Inimă lângă inimă

Exodul s-a încheiat. Între sclavia comunistă și curajul libertății stau 27 de ani. Atât a durat rătăcirea noastră în tranziție. N-am traversat un deșert geografic, ci unul moral. La capătul lui: șaizeci de orașe străluminate de entuziasm, creativitate, umor și cerbicie, într-o noapte haină a lui Februarie 2017. Un arhipelag al normalității, într-o lume tot mai bolnavă. Sute de mii de români au cerut în stradă, sub flamurile tricolore și în acordurile imnului național, un lucru simplu și atâta vreme ocultat: moralitate în politică. O revendicare veche, care, nesatisfăcută la vremea ei, ne-a împins pe un drum agonic de aproape trei decenii.

În primăvara lui 1990, zeci de mii de tineri au manifestat, zi de zi, în Piața Universității din București, timp 52 de zile, pentru același deziderat. Atunci, l-au numit lustrație. Manifestația-maraton a fost pașnică, plină de veselie, inteligență și cântec. A fost curmată brutal, cu morți și răniți, la ordinul Puterii. Au urmat frica, emigrarea în masă, orbecăiala celor rămași într-o realitate controlată politic până în cele mai banale amănunte ale ei, scârba și, în cele din urmă, o lungă perioadă de indiferență și individualism. Românii păreau să fi uitat că pot fi o forță de temut dacă se unesc. Pesemne că și-au reamintit în această iarnă. Căci, de multe zile la rând, un număr impresionant de români de toate vârstele, dar cu precădere tineri, protestează în Piața Victoriei din Capitală și în piețele altor zeci de orașe, față de o Putere arogantă, abuzivă și ticăloasă.

Astăzi, ca și în 1990, același partid deține puterea: PSD. Partid care folosește aceleași mijloace de contracarare a demonstrațiilor de protest ca atunci: decredibilizarea și diabolizarea manifestanților, autovictimizarea, incitarea românilor contra altor români, ventilarea pericolului străin etc. Și tinerii din urmă cu 27 de ani, și cei de azi au fost etichetați într-un mod care se vrea degradant: golani și fasciști, primii, corporatiși și naziști, ceilalți. Și unii, și alții au fost acuzați că sunt în solda unor forțe străine, că fac jocul Opoziției, că destabilizează țara, că nu respectă votul majorității, că vor să dea o lovitură de stat ș.a.m.d.

Asemănările nu se opresc aici. Și cei de ieri, și cei de azi au ieșit în stradă pentru principii, nu pentru o pâine în plus. Și unii, și alții au fost susținuți de Biserică. Ambele generații au dovedit curaj, demnitate și aspirația spre libertate. Primii au fost înfrânți pentru moment, dar au învins într-un târziu, fiindcă au ieșit la limanul libertății împreună cu actuala tânără generație, pe care au odrăslit-o și au călăuzit-o. Împreună, inimă lângă inimă, nu vor mai putea fi doborâți.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Inimă lângă inimă”

  1. Traiasca Romania desteptata!
    Am iesit 8 seri in Arad pana am ramas o mana ,am cunoscut oameni minunati,nemaiintalniti,iubitori de neam,care mi-au incalzit inima.Aceste proteste au fost o autoexorcizare(dincolo de diabolizarea evenimentului) de frica de a marturisi,de a avea atitudine,de a spune stop ajunge,pana aici ,pe aici nu mai trece coruptia!Am castigat o batalie.Vor urma altele, dar stim ca acum suntem o forta daca ne unim.Solutia electorala va trebui gandita bine si actionat la fix.Romani coalizeaza la stare de spirit nu la ideologii si programe politice.Va trebui sa gandim o alternativa politica crestina.Lupta ce urmeaza ca intotdeauna se va da intre credinta crestina care va trebui reprezentata in cetate si pentru asta avem legitimitate si abdatarile antihristice care schimpa fata la fiecare alegeri.
    Sfintilor mucenici ai temnitelor comuniste va multumim,va simtim tot mai aproape,impreuna cu rugaciunile voastre vom birui!

