Istoria svasticii și obsesia unora cu o fotografie

Exista pe internet un site de dreapta obsedat de o fotografie de la nunta lui Corneliu Zelea Codreanu, fotografie pe care o puteți vedea mai sus. Pe site-ul respectiv fotografia este insoțită de următoarele întrebări retorice:

Ce motiv au putut avea doi tineri ortodocsi romani, in 1925, sa isi puna o svatica mare pe pirostrii si pe invitatiile de la nunta?

sau

Un tânăr care îşi pune svastica pe pirostrii cât poate fi de reprezentativ pentru intelectualii români creştini care s-au opus totalitarismului fascist?

Iată mai jos și invitația la nuntă despre care este vorba:

Corneliu Zelea Codreanu, invitatie la nunta

Trebuie amintit că invitațiile au fost create și tipărite de către organizatori, respectiv autoritățile din orașul Focșani, Corneliu Zelea Codreanu fiind invitat la propria nuntă.

Autorii care publică pe site-ul respectiv nu sînt proști, de aceea îmi permit să-i acuz de rea credință, ceea ce, după părerea mea, este mult mai grav. De aceea îmi permit să răspund eu întrebărilor lor.

Așa cum și ei știu, nunta lui Corneliu Zelea Codreanu cu Ileana Ilinoiu s-a desfășurat la data de 14 iunie 1925 la Focșani, nuntă la care au participat aproximativ 100.000 de români din toată țara.

Ce reprezenta svastica la momentul respectiv

Svastica nu este o invenție a lui Hitler ci are o istorie mult mai veche. O găsim practic în toate culturile străvechi și numitorul comun este de simbol aducător de noroc. Iată cum este prezentată svastica chiar pe site-ul Muzeului Holocaustului:

The swastika has an extensive history. It was used at least 5,000 years before Adolf Hitler designed the Nazi flag. The word swastika comes from the Sanskrit svastika, which means “good fortune” or “well-being.” The motif (a hooked cross) appears to have first been used in Neolithic Eurasia, perhaps representing the movement of the sun through the sky. To this day it is a sacred symbol in Hinduism, Buddhism, Jainism, and Odinism. It is a common sight on temples or houses in India or Indonesia. Swastikas also have an ancient history in Europe, appearing on artifacts from pre-Christian European cultures.

adică:

Svastica are o istorie bogată. A fost folosită cu cel puțin 5.000 de ani înainte ca Adolf Hitler să creeze steagul nazist. Cuvîntul svastica își are originea in cuvîntul sanscrit svastika, ceea ce înseamnă noroc sau urări de bine. Simbolul (crucea incîrligată) se pare că a fost folosit pentru prima oară în perioada neolitică, probabil pentru a reprezenta mișcarea soarelui pe cer. Pînă în zilele noastre svastica este un simbol sacru în hinduism, budism, jainism și odinism. Este un simbol larg folosit în temple și case în India și Indonezia. Svastica are o istorie străveche și în Europa, fiind găsită pe artefacte din perioada precreștină.

În perioada respectivă, adică la începutul secolului 20, svastica era folosită cam peste tot, numitorul comun era norocul și binele pe care îl transmitea. Cred că toată lumea, inclusiv autorii de pe site-ul respectiv, sînt de acord că e normal ca la întemeierea unei familii să se dorească proaspeților miri noroc, sănătate și numai bine.

Iată mai jos cîteva exemple de folosire a svasticii:

Ambalaj la un cos de fructe, material promotional Coca Cola, un pachet de carti de joc, toate imprimate cu svastica
Ambalaj la un cos de fructe, material promotional Coca Cola, un pachet de carti de joc, toate imprimate cu svastica

Coca Cola a folosit svastica în materialele promoționale, Carlsberg a folosit svastica pe sticlele de bere, Cercetașii Americii au folosit-o, Clubul Fetelor din America și-au intitulat revista „Svastica”. Svastica a fost folosită în timpul Primului Război Mondial de unități ale armatei americane și se putea găsi chiar și în 1939 pe avioanele de luptă britanice. (BBC)

Svastica pe un avion al armatei americane din Primul Razboi Mondial
Svastica pe un avion al armatei americane din Primul Razboi Mondial

Tot la începutul secolului 20 cazinourile americane foloseau jetoane imprimate cu svastica:

Jetoane folosite in cazinourile americane la inceputul secolului 20
Jetoane folosite in cazinourile americane la inceputul secolului 20

Svastica era imprimată pe monezi aducătoare de noroc celor ce le păstrau asupra lor:

Monezi cu svastica aducatoare de noroc
Monezi cu svastica aducatoare de noroc

Mai sus cred că am clarificat pentru toată lumea ce reprezenta svastica la începutul secolului 20 și cît de larg era folosită practic peste tot.

