„Green Deal” continuă în România! Guvernul Ciucă alocă 43,2 milioane de lei pentru ÎNCHIDEREA minelor de cărbune Lonea şi Lupeni

Guvernul României a aprobat, în ședința de vineri, o alocare financiară de 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, ajutorul de stat fiind deja avizat de Comisia Europeană.

Decizia pare cel puțin surprinzătoare în contextul în care în ultima perioadă s-au vehiculat mai multe informații privind redeschiderea minelor în contextul conflictului din Ucraina și crizei din energie. Mai mult, UE a anunțat că permite revenirea la producerea energiei pe bază de cărbune și chiar au existat anunțuri oficiale potrivit cărora unele mine, inclusiv Lonea și Lupeni, ar fi deja funcționale și ar produce cărbune.

Hotărârea de Guvern aprobată, vineri, de Cabinetul Ciucă, prevede acordarea unui ajutor de stat de 43,2 milioane de lei pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara – S.A., în insolvenţă, a anunțat Agerpres.

„Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor excepţionale ale unităţilor intrate în proces de închidere definitivă, costuri care nu sunt legate de producţia curentă. Astfel, banii vor fi folosiţi pentru acordarea plăţilor compensatorii acordate angajaţilor, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere, precum şi pentru recultivarea suprafeţelor. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Suma va fi suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

„Totodată, nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara a condiţiilor incluse în Decizia Comisiei Europene, precum şi a oricăror obligaţii asumate în vederea obţinerii ajutorului de stat, va determina aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutorului de stat. Prin urmare, ajutorul de stat se acordă cu respectarea prevederilor comunitare legale în domeniu, direct aplicabile României, în calitatea sa de stat membru UE”, se explică în comunicatul citat.

Context

În ultima perioadă, autoritățile române au dat de înțeles că intenționează să redeschidă minele, dincolo de măsurile privind închiderea acestora pe care România și le-a asumat ca stat membru UE, conform planului Green Deal.

Recent, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roșu, anunța că patru mine din Valea Jiului, respectiv Lonea, Vulcan, Livezeni, Lupeni, funcționează în prezent și produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi, huila fiind folosită pentru funcţionarea termocentralei de la Paroşeni, după cum a anunțat atunci RostOnline.

Însuși ministrul Energiei, Florin Spătaru, declara în urmă cu doar câteva zile că Guvernul vrea să redeschidă minele închise în ultimul deceniu.

Dincolo de declarațiile populiste privind redeschiderea minelor, alocarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni confirmă că implementarea planului europen „Green Deal” continua în România.

Știri pe subiect:

Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Cer REDESCHIDEREA minelor și REPORNIREA centralelor pe cărbune!

Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?

Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „„Green Deal” continuă în România! Guvernul Ciucă alocă 43,2 milioane de lei pentru ÎNCHIDEREA minelor de cărbune Lonea şi Lupeni”

  1. Asta dovedeste inca o data , ca una este ” Maria ” SI alta este ” Palaria ” , din acesta informatie se intelege simplu ca ” interesul comunitar este deplin satisfacut si aranjat ” din nou pe termen mediu si lung , referitor la importul de gaze , iar vrajeala cu ” sursa energetice miniera ” a fost de moment, la santaj politic si economic in conditille in care ” partea opusa „, adversa la gaze , nu accepta negocierea finala . Davai , davai , vorba ” tovarasilor rusi ” , tot in tovarasie ramanem , dar o alta ” MARIE CU ALTA PALARIE ” , cu sacrificiul civililor Ukrainieni , la fel ca in Romania , cu sacrificiul popoluatiei civile ,in interesul ” Grupului finaciar international oraganizat ” , pe perioada operatiunii ” COVID SI ALTI VIRUSI ” . CU RESPECT PENTRU MULTINATIONALE si marionetele lor politice interne si externe.

Comentariile sunt închise.