Cercetătorul Costel Vânătoru: În agricultura românească, peste 95% din semințe sunt din import. Ceapa de Buzău, dispărută din România, dar păstrată în SUA

România are nevoie de o strategie pentru producerea de semințe pentru agricultură, în contextul în care, în prezent, peste 95 % din necesar este asigurat din importuri, spune directorul Băncii de Gene de la Buzău, cercetătorul Costel Vânătoru.

„În toate țările sunt bănci de resurse genetice pe domenii. Nu putem vorbi de o bancă care să gestioneze toate resursele vegetale ale unei țări.

Ar trebui să elaborăm o strategie națională de conservare a resurselor juridice. Practic, România are nevoie de o lege națională de conservare. Resurse juridice nu avem. Avem această hotărâre de guvern, de înființare a băncii de la Buzău și mai avem sigur ceva la Suceava, dar atât.

România are nevoie de o lege umbrelă-cadru națională sub care să dezvolte și să fie gestionate resursele genetice. Pe urmă avem nevoie de strategii de producere de semințe în România.

În România sunt peste 95 % semințe din import și au ajuns la prețuri extraordinar de mari. Gramul de sămânță hibridă de tomate echivalează cu gramul de aur. Imaginați-vă ce sume imense pleacă din România în fiecare an la companiile care știu să facă bani și nu avem nimic cu ele.

De ce unii nu au vrut să existe această bancă? Fiindcă trebuia să rămânem dependenți de importuri.

Dar ar trebui totuși să găsească aici un competitor autohton. Iar România a avut și are creații biologice valoroase. Mă refer la soiuri, la populații locale, resurse valoroase care ar trebui extinse în piață, cultivate pe scară largă și promovate. Însă aceasta trebuie făcută cu o strategie.

Din păcate semințele vechi au dispărut din piață. Vorbim de ceapa de Buzău, vorbim de varietățile de Buzău, bot de vulpe, cum erau botezată.

Acestea le-am găsit la Banca de Resurse Genetice din Statele Unite ale Americii. Practic în România nu am mai găsit nicio sămânță”, a spus, la Antena3, cercetătorul Costel Vânătoru.

Pe același subiect:

Salvați gospodăria țărănească, TEZAURUL României! Apelul cercetătorului Costel Vânătoru

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost