Controale suplimentare în aeroporturi, după intrarea României în Schengen-ul aerian, de la 31 martie. Copiii vor trece doar cu autorizații de la polițiștii de frontieră

Românii care călătoresc în Schengen ar putea fi nevoiţi să obţină o autorizaţie de la poliţiştii de frontieră dacă vor să-şi ia cu ei şi copiii, anunță TVR info.

Măsura a fost lansată de Ministerul de Interne, care a propus realizarea unor controale suplimentare în aeroporturi şi porturi, începând data intrării României în Schengen-ul aerian.

Potrivit sursei citate, în aeroporturi ar urma să fie amenajate spații speciale unde părinții însoțiți de copii minori trebuie să se prezinte cu cel puțin o oră înainte de îmbarcare, pentru a obține autorizații de la polițiștii de frontieră. Măsura ar urma să se aplice și pentru minorii care călătoresc neînsoțiți. În lipsa autorizației, copiii nu vor putea părăsi țara.

„În lipsa unui cadru legislativ clar definit, se pot crea premisele creşterii cazurilor de migraţie ilegală, astfel încât să se considere că România nu depunde toate diligenţele necesare pentru protejerea eficientă şi efectivă a frontierelor externe ale Uniunii Europene”, precizează reprezentații ministerului, în proiectul de act normativ.

Pe de altă parte, reprezentații Asociației Aeroporturilor reclamă că impunerea unor controale speciale în cazul copiilor ar crea probleme și mai mari.

„În nicio ţară Schengen nu se fac astfel de verificări. Pasagerii vor trebui să stea la o coadă înainte de check-in, ulterior să se prezinte la check-in, unde iar urmează o verificare. Având în vedere că ar ingreuna fluxul, noi am cerut reanalizarea acestui proiect”, David Ciceo, preşedinte, Asociaţia Aeroporturilor din România.

Oficialii Ministerului de Interne mai propun că persoanele care se prezintă la îmbarcare, fără autorizația necesară scoaterii minorilor din țară, să primească o amendă între 2.000 și 5.000 de lei, pentru fiecare minor. Companiiile de transport care încalcă interdicția vor primi și ele amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, tot pentru fiecare minor. Modificările legislației propuse de Ministerul de Interne sunt în dezbatere publică, notează sursa citată.

 

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Controale suplimentare în aeroporturi, după intrarea României în Schengen-ul aerian, de la 31 martie. Copiii vor trece doar cu autorizații de la polițiștii de frontieră”

  1. „….să primească o amendă între 2.000 și 5.000 de lei, pentru fiecare minor ” în lipsa autorizatiei de la POLITIA DE FRONTIERA .
    În primul rând este vorba ca de obicei despre COMERT si PROFIT : Comertul cu autorizatii , si Profitul necuvenit sustras prin coercitie de la OAMENI LIBERI !
    Si tot în primul rând este vorba – si de aceasta data în mod flagrant – despre declararea pe fata, deschis, a faptului ca parintii nu mai au nici un fel de importanta parentala, ca ei sunt doar simpli GESTIONARI ai situatiei minorilor pe care i-au adus pe lume , si pentru care lucru dau socoteala POLITIEI : acum celei de frontiera, dar mâine , cine stie, politiei nationale !
    Era vorba ca aderarea la Schengen deschide drumuri, nu ca le închide.
    Mi se pare de asemenea aberanta invocarea motivului ca în absenta acestei autorizatii s-ar crea „premisele creşterii cazurilor de migraţie ilegală „. Ce migratie ilegala poate avea loc în spatiul european, prin circularea între tari europene, cu frontiere deschise, lipsite de vize , si în plus , acum cu acest Schengen ?
    De cine îsi râd acesti oameni ?
    Dar pentru traficantii de minori, sunt necesare aceste autorizatii ?
    Dar pentru zecile de imigranti din extremul Orient sau din cel mijlociu ?
    Ceea ce ar trebui sa interpeleze este faptul ca toata aceasta ” propunere ” a MAI se refera integral la COPII !
    Când în fapt, dovedirea simpla a faptului ca adultul ce însoteste minorul îi este parinte, sau ca acest minor i s-a dat în grija de parinti – putând-o dovedi cu înscrisuri – sunt gesturi mai mult decât suficiente .

Comentariile sunt închise.