Întâlnirea Kamala Harris- Klaus Iohannis. Mulțumiri României pentru sprijinul dat refugiaților, nimic despre ajutor militar pentru Ucraina. Declarație surpriză despre independența UE față de gazul rusesc

Vicepreşedintele SUA,  Kamala Harris, a susținut, vineri, o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, la sfârșitul vizitei de o zi în România.

În cadrul conferinței de presă, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, le-a mulţumit românilor pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni şi a reconfirmat angajamentul faţă de aplicarea articolului 5 din Tratatul NATO.

„Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”, a subliniat Kamala Harris, potrivit Hotnews.ro.

Președintele Klaus Iohannis a spus, la rândul său, că NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, el afirmând că la acest moment nu există date că România ar fi vizată de o agresiune a Rusiei.

De remarcat că în cadrul conferinței de presă nu s-a menționat nimic despre vreun posibil ajutor militar pe care România să-l trimită în Ucraina.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a subliat că situația din Ucraina reprezintă „o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc”.

„Am analizat împreună cu doamna vicepreședinte Kamala Harris și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc, prin investiții în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate și, evident, prin interconectare crescută.

După cum probabil vă amintiți, am lansat în marja reuniunii Summitului COP 26 de la Glasgow proiectul comun România-SUA de includere a Reactoarelor Mici Modulare în sistemul național din România. Am convenit să continuăm și să intensificăm cooperarea noastră pe acest palier strategic”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, s-a aflat, vineri, în vizită oficială în România.

Știri pe subiect

După vizita în Polonia, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, vine la Bucureşti. Întrevedere cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost