Șeful DSU, Raed Arafat, anunţ despre permisul sanitar la restaurant, mall, nunți și conferințe

Este o chestiune de zile până când permisul sanitar o să condiționeze accesul în multe spații publice din România, anunțurile autorităților pe această temă fiind tot mai ferme.

După ce premierul Cîțu a anunțat, miercuri, la finalul ședintei de govern, că măsura privind permisul sanitar va fi adoptată „cel mai târziu săptămâna viitoare”, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a făcut declarații pe această temă, la un post de televiziune.

Întrebat, miercuri seara, la Digi 24, dacă va fi nevoie de certificatul verde la restaurant sau în mall-uri, Raed Arafat a spus că cel puțin în localitățile unde incidența e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, potrivit Antena3.

Arafat consideră că „este simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR”.

„Există aplicație (…) și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost