Discursul integral al președintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, inclusiv fragmentele care nu s-au auzit din cauza problemelor tehnice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, luni, 4 aprilie, un mesaj prin videoconferință, în Parlamentul României.

La începutul transmisiunii au fost anumite probleme tehnice, fie nu se auzea intervenția președintelui Zelenski, fie au fost întâmpinate anumite dificultăți de traducere din limba ucraineană în română.

Redăm integral discursul președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, așa cum este publicat de G4Media, care citează drept sursă pentru document Ambasada Ucrainei în România:

„Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa dumneavoastră și tuturor oamenilor dumneavoastră. Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kyiv – din apropierea capitalei noastre.

Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii. Și vreau ca să vedeți aceasta acum. Aceea ce ocupanții au lăsat în urma lor. Îmi pare rău – videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea… Numele orașului nostru Bucia este acum pentru totdeauna în istoria mondială.

În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor. Până în prezent, se cunoaște de peste 300 de civili torturați, împușcați sau uciși în alt mod la Bucia. Locuitori obișnuiți ai unui oraș obișnuit din apropierea Kyivului. Încătușați la spate, împușcați în ceafă sau în ochi și uciși pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei și fete…

Și aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruși au torturat oamenii. Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucia și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaștem astăzi.

De ce militarii ruși au comis aceasta?

În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucia, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Numele lui este destul de elocvent, citez: „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”. Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru însuși. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge și îngenunchea. S-a spus că trebuie efectuată „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei. Se spune că până și numele statului nostru trebuie șters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită. Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de știri de stat din Rusia, unde în condițiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei.

Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură. Adică vreau să mă înțelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceștea ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucia – dar pe tot teritoriul Ucrainei. Cunoaștem despre uciderea deliberată a profesorilor și educatorilor în teritoriile temporar ocupate. Cunoaștem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanții i-au văzut ca activiști, ca oameni conectați cu armata.

Chiar și simpla prezență în apartamentul unei persoane a simbolurilor naționale ale Ucrainei, steaguluiu statului și stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanții să ucide această persoană sau cel puțin s-o amenințe că o vor ucide.

Dar de ce ei nu se ascund?

De ce chiar și acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg? Există două răspunsuri la această întrebare.

Pe primul îl veți înțelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceaușescu și-a încheiat în sfârșit viața. De mulți ani a fost limpede că acest om își pierduseră adecvarea. Era clar că el, soția lui, cei apropiați de el, „Securitatea” lui trag țara voastră și oamenii în jos – spre suferință, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar și de tot cel mai avansat din lume.

Acel regim se baza doar pe intimidare și represiune, brutalitate și înșelăciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat și s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată. Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia, cei apropiați de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi.

De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean și distrugerea Statului Ucrainean.

Acești oameni sunt inadecvați. Au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideile sale nebune. Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid și din cauza căruia crimele ocupanților, pe care le-a văzut toată lumea la Bucia sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi.

Că Europei îi lipsește un leadership. Și că națiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor și domnilor!

Drag popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni inadecvați care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.

De ce ar trebui să facem aceasta împreună?

Fiecare dintre voi înțelege că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii ruse. Trupele ocupanților încearcă cu încăpățânare să ocolească orașul nostru Mykolaiv pentru a încerca să captureze Odesa. Și de la Odesa este un pas până în Moldova.

Propagandiștii de stat ruși au spus de multă vreme că Moldova este și ea o țintă pentru expansiunea Rusiei. Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiție fundamentală pentru securitatea și independența Republicii Moldova. Și deci o condiție prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est și Centrală și a regiunii Mării Negre. Astfel, de a apăra libertatea Ucrainei și a ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie de făcut?

Da, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas. Aceasta înseamnă că doar sancțiuni nu este suficient. Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina și cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar și economic.

Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârșit la o decizie de principiu și să închidă porturile pentru navele rusești. Să oprească tranzitul de mărfuri și orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie rusești nu are o alternativă.

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „petrol în schimbul produselor alimentare” – dar aceasta este necesar.

Dar nu numai aceasta.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război – libertatea sau tirania. Toți cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid și inevitabil în fața justiției pe toți militarii ruși și liderii lor care sunt vinovați de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.

Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar și tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE și Curții Penale Internaționale. Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptății și protejarea vieții normale atât în regiunea noastră, cât și în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România și companiile românești vor participa și la programul de reconstrucție postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noștri din Europa să preia patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei. Potențialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieți civilizate și pașnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă fața de ucrainenii deplasați care și-au găsit siguranța pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuși să creăm cât mai curând astfel de condiții, când Rusia va renunța la război și astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.

Și această experiență de asistență în situații extreme, respect reciproc, bunăvoință între oamenii noștri a devenit deja o bază a unei și mai mari apropieri a statelor noastre. De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană. Și cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră și cu cuvintede recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Slavă României!
Slavă Ucrainei”

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Discursul integral al președintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, inclusiv fragmentele care nu s-au auzit din cauza problemelor tehnice”

  1. Urmarind acest comunicat , fiindca pana la discurs mult mai este , pentru un simplu analist cu experienta in analiza informatiei reale si ” sentimental teatrale , populiste se poate intelege urmatorele :
    1.Avem nevoie de ajutorul vostru dar nu precizam nimic concret privind situatia comunitatii romane din Ukraina , comunitate alipita fortat la Ukraina , tocmai prin ” darnicia ” lui Stalin ( aliatul rus din trecut ) catre Hrusciov , ” aparatorul Stalingradului ”
    2.Blocam exporturile ruse de produse agricole si alte produse prin porturile lor . ( Ukraina este al doilea exportator mondial de produse alimentare , grau, orz , ovaz , soia , floarea soarelui dupa Rusia . DAR CUM LE BLOCAM SI CINE RASPUNDE DE ACEASTA IN FATA ATACULUI DIRECT ASUPRA RUSIE DOMNUL PRESEDINTE NU PRECIZEAZA , PE ROMANESTE ” ARUNCAM PISICA IN CURTEA ALTUIA ” .
    3.Domnul Presedinte uita ca RAFINARIA TELEAJEN PLOIESTI A FOST PRELUATA FRAUDULOS , PE BANI PUTINI , PE BAZA MOTIVATIEI ASA ZISELOR ” PIERDERI FINANCIARE ” TOCMAI DE CATRE ACTIONARI DE ORIGINE RUSA , CHIAR FOST OFITERII GRU SI KGB IMPLICATI DIN UKRAINA SI BELARUS – PRIETENA ATUNCI .
    4.Ca sa comparii situatia din Romania , anul 89 , unde a fost o lovitura de stat , sustinuta tocmai de ” turistii rusi si ukranieni ” – agenti GRU dovediti atunci si mai tarziu , ca sa denigrezi o institutie a statului Roman , din vremea aceea , adica SECURITATEA ROMANA , care si-a facut datoria asa cum a putut ea si in conditiile internationale de atunci cand tot vestul era unit cu tarile vecine noua : UNGARIA , UKRAINA , YUGOSLAVIA , in DESFIINTAREA STATULUI ROMAN SI IMPARTIREA LUI PE ” ZONE DE INFLUENTA ” CRED CA ARATA INCA O DATA ” TALENTUL DE ACTOR POLITIC ” AL DOMNULUI IN CAUZA . REPET :
    – In alte state vestice ” democratice si civilizate ” sa defaimezi o fosta institutie a statului indiferent de activitatea sa trecuta , prezenta si viitoare , ESTE UN ACT DE ” PROPAGANDA INTERNATIONALA ” CARE TE VA COSTA MULT , DEOARECE DACA DEFAIMEZI ” SECURITATEA TARII ” IN TRECUT , DEFAIMEZI ” SIGURANTA NATIONALA ” ACUM A TARII IN PREZENT FIINDCA AMBELE INSTITUTII ( TRECUT -PREZENT ) SI-AU FACUT SI IS FAC DATORIA FATA DE TARA . SA COMPARI ” SECURITATEA ROMANA ” CU ” KGB-UL UKRIANIAN SI RUS ” DIN ANII 89 PANA IN PREZENT ESTE O MARE ” DEZINFORMARE SI RUSINE ” . SA NU UITAM CA CELE DOUA ” STRUCTURII DE INFORMATII RUS SI UKRAINIAN ” AU FOST INFRATITE PANA MAI DEMULT , IAR DACA PROMOVEZI ” ACTIVITATEA DE DENIGRARE SI DEZINFORMARE ” A ALTOR ” SECURITATII VESTICE SI ESTICE ” LA ADRESA ROMANIEI PRIN MESAJUL TAU ESTE SAU AR TREBUI SA FIE O ” PROBLEMA ” A MAI MARILOR ALESI AI TARII
    DAR , intotdeuna , ” scuipam ” pe trecut din motive de ” politica ” prezenta si nterese de moment si lasam si pe altii cu aceeasi ” servitudine ” politica A MOMENTULUI ” SA SCUIPE PE TRECUTUL NOSTRU ” .

  2. Poate ne explica domnu Zelenski și despre cimiturul de copii din donbass. poate ne precizează domnu Zelenski și despre minoritarea română (niște scuze că bă asta e, acuma zona e la noi dar o să ne străduim să ne purtăm frumos) și relațiile cu ea. Poate ne mai spune domnu Zelenski cum vraja mării soldații ruși care nu aveau curaju să atace și se retrăgeau din fața civililor sau care până mai ieri dezertau sau își distrugeau propria tehnică militară acum decid să ucidă civili.
    Și poate ne explică și nouă de ce a interzis anumite partide și de ce a preluat controlul media din ukraina și care-i treaba cu ficioru lu Biden, vânătoru…

  3. Un actor grăbit… să citească ce i se dă, să se îmbrace în tricouri sau hanorace… să joace rolul de idiot… să mențină războiul cât mai lung… să mărească numărul de victime. Și el și fratele lui de ocultă Putin…

Comentariile sunt închise.