subscriu complet la cele scrise de parintele Mihai Andrei Aldea, ar trebui sa-i urmati exemplul:

    ,,UITÂNDU-MĂ ÎN JUR, UITÂNDU-MĂ LA MINE

    Au cam trecut cele trei zile de doliu „oficial”.
    Unii deja şi-au îngropat morţii, alţii o vor face zilele următoare.
    Dar cel mai grav este cu morţii vii.
    Mulţi, foarte urât mirositori, foarte agresivi.
    De la cei care au încercat să profite de moment pentru a face campanie (anti-)religioasă – fie ea atee, ortodoxistă sau de alt fel – şi până la cei care au încercat şi încearcă să-şi facă pe spinarea victimelor campanie electorală, audienţă, spălare de imagine etc.

    Eu am aflat, direct şi indirect, cât de nepriceput şi chiar ticălos sunt!
    De ce?
    Păi pentru că sunt preot, de exemplu.
    Este adevărat că parohia din Bucureşti în care am slujit 14 ani a sprijinit mai mulţi bolnavi decât au văzut în viaţa lor ateiştii de serviciu din mass-media. Este adevărat că noi am ajutat secţii de spital şi clinici, că am ajutat bolnavi şi familii de bolnavi, că am fost implicaţi în acţiuni pentru persoanele cu handicap, în cele pentru oamenii cu sindrom down sau cu autism şi în multe altele asemenea.
    Este adevărat că în vreme ce „eroii” gândirii ateiste făceau spume la gură împotriva Bisericii, între o bere şi un whisky, noi mergeam pe câmp în arşiţă sau crivăţ, ducând mâncare, haine, scutece, lapte praf, medicamente şi alte ajutoare celor care locuiau între cartoane şi grămezi de vreascuri.
    Dar sunt preot, deci sunt de vină pentru că nu sunt spitale şi medici în România.
    Eu.
    Nu politicienii!
    Nu cei care spuneau acum câţiva ani că „ţinem degeaba 200 de spitale”, şi le-au desfiinţat!
    Nu politicienii care folosesc banii din Sănătate pentru tunuri mizerabile, precum „Cardul de Sănătate”. Care card, evident, nu a salvat vineri nici o viaţă. Care card este inutil, câtă vreme identificarea în sistemul online al D.E.S-ului se poate face cu CNP-ul de pe certificatul de naştere sau buletin. Dar care a costat „o bagatelă” de peste 100 de milioane de euro, bani cu care se puteau ţine în ţară sute de medici de top, cu care se puteau înfiinţa două-trei spitale noi etc. Şi dacă ar fi singurul tun dat de politicieni pe banii de la Sănătate!
    Desigur, am fost în prima linie în lupta împotriva acestui tun.
    Politicienii de la Ministerul Sănătăţii văd şi acum roşu când aud de mine. Pentru că am demonstrat public faptul că sistemul Card de Sănătate – Dosar Electronic de Sănătate este ilegal şi inutil, pune în primejdie vieţile oamenilor şi toacă aiurea banii Sănătăţii.
    Nu contează.
    Sunt de vină pentru că sunt preot.
    De aia nu merge bine Ministerul Sănătăţii!

    Şi de ce mai sunt nepriceput şi ticălos?
    Păi, după unii ortodoxişti – că ortodocşi nu-i pot numi – pentru că nu am folosit „momentul” ca să fac morală tinerilor, adulţilor şi bătrânilor!
    Dar, ce pot face, dacă mie mi se pare altfel?
    Eu cred din tot sufletul că acel care se teme să rateze ocazia unei tragedii pentru a face morală victimelor a ratat ocazia să fie om!
    Şi cred că nu se poate numi creştin un om care în mijlocul unei tragedii în loc să ajute sau măcar să tacă face morală şi îşi promovează – cu adâncă lipsă de sensibilitate – ideile fixe.

    Probabil că sunt nepriceput sau ticălos, dar îmi este scârbă de reacţiile de tipul „ţi-am zis eu” sau „aşa îţi trebuie” în faţa unui om lovit. Fie că şi-a dat cu ciocanul peste degete când lucra, fie că i-a căzut o cană din mână. Cu atât mai mult când a trecut sau trece printr-o nenorocire atât de cumplită.
    În prostia şi ticăloşia mea cred că trebuie să-l ajuţi, dacă poţi. Să-i spui o vorbă de mângâiere, dacă e momentul. Ori măcar să taci.

    Şi, ca să pun capac la ticăloşia şi nepriceperea mea, mărturisesc public, sus şi tare, faptul că nu am izbutit să văd unde ar fi satanistă melodia „The day we die”. Dimpotrivă, dincolo de stilul vocal – pe care îl înţeleg, dar care îmi este incomod – cântecul are un subiect perfect ortodox:
    nu suntem numere, suntem oameni vii, iar ziua în care ne vom da bătuţi şi vom accepta să devenim numere, vom accepta să fim sclavii sistemului, este ziua în care vom muri.
    Mi-a plăcut mesajul acestui cântec! Foarte mult!

    Habar nu am de celelalte melodii ale albumului, dar mesajul acestei melodii este, din punctul meu de vedere, perfect ortodox.
    Iar comentariile pe temă ale unora – privitoare la „premoniţia” din această melodie – ţin de o boală cumplită a datului cu părerea despre ceea ce nu ştim. Bârfă, şuşana, prostie.
    Ca şi cele despre presupusa „petrecere satanistă” de la Colectiv şi altele asemenea, toate bazate pe „auzenii”.
    Ooo, sigur, nu a fost o vecernie sau o litie acolo la club. A fost o petrecere, da. Şi vineri seară, corect. Dar de aici şi până la „sărbătoare satanică” şi alte asemenea aberaţii este o uriaşă distanţă.
    Pe care mulţi aşa-zişi ortodocşi – oameni care ar trebui să fugă de bârfă ca de dracu – nu s-au sfiit s-o treacă. Autoritar, tupeist, fără pic de empatie, fără dragoste, fără milă.

    Lista, din păcate – şi la figurat, şi la propriu – ar putea continua.
    Morţii vii au dominat mass-media şi apar la orice postare. Cu comentarii acide, judecând şi condamnând în dreapta şi în stânga.
    Pe cei care s-au dus la concert, pe cei care au ţinut concertul, pe patronii clubului, pe preoţi etc., etc.
    Nu am cum să merg la Bucureşti acum, din nefericire.
    Aş vrea să pot fi alături de familiile lovite de tragedie. În primul rând alături de cele din fosta mea parohie, dar nu numai.
    N-am cum să merg acolo.
    Aşa că sunt aici, la Paltin, rugându-mă pentru victime.
    Şi încercând să le ajut, de aici de departe, cum pot.

    Prefer să nu continui acum discuţia pe temă.
    Mi-am spovedit public ticăloşia şi nepriceperea.
    Mă voi întoarce la muncă în atelierul de tâmplărie, la rugăciunile pentru cei arşi la Colectiv, din care noaptea trecută nu m-am putut opri, pur şi simplu, până la 2 noaptea, la lacrimile pe care nu mă pot opri să le vărs pentru familiile celor loviţi de tragedie, pentru cei morţi şi răniţi, pentru eroii, ba nu!, sfinţii care au căzut încercând să salveze vieţi…
    Asta e. Sunt nepriceput şi ticălos. Iertaţi-mă, dacă puteţi! Dar încetaţi, vă rog din suflet, cu moralizările sterpe (ca să nu zic inumane). Măcar acum.
    Oricum, ştiu prea bine ce se va întâmpla.
    La înmormântarea lui Andrei Răzvan, care a murit să-şi salveze prietenii, aruncându-se în faţa cuţitului, mii de tineri strigau „nu te vom uita”.
    La un an au fost prietenii apropiaţi şi familia.
    Apoi a mai rămas familia şi vreo doi-trei prieteni.
    Astăzi, în afară de ei şi de mine, cine se mai roagă pentru Andrei Răzvan, cine îşi mai aduce aminte de el?
    Cei care sunt – şi vor să rămână – morţi vii vor face la fel şi de această dată.
    Vor uita. Repede.
    Îşi vor găsi noi prilejuri de arţag plin de superioritate – „intelectuală”, „spirituală”, „religioasă” etc., fiecare după mania lui.
    Şi nu vor ştii să fie alături de cei răniţi.
    Până când va veni vremea lor.
    Şi vor fi singuri. Foarte singuri.
    Ca atâţia alături de care, ca preot, am fost atunci când nu mai aveau nici rude, nici prieteni.
    Cum am putut…
    Măcar dacă am FACE toţi ceea ce putem…”

  16. Multumesc mult, Marius.
    Aveam mare nevoie sa citesc marturisirea unui parinte precum aceea a parintelui Mihai Andrei Aldea.
    Doamne ajuta!

  17. ai tot acceptul meu sa razi despre ce doresti. Vad ce deja o faci in unele chestiuni destul de grave. N-am zis ca GTG ar fi fost satanisti, doar ca in acel club, participantii la Watain au fost stropiti cu sange de tap. Nu-mi spune ca acele cranii si tot decorul a fost un mesaj strict artistic. In America au aruncat cu maruntaie de porc peste audienta. Asa arta e numai pt retardati. Eu vorbeam de „aura” locului care a mai gazduit si alte formatii „artistice” dintre care una si-a intitulat albumul „The Satanist”. Se pot analiza si versurile, dar oricum, in privinta asta nu e loc de comentarii.

    Cat despre pr Aldea, e liber sa spuna ce vrea. Nu sunt de acord cu tot ce zice, pentru simplul motiv ca realitatea este in defavoarea lui. Daca dumnealui vede ortodoxie in acele versuri, sau nu vede raul din spatele tragediei, ci e totul doar o coincidenta nefericita, nu e singurul, iar eu n-am ce-i face mai mult decat am scris aici in texte + comentarii. Daca dlui vede o bucurie meschina in noi pt ca ne-am pronuntat moralizator asupra subiectului, n-are decat sa o faca si sa se tina de mana si cu altii in duhul lui. Pentru ca orb pe orb calauzeste.

    Parafrazand cele spuse de el si altii, hai sa sfintim cluburi si bordeluri, si sa le si frecventam, ca sa tinem oamenii de mana in caz ca li se intampla ceva in aceste locuri rau famate, sau si asta e discutabil?

    Cel mai trist e cand omul nu vrea sa-si constientizeze pacatul, nu vrea sa primeasca sfat, nu vrea sa se smereasca. Un asemenea om este pierdut pana nu iesa, daca mai apuca, din ratacire.

    Biserica trebuie sa arate calea. Mereu, indiferent de intemperii si hule. Asta inseamna cernere.

    Am vazut ca si un alt preot pe care-l respectam, Ioan Florescu, a avut o abordare lacrimogena asupra subiectului. Pacat, dar fiecare va raspunde in fata lui Dumnezeu. Fiecare in particular, dar toti deopotriva.

  18. n-ai facut nici un comentariu obiectiv despre trupele astea Watain, Behemoth, versurile lor, antecedentele… Sau intai tre sa te-opresti din ras?

  19. Imi cer scuze, am mai vazut un documentar despre facut de mizeria aia de televiziune kanal d, despre incidentul de la Colectiv in care vorbeau de ritualuri satanisti, numerologii, al 666-lea Halloween si alte tampenii.

    Am crezut ca link-ul e despre incidentul de la Colectiv si nu despre watain.

    Sunt foarte familiar si cu watain, si cu behemoth, la un moment dat chiar i-am ascultat. Ce pot sa zic despre ei sunt doar niste terbilisti tampiti, niste betivani blasfemiatori si cam atat.

    Poti sa nu fii de acord cu parintele Aldea, eu unul sunt foarte de acord, mai ales ca e unul din putinii oameni de dreapta, care motiveaza tinerii sa faca sport si arte martiale. E un om pentru zilele noastre.

    Nici dumneata nu mi-ai raspuns ce a fost cu incidentul ala din Arges unde au ars atatia copii?

    Oricum nici nu are rost, din punctul meu de vedere subiectul e incheiat. Insa atitudinile in felul acestora, foarte transante, care incrimineaza gratuit, o sa tot indeparteze oamenii de Biserica, mai ales tineretul, caruia ii trebuie o alta abordare si aici nu e vorba de dogma care e imuabila ci de atitudinea clericilor care ar trebui sa adapteze vremurilor.

    Dumnezeu sa-i ierte si sa le dea putere celor in suferinta.

    Numai bine.

  20. pai ma gandeam de ce emisiune vorbesti cand astia-s ziar

    teribilisti, betivi e partea a doua, daca sunt blasfemiatori si satanisti autodeclarati (indiferent ce se intelege prin asta, e tot ce conteaza).

    atitudini de genul asta? pai ce fel de atitudine sa avem? sa incurajam tinerii sa frecventeze astfel de locuri? ar trebui promovate adevarata arta, cultura, sport daca vrei. Placerile astea duc „moarte” indiferent de loc si timp. Treaba e ca tineretul e sucit rau. Da rau de tot. ma tem ca orice abordare e de prisos. Vezi in occident, s-a instrainat complet de biserica si n-au facut aggiornamentari catolicii? Zi dumneata! Tineretul tre sa-si puna in miscare neuronii si sa reflecteze la adevaratul sens al vietii. Nu spune nimeni sa nu socializezi dar… in niste limite, nu? Si nici asta nu e problema esentiala, ci ca vrei sa impui acele excese, sa le conside3re toti normale… un gen de muzica, de distractie, doar o alta orientare sexuala, doar o alta biserica, etc. Cum putem gira asta?

    Esecul aggiornamentarii catolice a dovedit ca nu actualizarea la vremuri imbratisand/incurajand pacatul e solutia, ci tinerea cu acrivie, hiar si „extremista” de traditii si morala (crestina).

    si dumneata si altii, inclusiv pr Aldea, presupuneti ca noi ne credem superior, csa ne bucuram, ca aplaudam interventia divina, ori treubie sa fii destul de cinic sa crezi asta. E doar cum spunea dl Codrescu, da-i prilej raului sa se dezlantuie si el o va face!

    cat despre Arges, intrebi din cauza abordarii problemei, unghiul din care vezi. N-am zis ca aia au ars ca i-a batut Dumnezeu, iar acestia nu ar fi trebuit sa pateasca nimic, fiind sub ocotirea lacasului divin. Sunt cauze si cauze, doar ca in ziua de azi sunt multe porti deschise raului si multe jocuri „nevinovate” care atrag raul, efectiv, si multa instrainare de Dumnezeu, care atrage, iarasi, inevitabil si dureros, Raul. Doar atat.

    Dumnezeu sa aiba mile de supravietuitori si sa intareasca famiiliie. Sa le usureze chinul si celorlalti si sa-l lumineze si pe pr Aldea :), altfel baiat bun din cate l-am citit.

  21. Marius: si-mi mai pare rau si ca te-am smintit, alaturi de ceilalti exponenti ai dreptei, ca uite, acum au picat socialistii si n-ai cu cine vota :)))

Comentariile sunt închise.