Varujan Vosganian despre planul CE privind reducerea consumului de gaze: România NU are niciun motiv să accepte această solicitare

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spune că România nu are niciun motiv să accepte solicitarea Comisiei Europene privind reducerea consumului de gaze, fiind cazul ca țara noastră să se alăture statelor care au anunțat deja că refuză această cerere.

Redăm integral mesajul transmis, joi, de Varujan Vosganian:

„Comisia Europeană cere statelor member să-și reducă consumul de gaz pe următoarele opt luni cu 15%, în comparație cu media ultimilor cinci ani. Această măsură ar fi menită să diminueze dependența de livrările de gaze din Federația Rusă.

Guvernul român nu are niciun motiv să accepte această solicitare.

România are o poziție avantajoasă din punct de vedere energetic, este singurul stat din Uniunea Eurppeană care dispune de rezerve de hidrocarburi pe platoul continental și unul dintre foarte puține care dispune de asemenea rezerve în zona maritimă. În modul în care și-a negociat aderarea la Uniunea Europeană, România a renunțat la toate aceste avantaje. Practic, nu avem o politică energetică proprie, iar piața noastră de energie se desfășoară de parcă am aduce gazul din Arabia Saudită și curentul electric din Germania.

România are destulă energie electrică și, cu o politică de depozitare înțeleaptă, ar dispune și de suficient gaz pentru consumul intern. Nu avem niciun motiv să supunem mediul de afaceri populația unor restricții ori unor costuri suplimentare, mai ales în condițiile unei inflații de două cifre și a unor prognose neliniștitoare pentru anul 2023.

Reacția a fost promptă. Un număr dse state europene au refuzat propunerea Comisiei Europene, printre acestea Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia. Cum vă imaginați, România, ascultătoare ca de obicei, nu ser numără printre ele.

E cazul ca țara noastră să se alăture celor care refuză o asemenea solicitare. Altminteri, ar fi ca și cum am socoti că trăim pe un pământ sterp, lipsit de resurse, ceea ce nu e adevărat. Pe lângă atâtea probleme reale, ar însemna să ne facem și probleme pe care nu le avem. Dacă nici în ce privește avantajele naturale nu tragem foloase, la ce alt folos să ne mai așteptăm de la viitor? Bine zicea poetul: „Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă!”

Știri pe acest subiect:

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Cerem statelor membre să REDUCĂ consumul de gaze cu 15%!

Spania se OPUNE solicitării CE privind reducerea cu 15% a consumului de gaze

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost