Ne-a părăsit și Erast Călinescu

Astăzi, 24 aprilie, a trecut la cele sfinte încă unul dintre bătrânii care ne sunt repere de moralitate, de profesionalism, culturale și spirituale, Erast Călinescu.

Născut la 5 decembrie 1926 la Cernăuți, Erast Călinescu începe liceul în orașul natal, unde va adera la Frățiile de Cruce. Din cauza puhoiului sovietic alături de alte sute de mii de români pleacă de două ori în refugiu. Astfel, își continuă studiile, în primul refugiu, la Câmpulung Moldovenesc, revine la Cernăuți și, în urma celui de-al doilea refugiu, îl va absolvi la Deva. În tot acest periplu rămâne statornic angajamentelor luate la aderarea în Frățiile de Cruce – pe care de altfel le-a onorat până la moarte. La Câmpulung îl cunoaște pe Eugen Țurcanu – diabolicul torționar de mai târziu.

Ultimul refugiu îl aduce definitiv în țară. Se înscrie inițial la Facultatea de Medicină din Iași dar, din cauza foametei din țară,, este nevoit să renunțe, mutându-se la rude în Timișoara. Între timp, participă alături de camarazii săi la diverse acțiuni anticomuniste și la umbra sabiei Arhanghelului Mihail se afundă în rugăciune.

Se înscrie la Facultatea de Agronomie din Timișoara de unde va obține transferul pentru Facultatea de Zootehnie de la București, pe care o va absolvi făcând parte din prima promoție de ingineri zootehniști din România. Scapă ca prin minune de arestările operate de comuniști.

După obținerea doctoratului în Agronomie la Cluj, se va stabili la București. Binefacerile trăite în marea temniță ce devenise România comunistă îl vor determina să emigreze în Canada în 1984 (după îndelungi încercări eșuate). Aici se atașează exilului anticomunist, alături de care participă la numeroase acțiuni împotriva regimului de la București. Între altele, va deveni corespondent al ziarului „Cuvântul Românesc” din Hamilton-Ontario.

După 1990, revine des în țară, până la stabilirea definitivă în 2003. A început să activeze alături de foștii deținuți politici, a publicat volume de memorialistică și a continuat activitatea publicistică în revistele „Puncte Cardinale”, „Permanențe” și ”Rost”. În 2015 publică volumul memorialistic Cealaltă față a exilului.

Mereu alături de noi, cei tineri, mereu în mijlocul acțiunii, nelipsit de la comemorări, conferințe și lansări de carte… Erast Călinescu ne-a lăsat singuri fără de veste, cu discreție, așa cum a și trăit.

 

Dumnezeu să-l numere în ceata drepților Săi!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Ne-a părăsit și Erast Călinescu”

 1. Dumnezeu sà-l ierte.
  În Canada, la Montréal, a fost apropiat de Biserica Buna Vestire.
  Alàturi de Nicu Naum a mers an de an la Câmpul Românesc de la Hamilton, Ontario.
  A avut prieteni apropiati si aici la Montréal.

  Marian Costache
  Montréal, Canada

Comentariile sunt închise.