Istoria steagului nazist

Steagul nazist cu svastica în mijloc a fost creat în 1920. Pe vremea aceea partidul lui Hitler era unul din multele partide existente în Germania care încercau să se afirme. Era imediat dupa terminarea Primului Război Mondial, Germania fusese înfrîntă și i se impusese plata unor masive despăgubiri de război.

Hitler a fost arestat și condamnat la cinci ani de pușcărie în urma tentativei de puci din 8 noiembrie 1923. A fost eliberat înainte de termen, fiind grațiat la data de 20 decembrie 1924.

Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu cu domnișoara Ileana Ilinoiu s-a desfășurat mai puțin de șase luni mai tîrziu.

Hitler a ajuns cancelar al Germaniei într-un guvern de coaliție la data de 30 ianuarie 1933. La data respectivă Corneliu Zelea Codreanu avea deja mai bine de șapte ani de căsătorie.

PS: Site-ul la care fac referire în articolul de mai sus se numește „În Linie Dreaptă”.

Update: Cîteva precizări suplimentare pot fi citite aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


23 de comentarii la „Istoria svasticii și obsesia unora cu o fotografie”

  1. Acea fotografie este falsificatà de ani buni.
    Cred cà sunt mai bine de 20 de ani de când am vàzut-o prima oarà.
    Iar atunci când a apàrut erau încà în viatà vechi legionari contemporani cu Codreanu.
    De aceea stiu sigur cà este un fals fàcut din rea vointà.

    • Tot ce e posibil. Dar si daca e reala nu reprezinta nimic din ceea ce insinueaza respectivii.
      Dupa logica lor rauvoitoare ar trebui sa ne punem aceleasi intrebari si despre Coca Cola, armata americana si cea britanica, Carlsberg etc.

  2. Prima pe care am vazut-o era pe ceramica neolitica in muzeul de arheologie (sau istorie) din Nicosia.
    Nu cred ca (sunt convins ca nu) a aparut vreodata pe un document al statului român
    Dar nici ca „vechi legionari” ar fi fabricat un fals.

  3. Ar trebui studiat cazul temeinic si de explicat ideia de fals sau contrafacere a fotografiei.Trebuie eliminat din start orisice incercare de a denigra Miscarea printr-o fotografie .Cred ca cei de rea credinta fac totul sa discrediteze Miscarea si Capitanul si o fac si in cazul Bisericii.

    • Personal nu consider ca fotografia a fost falsificata, de la aceasta premisa am pornit cind am scris articolul. Realitatea e ca in perioada respectiva svastica era folosita peste tot si era un simbol care aducea norocul si prosperitatea. Eu am pus doar citeva poze, pe internet sint diponibile mult mai multe.

  4. Nu mai manipulaţi lumea! Zvasatica pentru Codreanu nu era vreun simbol arhaic romanesc, indian sau cubanez şi nici simbol ortodox, ci era simbolul luptei antisemite! O spune el cu guriţa lui în cartea sa PENTRU LEGIONARI, la pag.91, unde căpitanul CZ Codreanu scria despre “sfinţirea” in anul 1923 la Mitropolie a steagurilor cu svastici, şi sosirea grupurilor legionare din judeţele ţării:

    “Încă din seara de 3 martie au început să sosească vagoane întregi cu grupuri, având în frunte pe conducători care aduceau pânza steagurilor. Până dimineaţa, sosiseră 42 de grupuri, cu 42 de stegari. Pânza acestor steaguri era neagră în semn de doliu; la mijloc o pată albă rotundă semnificând nădejdile noastre încercuite de întunericul pe care ele vor trebui să-l învingă; în mijlocul albului o zvastică, semnul luptei antisemite din întreaga lume, iar de jur-împrejurul steagului, tricolorul românesc. Profesorul Cuza aprobase la Bucureşti şi forma acestor steaguri. Acum le-am prins de prăjini, le-am învelit în jurnale şi am plecat cu toţii la Mitropolie, unde s-a oficiat serviciu religios în faţa a peste 10.000 de oameni. În momentul în care urma să fie sfinţite , s-au desfăşurat cele 42 de steaguri negre în faţa altarului. Odată sfinţite, ele vor pleca pe tot întinsul ţării, în jurul fiecărui steag ridicându-se o adevărată cetate de suflete româneşti. Aceste steaguri aruncate în fiecare judeţ vor fi cheaguri care vor aduna laolaltă pe toţi cei de un gând şi de o simţire… De la Mitropolie, mii de oameni în cortegii cu steaguri desfăşurate sau îndreptat prin Piaţa Unirii, Lăpuşneanu şi Carol, spre Universitate“.

    Nu ştiţi cum să mai prostiţi lumea cu minciunile voastre!!!

    • 1. Ce legatura are citatul dumneavoastra cu Hitler sau cu nazismul?
      2. Se pare ca dumneavoastra incercati sa manipulati. In citat este vorba de LANC a profesorului Cuza, nu de Miscarea Legionara care se va forma abia patru ani mai tirziu, in 1927.

      • Domnule Marincu, sunteți penibil. Citatele din scrierile lui Codreanu la care fac trimitere ceilalți comentatori demonstrează cât se poate de clar că: a) pentru legionari, svastica nu era un talisman ci un simbol politic și b) nu era orice fel de simbol politic, ci un simbol politic antisemit. De aici și legătura cu nazismul. La fel ca și naziștii, legionarii erau antisemiți. Sau invers. Iar această legătură era simbolizată prin svastică, „semnul luptei antisemite din întreaga lume.” Contează mai puțin dacă Zelea Codreanu l-a plagiat pe Hitler în materie de simbolism, cum cel mai probabil s-a întâmplat. Contează că se identifica cu el. Simbolic, întrucât ideologic.

      • Domnule arici pogonici, multi lideri de opinie si oameni politici traitori in perioada respectiva au fost antisemiti: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Costache Negri, Octavian Goga, Nicolae Paulescu, A.C. Cuza si lista poate continua.
        Daca n-ati inteles ce am vrut sa spun mai sus va mai explic odata: Sa publici o poza din 1925, de la nunta unui om care a fost asasinat inainte de inceperea razboiului si sa insinuezi ca el inca de atunci stia ce va face Hitler este cel putin de rea credinta. La vremea respectiva svastica nu reprezenta ce reprezinta acum.

        Cum s-a manifestat antisemitismul lui Codreanu? Prin promovarea educatiei romanilor si crearea Comertului Legionar pentru a concura comertul evreiesc. Si daca tot e moda citatelor, imi permit si eu sa-l citez pe Codreanu:
        Când acum 15 ani în urmă, tineretul manifesta zgomotos împotriva cuceririi iudaice (nu mai zgomotos decât dl. Iorga la 1906), domnii de astăzi ne spuneau:
        Nu aşa veţi rezolva problema evreiască.
        Apucaţi-vă de comerţ. Faceţi comerţ, ca ei!
        Iată, ne-am apucat, cu sufletul plin de speranţe. Cu dor de muncă.
        Când aţi văzut însă că pornim, că suntem corecţi, că suntem capabili, că munca noastră e binecuvântată de Dumnezeu, veniţi tot voi, şi distrugeţi acest început de comerţ românesc, poate cel dintâi început serios din vremea noastră, veniţi şi, fără milă, înăbuşiţi aceste încercări, tot avântul nostru şi atâtea speranţe.

        Fragment din scrisoarea lui Corneliu Zelea Codreanu catre profesorul Nicolae Iorga, scrisoare in urma careia a fost condamnat pentru calomnie si, ulterior, asasinat de autoritati.

        Si inca un citat: „Nu contează că e evreu și vă rog sa rețineți pentru totdeauna că nu împotriva evreilor ca atare trebuie să se îndrepte lupta necruțătoare a unui legionar autentic, ci contra celor ce fac rău României si Bisericii creștine.” (Corneliu Zelea Codreanu despre faptul că a salvat un evreu de la înec)

      • Domnule Marincu, e adevărat că Zelea Codreanu nu a fost singurul om politic antisemit de la noi, la fel cum este adevărat că respectivul se numără printre antisemiții de la noi care au și simpatizat cu Hitler și cu măsurile antisemite ale acestuia din urmă. Desigur că Zelea Codreanu nu avea cum să știe în 1925 de camerele de gazare, dar antisemitismul legionar n-a însemnat doar simpla promovare a comerțului românesc. Mai sunt și alte aspecte, mult mai sordide. Mai căutați pe la Codreanu și alți autori legionari și veți vedea. Și nu mai citați din surse apocrife. Lăsați vrăjeala.

      • 1. Domnule arici pogonici, in articolul de mai sus este vorba strict de o poza din 1925.
        2. Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat de autoritati inainte de inceperea razboiului. Putem specula, dar nu avem de unde sa stim care ar fi fost evolutia sa daca ar fi supravietuit razboiului. Sa inteleg ca este normal si moral sa i se puna in spate crimele si actiunile unei alte persoane?
        4. Ce anume din ce am citat eu mai sus nu este real? Unde este vrajeala?

  5. ” De Adolf Hitler am auzit pentru prima dată pe la mijlocul lunii octombrie 1922. Mă dusesem în Nord-Berlin, la un muncitor care fabrica „zvastici” și cu care legasem bune relațiuni. Numele său era Strumpf și locuia în Salzwedeler Strasse 3. Acesta mi-a spus: „se aude de o mișcare antisemită pornită la München de un tânăr pictor de 36 de ani, Hitler. Mi se pare că acesta este acela pe care îl așteptăm noi, germanii”. Viziunea acestui muncitor s-a împlinit. Eu am rămas cu admirație pentru puterea lui de intuiție datorită căreia el a putut desprinde cu antenele sufletului lui din zeci de oameni și fără să-l cunoască, cu zece ani înainte, pe acela care va birui în 1932, unind sub o singură mare comandă întreg poporul german. „

    • Si ce legatura are cu poza respectiva? Inca odata, sintem in 1925, svastica reprezenta cu totul altceva decit ce doriti sa insinuati dumneavoastra. „Pentru legionari” a fost scrisa in 1936. Codreanu a fost ucis in 1938 la ordinul direct al lui Armand Calinescu, lider PNT, unealta regelui criminal Carol al II-lea. Al II-lea Razboi Mondial inca nu incepuse.

  6. Si eu cred ca poza e falsificata din simplul motiv ca cununiile ” coroanele” care se pun pe cap la savarsirea Tainei Cununiei sunt obiecte de cult ale Bisericii. Iar Biserica niciodata nu a avut in semantica ei zvastica, mai ales stiind ca aceasta ar reprezenta ” norocul”. Biserica nu crede in noroc. Ar fi prima data in istoria Bisericii Ortodoxe cand insemne pagane apar pe obiecte de cult ortodoxe. Nu cred deasemenea ca Biserica i-a acceptat lui CZ Codreanu o dorinta de a modifica cununiile ca obiecte de cult din Sfanta Taina a Casatoriei. Iarasi cred ca CZCodreanu nu a crezut in ” noroc” ci in Pronia Dumnezeiasca asa cum o si afirma de nenumarate ori.

  7. Este un fals grosolan, se vede cu ochiul liber ca nu sunt proportionale, ca in fotografia originala nici nu aveau pirostriile si ca mijloacele folosite tin de tehnica anilor 50-60. Consultati fotografi, graphic-designeri inainte sa scrieti articolul. Nu cred ca faceti un serviciu justificand, cu toata baza argumentelor, un fals..

  8. Cum sa fie aparuta in Asia acum 5000 de ani cand era „folosita” la noi acum 7000 de ani???
    Cum sa crezi ca provine de la galbejiti si bruneti cand ei spun ca le-a fost adusa din vestul lor… iar altii care sa fi trait nu erau decat stramosii nostri!?!

    https://ceicunoi.files.wordpress.com/2014/06/model-svastica-swastika-civilizatia-cucuteni-ultima-comoara-nedescoperita-de-pe-glob-cultura-cucuteni-adevaratul-brand-de-tara-interviu-ovidiu-slc483tineanu-piatra-neamt-iunie-2014.jpg

    Si nu insemna „noroc” ci simboliza mersul vietii, soarele rotitor ca o roata de caruta care=si arunca scanteile inspre inapoi… De ce „frangerea era spre stanga?
    Fiindca venind dinspre Apus/vest si privind spre SUD (unde se vede Soarele aflandu-te in emisfera nordica!) roata se misca spre stanga (directia de inaintgare a carelor catre rasarit) iar scanteile pleaca din cercul metalic – la contactul/lovirea de piatra – in urma, adica spre stanga.
    Nu are (nu avea) treaba cu „norocul”, zeu pagan mancator de copii aruncati de vii in foc…
    Simbolul era viata vesnica, precum se credea ca Soarele se va misca pe bolta in veci.
    … La crestini – doar ortodocsi – prin taina cununiei se naste o fiinta noua, VESNICA numita familia.
    Aceasta este legatura spirituala – vesnicia fiintei comparata cu vesnicia miscarii Soarelui.
    ============
    Astazi, „relativismul” pune Pamantul sa se miste desi miscarea este RELATIVA… doar cu scopul de a lovi in adevarul teologic cu privire la unicitatea vietii create de Dumnezeu, pe Pamant si imventarea de scenarii „stiintifice”.
    Vedeti scenariul cu stelele… care nu se vad cu ochiul liber in spatiul extraterestru – fiind doar zone cu variatie de camp si nicidecum „corpuri”:

    https://www.youtube.com/watch?v=DFQdVgmbeY8
    Apollo astros can’t see the stars

    https://www.youtube.com/watch?v=8gFhniHYCQI
    Space is ONLY a Disney/Von Braun Fictional Concept

    https://www.youtube.com/watch?v=-i17NBmd7ck
    Can you see the sun and stars while in space?
    =====================

  9. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Biserica nu executa pirostrii la comanda, pe care le poti lua la Sudioul Foto. Ar fi invadat netul de fotografii cu pirostrii model Mercedes si $$$..

  10. stimati domni ar trebui sa stim ca aceasta svastica care este unul dintre cel mai vechi,complex, filozofic simbol de pe pamint apartine imperiului pelasg,pelasgii fiind stramosii tracilor adica un popor care era la apogeul dezvoltarii lui prin anii 7000 i.e.n.
    Crucea pelasgica printre alte multe simboluri reprezenta soarele, renasterea adica viata dupa cum se stie pelasgii se considerau arieni puri iar imperiul lor se intindea din norvegia de astazi pina in indepartata indie asa a ajuns si hitler sa vrea ca simbol al nazismului crucea pelasgica sau crucea ariana care in cultura vikinga se mai numea si ciocanul lui thor.referitor la antisemitismul lui Corneliu Zelea Codreanu sunt sigur ca in acei ani daca erai un bun roman,un bun patriot si nu in ultimul rind un bun crestin sigur erai si impotriva iudeo-masonilor si impotriva iudeo-bolsevicilor

  11. Dincolo de discuţia – pertinentă – despre falsul fotografic, aş remarca următoarele:

    1. Zvastica apare ca simbol paleocreştin şi rămâne în Biserică până în secolul XX când, afectată de istoria recentă, începe să fie exclusă sistematic.

    2.1. În perioada ante- şi inter- belică se înţelegea prin „semitism” ceea ce astăzi se înţelege de obicei prin „sionism” – aspect fundamental şi sistematic ignorat astăzi. Pentru cei mai mulţi din acea vreme a fi „anti-semit” NU însemna a fi „anti-evreu” sau „anti-iudeu”, ci a fi împotriva curentului extremist „semit” sau „sionist”, acelaşi curent condamnat de ONU prin Rezoluţia 3379/1975.
    Faptul că „anti-semitismul” codrenist NU înseamnă anti-iudaism (şi NU înseamnă antisemitism în înţelesul actual) se vede din nenumăratele acţiuni pro-evreieşti ale grupării, cât şi din aceleaşi scrieri ale lui CZC şi altora citate de unii trunchiat şi tendenţios. Scrieri în care se expune clar diferenţa de atitudine între evreii oneşti (acceptaţi deplin) şi cei necinstiţi (evident respinşi). Faptul că această deosebire este ignorată de felurite grupări critice îmi depăşeşte înţelegerea, dar ţine oricum de o lipsă de onestitate a demersului.

    2.2. Ca un corolar al înţelesului real al termenului în epocă, trebuie observat că se considera simbol „anti-semit”, adică „anti-sionist” (NU anti-evreiesc, aşa cum se răstălmăceşte de către unii) orice ţinea de culturile creştine sau non-iudaice. Zvastica a fost aleasă în mai multe locuri pentru că amintea de paleo-creştinism (îndemnând la unitatea creştină primară, idealizată în epocă şi nu numai).
    Alt motiv a fost menţionarea zvasticii drept simbol general pentru popoarele indo-europene de către Heinrich Schliemann şi alţi arheologi (o presupunere hazardată, însă crezută multă vreme drept corectă). Era privită, prin urmare, drept o marcă identitară a popoarelor indo-europene a căror cultură era total şi sistematic atacată de curentul semitic extremist.
    Merită notată aici şi opoziţia unor minţi luminate evreieşti faţă de exclusivismul curentului semitic radical (sionist). A-i considera şi pe ei „anti-semiţi” în înţelesul actual este o evidentă reducere la absurd pentru orice persoană logică.

    3. Pentru
    „The swastika has an extensive history. It was used at least 5,000 years before Adolf Hitler designed the Nazi flag. The word swastika comes from the Sanskrit svastika, which means “good fortune” or “well-being.” The motif (a hooked cross) appears to have first been used in Neolithic Eurasia, perhaps representing the movement of the sun through the sky. To this day it is a sacred symbol in Hinduism, Buddhism, Jainism, and Odinism. It is a common sight on temples or houses in India or Indonesia. Swastikas also have an ancient history in Europe, appearing on artifacts from pre-Christian European cultures.”

    aş propune autorului articolului următoarea variantă de traducere:

    „Zvastica are o istorie vastă. A fost folosită cu cel puţin 5.000 de ani înainte ca Adolf Hitler să schiţeze steagul nazist. Cuvântul „swastika” vine din sanscritul „svastika”, acesta însemnând „noroc bun” sau „să-ţi fie bine”. Motivul (crucea încârligată) pare să fi fost folosit prima dată în Eurasia neolitică, poate reprezentând mişcarea soarelui pe cer. În zilele noastre este simbol sfânt în Hinduism, Budism, Jainism şi Odinism. Este o imagine obişnuită în templele şi casele din India sau Indonezia. Svastica are de asemenea o străveche istorie în Europa, fiind prezentă pe artefacte din culturile europene pre-creştine”.

    Fără a menţiona alte argumente, măcar deosebirea uriaşă dintre „simbol” şi „motiv” în etnologie, antropologie şi alte asemenea discipline face necesară corecţia.

    Vă urez putere de muncă şi răbdare!

  12. Pentruca acest simbol a fost folosit de hitler in nebunia lui in tot ce a facut pe acest pamint nici nu am curajul sa vad desenat acest simbol .Nu mai incercati sa prostiti generatiile care vin in urma noastra pentruca adevarul despre aceasta creatura si adeptii ei v-a iesi tot timpul la suprafata .Asa ca nu-i mai aparati degeaba.

  13. Angela Gramescu, stim ca esti adepta lui Hitler si l-ai sustinut in tot ce a facut. Degeaba pretinzi acum altceva!

  14. @Angela Gramescu
    … dupa 3 ani si 9 luni…:
    Sa nu mai folosim culoarea rosu fiindca a fost culoarea steagului jidanesc, bolsevic; asta este echivalentul stangisto-marxian care respecta principiul enuntat de tine… ABSURD!

Comentariile sunt închise.