CTP, un Palada mai șlefuit, nu lovește cu pumnul, lovește cu cuvântul

Cristian Tudor Popescu, „crucișătorul presei românești”, este consecvent. Susține stânga marxistă încă din 1990, de pe vremea când scria la ziarul Adevărul, unde tuna și fulgera împotriva singurei manifestări democratice din România postdecembristă, cea din Piața Universității. Încă de pe atunci vitupera și împotriva legionarilor, care ar fi pus la cale o rebeliune contra puterii neocomuniste. În 1990 ziarul Adevărul era o forță. Avea tiraj și influență și era goarna puterii feseniste. Că puterea a fost acaparată atunci de eșalonul doi comunist se datorează în mare măsura ziarului Adevărul, ziar la care presta cu entuziasm domnul Cristian Tudor Popescu.

În timp ce tinerii erau ciomăgiți de mineri pe străzile Bucureștiului și „rebeliunea legionară” era înfrântă, ziarul Adevărul jubila. Situația din România de azi acolo își are rădăcinile. Corupția, jaful, spolierea resurselor naturale, depopularea masivă de care suferă România își află cauzele și în prestația ziarului Adevărul, în care scria cu entuziasm și domnul Cristian Tudor Popescu, deontologul cu mină gravă, care-și dă cu părerea pe la televiziunile românești. Așa cum a făcut-o deunăzi din nou în  programul de știri de la TVR, unde a fost invitat să-și dea cu părerea despre bătaia din studiourile B1 TV dintre Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al guvernului PSD de pe vremea „doctorului” Victor Ponta, și Mihai Goțiu, senator USR, partidul stângii progresiste.

Iar domnul Cristian Tudor Popescu nu a dezamăgit. A reușit cumva să-l aducă în discuție pe Corneliu Zelea Codreanu. S-a bătut stânga cu stânga si de vină e Corneliu Zelea Codreanu!

Ca și Tatiana Niculescu, și Cristian Tudor Popescu a fost martor, acum 93 de ani, la scena în care avocatul Corneliu Zelea Codreanu l-a împușcat mortal pe prefectul de poliție Constantin Manciu. Iată și cum s-au întâmplat faptele conform martorului ocular Cristian Tudor Popescu:

„Pe 25 octombrie 1924, la fel, un anume Corneliu Zelea Codreanu a fost făcut obraznic și impertinent de către prefectul Manciu și polițistii inculpați pentru rele tratamente aplicate unui student pe care-l apăra avocatul Codreanu. Drept răspuns, avocatul Zelea Codreanu a ieșit pe treptele judecătoriei, l-a așteptat acolo pe comisarul de poli.. ăăă, pe prefectul Manciu, l-a împușcat în cap de la câțiva pași cu sânge rece după care a tras în alți doi comisari de poliție rănindu-i grav. În urma atmosferei din țară de la acel moment, al antisemitismului popular care era în continuă creștere, în urma acestei presiuni s-a dat în procesul în care în mod normal Zelea Codreanu trebuia să primească condamnare pe viață, a fost achitat pentru… ăă omor și dublă tentativă de omor.”

https://www.youtube.com/watch?v=0zbG5lCbH4c

Domnule Popescu, ce-are a face antisemitismul cu prefectul de poliție Manciu? Din câte știu eu, respectivul era român get-beget. Era o brută care credea că Iașiul era moșia lui personală, unde putea să facă orice: să bată, să aresteze fără motiv, să tortureze și să umilească pe oricine după bunul plac. Și asta nu o spun eu, o spun martorii care au fost audiați în timpul procesului.

Știind toate acestea, mult mai credibilă mi se pare relatarea celui implicat în incident, Corneliu Zelea Codreanu:

Arată împrejurările în care ai comis asasinatul contra Prefectului de Poliție C. Manciu?

– La sedința judecătorească de la Ocol. I Urban, cu ocazia procesului Comerzan, Manciu, Clos, Vasiliu s-au petrecut mai multe incidente între inculpați și avocații reclamantului. Aceste incidente, care au culminat în a le adresa avocaților reclamantului cuvintele de „obraznic și impertinent” au determinat suspendarea insăși a sedinței. Cauza incidentului nu am fost subsemnatul, cu toate acestea, la ieșirea din Judecătorie, am fost înjurat și lovit de prefectul de Poliție Manciu, care s-a adresat către mai mulți agenți spunând să puie mâna pe mine și strigând: „loviți”. Am fost înjurat cu cuvintele, injurături de „Dumnezeu”, de „Cruce”. În momentul când am fost lovit, am strigat să se oprească și m-am retras în jos pe scări. Văzând un număr mai mare, de patru sau trei, nu-mi aduc aminte bine, am scos un revolver din buzunar și am descarcat trei focuri, pentru ca să mă apar.

Cand am tras asupra comisarului Clos, acesta era cu revolverul în mână și inainta spre mine. Văzând că trag cu revolverul, a fugit înăuntru. Eu, care eram într-o mișcare de retragere față de dânșii, mi-am continuat retragerea înspre Prefectură; în drum, însă, mi-a ieșit un sergent înainte, cu un revolver în mână și atunci eu când l-am văzut, m-am repezit asupra lui și i-am spus ca să se retragă că-l împușc și atunci a fugit. După aceasta, m-am reîntors la Judecătorie, unde m-am prezentat d-lui judecator Spiridoneanu, care a dispus să fiu trimis la Parchet. Pe drum am fost întâmpinat de mai mulți Agenți Polițienești care m-au condus la Prefectura de Poliție. Aici am predat revolverul comisarului Pop.

Și la fel au văzut lucrurile și jurații din procesul lui Codreanu. Nu e de mirare că a fost achitat pe motiv de legitimă apărare.

Dar să trecem peste asta. Cristian Tudor Popescu face o paralelă validă între starea de tensiune gata să explodeze din România actuală și starea de tensiune gata să explodeze din România interbelică. Doar că omite să spună care sunt adevărații vinovați: clasa politică, mass media aservite – unde și el e o rotiță nu chiar neînsemnată, corupția generalizată, bătaia de joc a autorităților față de populație etc.

Cu toate acestea, după atâția zeci de ani, Corneliu Zelea Codreanu și Mișcarea Legionară încă reprezintă cel mai mare pericol pentru stânga românească. Și nu atât Mișcarea Legionară cât valorile de la care s-a inspirat aceasta: creștinism, cinste, corectitudine, adevăr, competență, patriotism. Exact ce lipsește în mare măsură din România de astăzi.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „CTP, un Palada mai șlefuit, nu lovește cu pumnul, lovește cu cuvântul”

  1. Cristian Tudor Popescu are cazier.
    A pierdut mai multe procese de calomnie. Sigur a platit amenda penala de 1 leu, intr-un proces cu Petre Roman. Este foarte probabil sa fi fost condamnat cu suspendare in procesul de calomnie cu Gavriil Dejeu fost ministru de interne. Google a avut grije ca aceasta informatie sa dispara din motoarele de cautare.

Comentariile sunt închise.