  2. Dumneavoastra vorbiti serios?
    Asta este „incheierea exodului”?
    Cum sa fie „morala” rasturnarea puterii legitime???
    In loc sa va cutremurati de cati oameni traiesc insingurati si ieas la „reality dhow” … fara sa stie de ce si manati de ura si ciuda ca impotriva reprezentantilor vointei majoritare?
    Asa, buna-rea – asta este vointa si cine se ridica impotriva este dusman al democratiei – nu conteaza cate „clase” au – spalarea mintii printr-un sistem de educatie care nu mia invata ci dreseaza sclavii digitali, agitarea prin comanda globalista scremuta mai intai dintre Fese-Buci si apoi la comanda platita a suparatilor internationalisti, cei care pierd prin aplicarea programului (singurul, de fapt) politic pro-Romania si pro-romani?
    –––––
    Ma iertati dar constat o deturnare de realitate pentru castigare de capital politic… sperati degeaba ca anarhistii – fii ai minciunii – sa va bage in seama.
    Deindata ce sint instigati, nu conteaza cine este tinta – se va gasi un mesaj ambiguu pe care acest tip de idioti sa-l trateze ca „motivatie” de atac, de rebeluine.. de distruger.
    Nu au reusit si fiindca in fibra sa interioara, romanul nu este :criminal inascut” si pentru ca sint pre slabi mintal ca sa inteleaga ce se intampla.
    Reality show sinucigas.

    • Mă refer la ieșirea dintr-o mentalitate care crează obiceiuri. Ieșirea este din mentalitatea de slugă și re-descoperirea statutului de cetățean liber, care, printre altele, are dreptul să dea cu puterea politică de pămînt, cînd nu mai slujește cetățenilor. Nu credeam că e nevoie să explic mai mult pentru oameni care urmăresc fenomenul politic.
      Puterea este legitimă, căci e dobîndită prin vot, dar nu înseamnă că e intangibilă, că nu poate fi cenzurată de voința poporului, pe care este chemată să-l slujească.
      Faceți aprecieri fără acoperire. În Piață eu nu am văzut ură, ci umor, nici ciudă, ci inteligență și hotărîre. Nu din sentimente negative a plecat revolta, deși vi se va părea paradoxal, ci dintr-o nevoie de afirmare a unor valori MORALE. Și mai încetați cu voința majorității. 3,5 milioane de români votanți ai PSD nu înseamnă majoritatea românilor, ci fix 18% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Și chiar majoritari să fie votanți PSD, nu înseamnă că minoritatea nu are dreptul să-și exprime nemulțumirile. Ce e cu această mentalitate totalitară? În siajul ei sînt și celelalte afirmații pe care le faceți: manifestanții sînt sinucigași sau criminali, sînt spălați pe creier, idioți etc. De ce, pentru că nu țin trena PSD? Nu vă e rușine? Revendicările lor sînt logice, argumentate și legitime. Eu nu instig, am descris numai resorturile unui fenomen. De altminteri, am voie și eu, ca orice alt cetățean, să simpatizez sau nu cu o cauză și să-mi exprim o opinie în acest sens. Iar dacă o fac, nici asta nu înseamnă instigare. Vorbiți în termeni bolșevici și este ultima oară cînd vă mai permit asta pe acestă platformă.
      Cît despre presupunerile dvs asupra aspirațiilor mele sînt chiar amuzante. Dacă îmi doream să fac politică partinică o făceam demult.

  3. Gheorghi, iarta dar deocamdata esti din categoria tipic mintilor posedate de frica, inapte pentru marturisire .Nu cumva sa marturisesti alceva de cat dicteaza prin naluciri papusari.Nu vedeti ca va ingrozit papusari stimati romani inselati?Nu vedeti ca le reuseste reeducarea prin frica asa cum au experimentat-o pe parinti nostri in temnitele comuniste?Nu voiau sa-i reduca pe ei la ce spun ei sa spuna si sa gandeasca prin frica?Unde este marturisirea si patimirea din ce marturisiti, romani inselati?Si dac este adevarat ca multinationalele au scos tineri in strada pentru ca guvernul le-a oprit profitul in tara, prin noul cod fiscal, insa ce se face in starda,ce se striga,ce se intampla de la lumina inimi fiecaruia, acea este important.Conteaza ca noi sa fim de foc si sa fim lumina si pentru ceilalti.Insa o minte care nu are clar ce inseamna bucuria marturisiiri este ca valul purtat de vant incoace si incolo.Trist ca si oameni care urmaresc aceasta platforma au aceasta gandire.Oricum nu trebuie sa ne oprim ,ajutam cine vrea sa inteleaga cine nu sa sufere fara sens si sa fie malaxat de gurile de iad deschise.Nu ai ce sa le faci.Prin frica,lene si ignoranta aleg calea cea larga care e mai comoda.Pacat dar este alegerea lor nu putem face mai mult!

Comentariile sunt închise.