Claudiu Târziu (AUR), avertisment puternic privind plata fără numerar: Un pas către o societate a CONTROLULUI absolut. Românilor nu trebuie să li se ia dreptul de a dispune așa cum consideră de banii pe care îi au

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a criticat în termeni duri un proiect de lege privind eliminarea plății în numerar a salariilor și pensiilor, avertizând că lipsa banilor lichizi reprezintă un pas către o societate a controlului absolut.

„Lipsa banilor lichizi înseamnă mai puțină libertate. Noi, AUR, ne opunem oricăror tentative legislative sau administrative de a scoate banii de sub controlul oamenilor, al celor care îi câștigă prin muncă cinstită.

Românilor nu trebuie să li se ia dreptul de a deține și de a dispune așa cum consideră de banii pe care îi au.

Un proiect de lege inițiat de parlamentari ai actualei Puteri urmărește să elimine plata în numerar a salariilor și pensiilor.

Mai mult, îi obligă pe toți românii să dețină un cont bancar și să utilizeze un card electronic pentru a beneficia de drepturile financiare care li se cuvin.

Este foarte bine ca cetățenii să aibă o paletă cât mai largă de servicii financiar-bancare, însă decizia de a accesa aceste servicii trebuie să rămînă la latitudinea individului.

A utiliza sisteme de plată electronice sau fizice, sub forma banilor lichizi, este o decizie care trebuie să rămână la nivelul fiecărei persoane fizice sau juridice.

Orice pas către o societate în care banii lichizi (cash) vor fi interziși este un pas către limitarea drepturilor și libertăților cetățenești, este un pas către o societate a controlului absolut.

Într-o societate fără bani în mână, bani gheață, bani peșin, cum spuneau cei vechi, în numerar, oamenii riscă să piardă controlul asupra propriilor bani.

Banii nu vor mai fi în portofelul oamenilor, ci în portofelul băncilor care, din diverse motive, fie la presiunea guvernului sau a anumitor grupuri de interese, pot suspenda accesul cetățenilor la propriile resurse financiare.

A se vedea exemplul protestatarilor canadieni (Freedom Convoy) cărora li s-a blocat accesul la conturile bancare deținute.

Deși digitalizarea financiară aduce o serie de beneficii, în aceeași măsură ea presupune și numeroase vulnerabilități: defecțiuni ale sistemelor digitale, carduri defecte, indisponibilitate temporară datorită unor pene de curent, lipsa internetului, servere defecte, furt de identitate, atacuri online, etc.

Toate aceste vulnerabilități pot împiedica, fie și temporar, accesul oamenilor la propriile resurse financiare.

Din acest motiv, păstrarea opțiunii de a utiliza banii lichizi pentru tranzacții contribuie atît la prezervarea drepturilor și libertăților cetățenești, cît și la o reziliență mai mare a vieții economice și a societății, în ansamblu”, a transmis, sâmbătă, pe Facebook, președintele CNC AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Pe același subiect:

Av. Veronica Dobozi, avertisment despre banii electronici: Orice guvern poate controla orice persoană, controlându-i banii. În curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra decât electronic

Profit.ro: Guvernul vrea să oblige toți comercianții să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost