Ministrul Sportului, Eduard Novak, despre hocheiștii din naționala României care au cântat cu galeria Ungariei: NU au lezat imaginea României. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, că hocheiştii din echipa naţională a României care au cântat alături de galeria maghiară imnul așa-zisului Ţinut Secuiesc la finalul partidei cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia, nu au lezat cu nimic imaginea României.

„După meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a scris, pe Facebook, ministrul Sportului, Eduard Novak.

Ulterior, într-o declație pentru Agerpres, ministrul Sportului, Eduard Novak, a precizat că reacția în acest caz a fost una deplasată, exagerată.

Eu cred că reacţia este una deplasată, exagerată. Băieţii au cântat efectiv după competiţie, după evenimentul oficial. Trebuie să ştie toată lumea că nu au cântat în locul imnului României sau în partea oficială a competiţiei. Când s-a terminat competiţia, galeria început să cânte. Ştie toată lumea că 90% din echipa naţională a României provine din Harghita şi vă daţi seama că sunt etnici maghiari. Galeria a început să cânte şi ei au cântat alături de ei imnul Ţinutului Secuiesc. Ceea ce pentru noi, din punctul de vedere al ministerului, nu este nimic care lezează într-un fel imnul statului, principiile. Este vorba de o manifestare a lor, este vorba despre cultura maghiară, despre sentimentul lor, şi nu s-a lezat cu nimic imaginea României”, a declarat, pentru Agerpres. ministrul Sportului, Eduard Novak.

Referitor la decizia Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a convocat Biroul Federal pentru a analiza incidentul din Slovenia şi sancţionarea jucătorilor dacă va fi cazul, Novak a afirmat că prioritar în hocheiul românesc ar trebui să fie formarea unei echipe naţionale competitive.

„Cred că ar trebui să depăşim un pic acest moment şi să recunoaştem că există etnici maghiari sportivi, există un imn al lor, există tradiţie, există cultură, şi cu toate astea aceşti sportivi reprezintă România, concurează pentru România şi datorită lor acest lot naţional a reuşit să se claseze în grupa a doua mondială şi acum, din păcate au picat în grupa a treia. Dar sunt mult prea puţini sportivi din păcate care reprezintă ţara. Dacă vrem să avem o echipă naţională puternică, trebuie să avem 10 echipe în 10 mari oraşe, cu patinoare, dar din păcate nu avem nici măcar în Bucureşti. Eu zic că prima prioritate este din punct de vedere sportiv, iar băieţii maghiari care cântă după competiţie nu au treabă nici cu federaţia, nici cu ministerul”, a mai spus Novak.

Ministrul Sportului a comentat şi prezenţa ministrului Mediului, Tanczos Barna, în galeria echipei Ungariei, afirmând că acesta este un împătimit al hocheiului.

Prezenţa lui Tanczos Barna eu cred că este una foarte normală. Era cât pe ce să fiu şi eu parte la acest Campionat Mondial să susţin băieţii, însă am optat să fiu prezent la startul Turului ciclist al Italiei. Noi toţi din zona Miercurea Ciuc, Harghita, iubim hocheiul şi el fiind foarte apropiat de hochei, a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, era foarte normal să ia parte la acest eveniment. Nu cred că va putea vreodată cineva să convingă galeria să nu cânte imnul Ţinutului Secuiesc. Asta va fi forever„, a completat Novak.

Știri pe subiect:

Scandalos! Hocheiștii din naționala României au cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc la Campionatul Mondial din Slovenia. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a stat în galeria Ungariei

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Ministrul Sportului, Eduard Novak, despre hocheiștii din naționala României care au cântat cu galeria Ungariei: NU au lezat imaginea României. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

  1. Să jucăm în liga 5, sa facem sport, să reprezentam Romania cu sportivi care respecta aceasta țară și totul va fi bine.

    In general, pe unguri nu-i poți convinge să respecte Romania și cu atât mai puțin însemnele acestei țări. Probabil că nu ar trebui sa mai ajungă în această ipostază. Ar fi mai bine pentru toată lumea.

  2. Ce tupeu de infractor are aceasta specie, Eduard Novak! Sa nu se Asa trebuie procedat.mai selectioneze nici un etnic maghiar in nationala de hochei a Romaniei.

Comentariile sunt închise.